Codul muncii urmeaza a fi modificat astfel incat Ajunul Craciunului pe rit nou ortodox, adica data de 24 decembrie, sa fie zi libera la nivel national.
Un deputat USR a initiat un proiect de lege care modifica art. 139 din Codul muncii pentru a include Ajunul Craciunului in lista zilelor libere nelucratoare.
Alesul din Legislativ spune ca data de 24 decembrie reprezinta ultima zi din postul Nasterii Domnului si aceasta zi implica o multime de obiceiuri si traditii pentru romani precum impodobirea bradului, impartirea cadourilor de Mos Craciun, primirea colindatorilor si pregatirea "bucatelor pentru masa din prima zi de Craciun".
"Intalnim zonal o serie de traditii si obiceiuri ce au fost transmise din generatie in generatie. Astfel, se aminteste ca "in satele din Oltenia, in Ajunul Craciunului, gospodarii se trezesc dis-de-dimineata, aprind focul in soba si atata jarul cu ajutorul unui vreasc, in timp ce rostesc o urare de Craciun: "Buna dimineata lui Ajun!/C-a venit intr-un ceas bun/Sa ne-aduca: porcii grasi si unturosi/Si oamenii sanatosi/Vacile cu vitei, oile cu miei, scroafele cu purcei, clostile cu pui, gainile cu oua. La anul si la multi ani!", argumenteaza initiatorul.
Totodata, se precizeaza ca "o alta traditie specifica Munteniei, Olteniei si Banatului este ca gospodinele sa prepare un aluat folosit pentru a alunga deochiul animalelor din gospodarie. Astfel, animalele vor fi sanatoase tot anul si vor da mai mult lapte".
In expunerea de motive se mai precizeaza ca exista multiple motive de ordin religios care sustin modificarea Codului muncii astfel incat Ajunul Craciunului sa fie zi libera nelucratoare la nivel national.
Mai mult, se arata ca Uniunea Europeana deja recunoaste data de 24 decembrie drept sarbatoare legala. "In acest sens, avand in vedere prevederile art. 61 din Statutul functionarilor Uniunii Europene coroborat cu art. 16 si 91 din Regimul aplicabil celorlalti agenti ai Uniunii Europene, documente adoptate prin Regulamentul (CEE, Euratom, CECO) nr. 259/68 al Consiliului si tinand seama ca in anul 2022, duminica de Pasti este stabilita la 17 aprilie, iar data de 24 decembrie este o zi de sambata, au fost stabilite pentru institutiile Uniunii Europene un total de 17 zile ca sarbatori legale", se mai arata in document.
"Este important de mentionat faptul ca in Romania, Codul muncii prevede ca sarbatori legale in care nu se lucreaza un numar de 15 zile dintre care doua din aceste zile, respectiv prima zi de Pasti si prima zi de Rusalii, se praznuiesc intotdeauna intr-o zi de duminica. Acest numar de sarbatori legale este mai mic fata de alte state membre ale Uniunii Europene dintre care amintim: Bulgaria, Lituania, Germania (incluzand sarbatorile din landurile federale), Spania (incluzand sarbatorile regionale)", puncteaza semnatarul proiectului.
Mai mult decat atat, adaugam faptul ca fata de alte state, legislatia nationala nu permite compensarea zilelor de sarbatoare legala prevazute la art. 139 alin.(1) din
Codul muncii, care survin pe parcursul weekendului, cu zile libere nelucratoare.
Proiectul de lege modifica doar art. 139 din Codul muncii la alin. (1), asa cum se poate vedea in imaginea de mai jos.
Initiativa legislativa a fost deja inregistrata pentru dezbatere la Senat, iar punctul de vedere al Guvernului a fost solicitat. Deputatii vor avea votul decizional.
In prezent, Codul muncii stabileste urmatoarele zile libere: