In sedinta de marti Guvenul Romaniei a aprobat modificarea Codului penal, asa cum anticipam in materialul in care am relatat pe larg despre transpunerea Directivei 2016/800.
Practic, prin Directiva 2016/800 se introduc noi drepturi si garantii pentru copii. Daca AICI am aratat ce se schimba si ce prevede actul european, mai jos veti regasi articolele care vor fi schimbate sau completate de noul proiect de lege pentru modificarea Codului penal.
Lege privind unele masuri pentru transpunerea in legislatia nationala a Directivei UE 2016/800 a Parlamentului European si a Consiliului din 11 mai 2016 privind garantiile procedurale pentru copii care sunt persoane suspectate sau acuzate in cadrul procedurilor penale
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Articol unic
Legea nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 486 din 15 iulie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Dupa articolul 244 se introduce un nou articol, art. 2441, cu urmatorul cuprins:
”Art. 2441
(1) Daca persoana retinuta sau arestata este minor, odata cu informarea prevazuta la art. 209 alin. (17) si art. 228 alin. (2), acesteia i se comunica si dreptul la conditii speciale de executare, potrivit art. 244.
(2) Informarea prevazuta la alin. (1) se face si catre parinti sau, dupa caz, tutore, curator ori persoana in ingrijirea sau supravegherea careia se afla temporar minorul.
Consilier Codul Muncii
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
2. La articolul 504, dupa alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alin. (2) - (4), cu urmatorul cuprins:
”(2) Regulile speciale privind minorii se aplica si persoanelor care au implinit 18 ani pana la implinirea varstei de 21 de ani, daca la data dobandirii calitatii de suspect erau minore, atunci cand organul judiciar considera necesar, tinand seama de toate circumstantele cauzei, inclusiv gradul de maturitate si gradul de vulnerabilitate ale persoanei vizate.
(3) Ori de cate ori organul judiciar nu poate stabili varsta suspectului sau a inculpatului si exista motive pentru a se considera ca acesta este minor, persoana respectiva va fi prezumata a fi minor.
(4) Rezultatele examinarii medicale a minorului suspect sau inculpat asupra caruia s-a dispus o masura preventiva privativa de libertate, efectuate in locul de detinere, potrivit legii privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului, sunt avute in vedere pentru a aprecia capacitatea acestuia de a fi supus actelor sau masurilor dispuse in cursul procesului penal.”
3. La articolul 505, dupa alineatul (1) se introduc patru noi alineate alin. (11) - (14) cu urmatorul cuprins:
”(11) La efectuarea oricarui alt act de urmarire penala la care este citat suspectul sau inculpatul minor, se citeaza parintii sau, dupa caz, tutorele, curatorul ori persoana in ingrijirea sau supravegherea careia se afla temporar minorul, daca organul judiciar considera ca prezenta acestora este in interesul superior al minorului si nu este de natura sa aduca atingere bunei desfasurari a procesului penal.
(12) Daca parintii sau, dupa caz, tutorele, curatorul ori persoana in ingrijirea sau supravegherea careia se afla temporar minorul nu au putut fi gasiti ori prezenta acestora ar afecta interesul superior al minorului sau desfasurarea procesului penal, citarea se va face catre un alt adult corespunzator care este desemnat de minor si acceptat in aceasta calitate de organul judiciar.
(13) In cazul in care minorul nu desemneaza un alt adult conform alin. (12) sau adultul desemnat nu este acceptat de organul judiciar, citarea se va face catre o alta persoana aleasa de organul judiciar tinand seama de interesul superior al minorului.
(14) In cazul in care circumstantele de la alin. (12) sau (13) inceteaza, citarea se va face potrivit alin. (11).”
4. Dupa articolul 505, se introduce un nou articol, art. 5051, cu urmatorul cuprins:
”Art. 5051
Informarea suspectului sau inculpatului minor
(1) In cauzele cu suspecti sau inculpati minori, inainte de prima audiere, acestora li se aduc la cunostinta, pe langa cele prevazute la art. 108, si urmatoarele:
(a) informatii cu privire la principalele etape ale procesului penal;
(b) dreptul ca parintii sau, dupa caz, tutorele, curatorul ori persoana in ingrijirea sau supravegherea careia se afla temporar minorul sa primeasca aceleasi informatii comunicate minorului;
(c) dreptul la protectia vietii private, in conditiile legii;
(d) dreptul de a fi insotit de parinti sau, dupa caz, tutore, curator ori persoana in ingrijirea sau supravegherea careia se afla temporar minorul in timpul diferitelor etape ale procedurii, conform prezentei legi;
(e) dreptul de a fi evaluat prin intermediul referatului de evaluare;
(f) dreptul la evaluare medicala si asistenta medicala in cazul in care va fi supus unei masuri preventive privative de libertate;
(g) masurile preventive ce i se pot aplica, precum si dreptul ca masura preventiva privativa de libertate sa fie aplicata cu caracter exceptional, potrivit art.243, perioada pentru care poate fi dispusa si durata maxima a masurii preventive privative de libertate, conditiile pentru prelungirea si mentinerea acesteia, precum si dreptul la verificarea periodica a masurii, in conditiile legii;
(i) dreptul de a fi prezent la judecarea cauzei;
(j) dreptul la exercitarea cailor de atac, in conditiile legii.
