Iata precizarile realizate de MFP cu privire la informatiile aparute deja in presa cu privire la modificarea taxelor si impozitelor locale:
Potrivit prevederilor art. 292 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, o data la 3 ani se actualizeaza nivelurile impozitelor si taxelor locale, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare. De asemenea, se ajusteaza la inflatie si limitele amenzilor prevazute la alin.(3) si (4) ale art.294, conform art.295 alin.(12) din Codul fiscal.
Sumele indexate se initiaza in comun de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si se aproba prin Hotarare a Guvernului, emisa pana la 30 aprilie, inclusiv.
Avand in vedere obligatia de indexare stabilita prin lege si faptul ca prevederile Codului fiscal rescris urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016, in cadrul dezbaterii publice, a existat o propunere din partea structurilor asociative ale administratiilor publice locale ca in proiectul de act normativ valorile impozabile, impozitele si taxele locale stabilite in sume fixe, precum si amenzile sa fie indexate cu rata inflatiei pentru cei 3 ani de la ultima indexare, aprobata prin Hotararea Guvernului nr.1309/2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul 2013.
Astfel, pentru anii 2013-2015, rata cumulata a inflatiei este de 6,46%, avand in vedere ratele inflatiei pentru:
- anul 2013: 3,98%, conform Bazei de date statistice - Tempo - Online serii de timp;
- anul 2014: 1,07%, conform Bazei de date statistice - Tempo - Online serii de timp;
- anul 2015: 1,3%, conform Comisiei Nationale de Prognoza - Prognoza pe termen mediu 2014-2018 - varianta de iarna 2015.
Ca urmare a consultarilor din dezbaterile publice, Ministrul Finantelor Publice a decis ca propunerea mai sus mentionata sa nu fie preluata in forma Codului Fiscal ce va fi supusa aprobarii Guvernului.
Sursa: MFP
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<