(2) Toate comunicarile catre suspectul sau inculpatul minor se fac intr-un limbaj simplu si accesibil, adaptat varstei acestuia.
(3) Informatiile prevazute la art. 108, precum si cele prevazute la alin. (1), se comunica si parintilor sau, dupa caz, tutorelui, curatorului ori persoanei in ingrijirea sau supravegherea careia se afla temporar minorul.
(4) In cazul in care persoanele prevazute la alin. (3) nu au putut fi gasite sau comunicarea catre acestea ar fi contrara interesului superior al minorului sau ar afecta desfasurarea procesului penal, comunicarea informatiilor prevazute art. 108, precum si a celor prevazute la alin. (1) se face catre un alt adult desemnat de minor si acceptat de organul judiciar.
(5) In cazul in care minorul nu desemneaza un alt adult conform alin. (4) sau adultul desemnat nu este acceptat de organul judiciar, citarea se va face catre o alta persoana aleasa de organul judiciar tinand seama de interesul superior al minorului.
(6) In cazul in care circumstantele de la alin. (4) inceteaza, comunicarea se va face catre parinti, tutore, curator ori persoana in ingrijirea sau supravegherea careia se afla temporar minorul.”
5.Dupa articolul 5051 se introduce un nou articol, art. 5052, cu urmatorul cuprins:
Art. 5052
Cheltuielile de judecata
„Cand suspectul sau inculpatul este minor, cheltuielile generate de inregistrarile audiovideo care ar fi cazut in sarcina acestuia potrivit art. 274 sau 275, raman in sarcina statului.”
6. La articolul 506, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (11), cu urmatorul cuprins:
”(11) In cazul in care minorul este trimis in judecata, solicitarea referatului de evaluare este obligatorie, cu exceptia cazului in care acest lucru ar fi contrar interesului superior al minorului”.
7. La articolul 506, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(2) In cursul judecatii, instanta poate solicita efectuarea referatului de evaluare de catre serviciul de probatiune de pe langa tribunalul in a carui circumscriptie isi are locuinta minorul, potrivit legii. In situatia in care efectuarea referatului de evaluare nu a fost solicitata in cursul urmaririi penale, potrivit dispozitiilor alin. (1) sau alin. (11), dispunerea efectuarii referatului de catre instanta este obligatorie.
8. La articolul 506, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu urmatorul cuprins:
”(5) In cazul in care elementele care constituie baza referatului de evaluare se schimba considerabil, organul de urmarire penala sau, dupa caz, instanta, va solicita intocmirea unui nou referat de evaluare. Solicitarea se poate face din oficiu sau in urma sesizarii facute de serviciul de probatiune, de minor ori de catre parinti sau, dupa caz, tutore, curator ori persoana in ingrijirea sau supravegherea careia se afla temporar minorul, cu privire la schimbarile intervenite.”
9. La articolul 507, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(3) Inculpatul care a savarsit infractiunea in timpul cand era minor este judecat potrivit procedurii aplicabile in cauzele cu infractori minori, daca la data sesizarii instantei nu a implinit 18 ani. Instanta poate decide aplicarea procedurii pentru cauzele cu infractori minori si persoanelor care la data dobandirii calitatii de suspect nu implinisera 18 ani, atunci cand considera necesar tinand cont de toate circumstantele cauzei, inclusiv gradul de maturitate si gradul de vulnerabilitate ale persoanei vizate.”
10. La articolul 508, dupa alineatul (3) se introduc trei noi alineate alin. (4) - (6), cu urmatorul cuprins:
”(4) Daca niciuna dintre persoanele prevazute la alin. (1) nu a putut fi gasita ori prezenta acesteia ar afecta interesul superior al minorului sau desfasurarea procesului penal, citarea se va face catre un alt adult corespunzator care este desemnat de minor si acceptat in aceasta calitate de organul judiciar.
(5) In cazul in care minorul nu desemneaza un alt adult conform alin. (4) sau adultul desemnat nu este acceptat de organul judiciar, citarea se va face catre o alta persoana aleasa de organul judiciar tinand seama de interesul superior al minorului.
(6) In cazul in care circumstantele de la alin. (4) sau (5) inceteaza, citarea se va face potrivit alin.(1).
Prezenta lege asigura transpunerea art. 2 alin. (3), art. 3 par. final, art. 4 alin. (1) lit. a) pct. (i), (iii), (iv), lit. b), lit. c), art. 4 alin. (2), art. 5, art. 7 alin. (5) si (8), art. 8 alin. (2), art. 15 alin. (2)-(4), art. 22 din Directiva (UE) 2016/800 privind garantiile procedurale pentru copiii care sunt persoane suspectate sau acuzate in cadrul procedurilor penale, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 132 din 21.05.2016.
Atentie! Proiectul de lege nu se afla inca in vigoare. Acesta va trebui sa urmeaza intreaga procedura parlamentara si sa fie apoi promulgat de Presedinte si publicat in Monitorul Oficial.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE