Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concediu medical 2021. Noile masuri, valabile de la 1 august

Concediu medical 2021. Noile masuri, valabile de la 1 august
Concediul medical se va acorda incepand de la 1 august 2021 in baza unui nou set de masuri. Iata ce trebuie sa stii!

Ordinul comun MS si CNAS nr. 1398/729/2021 privind modificarea Normelor de aplicare pentru concediile medicale a intrat in vigoare fiind deja publicat in Monitorul Oficial. Documentul aduce cateva schimbari esentiale pentru romanii care se gandesc ca au nevoie de concediu medical in 2021.

In primul rand, pentru a putea ramane acasa in calitatea de angajat se vor acorda doar patru zile de concediu medical. Initial, asa cum veti vedea mai jos, era vorba de trei! Acum s-a adaugat o zi in plus.

Medicul de familie va acorda in prima etapa maxim 4 zile de concediu medical, cu incadrarea in limita maxima de 7 zile pentru fiecare episod de boala, respectiv 28 de zile pe an, iar medicul specialist din ambulatoriu poate acorda in prima etapa maxim 15 zile, cu incadrarea in limita maxima de 30/31 zile/luna, respectiv 90 de zile pe an. In situatia in care prima etapa a concediului medical pentru incapacitate temporara de munca se finalizeaza intr-o zi nelucratoare, certificatul de concediu medical in continuare poate fi eliberat in prima zi lucratoare care urmeaza, cu incadrarea in limitele maxime mentionate.

Pentru obtinerea concediului medical de maximum patru zile pacientul va trebui sa isi viziteze medicul de familie sau cel curant. Daca nu poate, atunci se pot acorda consultatii la domiciliu sau la distanta. Cum medicii de familie rareori se deplaseaza la casele celor din lista sa, este evident ca majoritatea consultatiilor vor fi facute prin telefon sau videoconferinta.

Concediu medical 2021. Ce se intampla dupa ce expira cele 4 zile

Daca dupa acordarea primei etape a concediului medical asiguratul nu se mai prezinta pentru evaluarea starii de sanatate conform planului de urmarire a evolutiei bolii (modelul poate fi consultat mai jos!), precum si in situatia in care evolutia starii de sanatate a asiguratului este favorabila ca urmare a respectarii de catre acesta a planului de urmarire a evolutiei bolii, medicii curanti nu vor mai acorda concediu medical in continuare.

"Prin exceptie, medicii curanti nu vor intocmi planul de urmarire a evolutiei bolii in cazul eliberarii certificatelor de concediu medical pentru unele boli speciale (boli cardiovasculare, SIDA, neoplazii si tuberculoza), pentru urgentele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A si pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii, precum si in situatia in care asiguratul este internat in spital. De asemenea, concediile medicale pentru maternitate, pentru ingrijirea copilului bolnav, precum si in cazul riscului maternal, pot fi acordate intr-o singura etapa, fara a fi necesara intocmirea planului de urmarire a evolutiei bolii", a mai transmis CNAS.

concediu medical 2021

Se mentine prevederea conform careia, dupa expirarea concediului medical acordat la iesirea din spital, in cazul in care starea sanatatii persoanei asigurate nu permite reluarea activitatii, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul curant din spital, poate prelungi concediul medical cu maximum 7 zile calendaristice pentru aceeasi afectiune fara a fi necesara intocmirea planului de urmarire a evolutiei bolii.

Incepand cu data de 1 august 2021, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copiilor cu afectiuni grave in varsta de pana la 18 ani, nu pana la 16 ani, cum a fost reglementat pana la aceasta data.

De asemenea, persoanele care se deplaseaza in interes personal in zone in care exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent inalt patogen, desi aceste conditii erau cunoscute la momentul initierii deplasarii si care, la intoarcerea pe teritoriul Romaniei, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin in contact, intra in concediu de carantina, vor beneficia de indemnizatie suportata din FNUASS doar pentru o perioada de 5 zile.

Finalmente, retinem ca odata cu primirea unui concediu medical in 2021, incepe si monitorizarea pacientului de catre medicul care elibereaza acest document. Pentru a beneficia de un concediu mai mare de 4 zile platite se va intocmi un plan de urmarire a bolii care va include toate tratamentele si progresele (sau regresele) inregistrate de pacient.

Informatii initiale,
publicate in 21.07.2021


Daca dezvolti boli obisnuite si vrei sa primesti concediu medical in 2021, atunci ar fi bine sa afli ca doctorul de va urmari pentru a putea stabili cu exactitate cum evolueaza boala. Mai mult, ai dreptul la doar trei zile de concediu medical fara o alta evaluare suplimentara.

Conform unui nou Ordin de ministru care urmeaza sa intre la aprobare, un concediu medical in 2021 va insemna o relatie mult mai apropiata cu doctorul sau medicul curant. Cum in Romania aceste zile platite de odihna pentru recuperare sunt acordate cel mai des prin semnatura medicului de familie, ne vom referi la acesta. E bine sa stiti, insa, ca regulile se aplica tuturor, indiferent de cine acorda acest concediu medical.

Documentul mentionat stabileste ca trebuie implementat un plan de urmarire a evolutiei bolii. Practic, daca te imbolnavesti si mergi la medic pentru concediu medical, acesta iti va oferi maximum 3 zile platite in care poti sta acasa pentru a-ti reveni. Dupa aceste trei zile, va trebui sa efectuezi analize si investigatii suplimentare.

Iata ce se precizeaza la pct. 4 din proiectul de Ordin: "In cazurile in care se elibereaza certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca, medicii de familie si medicii de specialitate din ambulatoriu au obligatia intocmirii unui plan de urmarire a evolutiei bolii. (...) In prima etapa, durata acordarii concediului medical poate fi de maxim trei zile calendaristice. In cazul mentinerii incapacitatii temporare de munca, constatate pe baza evaluarii raspunsului la tratamentul initial si/sau a rezultatului analizelor de laborator, investigatiilor functionale si/sau imagistice recomandate, medicul de familie sau, dupa caz, medicul de specialitate din ambulatoriu, care monitorizeaza afectiunea, poate elibera certificatul de concediu medical in continuare.".

Pe scurt, angajatii din Romania care vor raci si vor avea nevoie de concediu medical vor primi maximum 3 zile de stat acasa. 

Daca se impune ca perioada sa fie extinsa, atunci sunt necesare investigatii suplimentare si se incepe planul de urmarire a evolutiei bolii.

Bolnav sau nu, te duci la cabinet!

Pacientul, bineinteles, trebuie sa se deplaseze la sediul medicului de familie. Specialistul vine la domiciliu doar atunci cand "persoana asigurata se afla in stare de invaliditate permanenta sau invaliditate temporara, precum si situatiile in care persoana asigurata cu boli cronice sau cu un episod acut de boala se afla in imposibilitatea de a se prezenta la cabinet din motive medicale".

Pana la oficializarea modificarilor, retinem ca este vorba despre un proiect de Ordin. Ministrul Sanatatii, insa, este convins ca 3 zile de concediu medical fara investigatii suplimentare sunt absolut suficiente. Exista, asadar, o sansa reala ca aceasta prevedere sa intre in vigoare. 

Acelasi proiect de Ordin mai include si acordarea unui concediu medical pentru incapacitate temporara de munca (concediu medical) timp de 12 luni romanilor care au suferit un atac vascular cerebral si au supravietuit fara urmari serioase.

Finalmente, documentul va transpune, dupa 2 ani de asteptare, o decizie importanta a CCR in legislatia nationala: atat concediul, cat si indemnizatia pentru ingrijirea copilului grav bolnav trebuie sa fie accesibile parintilor pana ce acesta implineste varsta de 18 ani. Cat despre planul de evolutie a bolii si cum te va urmari doctorul, poti afla mai jos detalii relevante.

Concediu medical 2021 - plan de urmarire a evolutiei bolii

Nume si prenume pacient………………………………………………………………………………………
CNP ..........................., cu domiciliul in .............................., str. ................................. nr. ......, judetul/sectorul ................,

I. Evaluare etapa I
1.Evaluare initiala efectuata in data de……………………
Anamneza
Evaluare clinica

2.Indicatii :
-Stabilirea conduitei terapeutice –conform fisa/registru de consultatii………………….
-Prescriptie medicala–conform fisa/registru de consultatii…………………………….
-Regim igieno dietetic(se bifeaza) DA NU
-Instruirea asiguratului in legatura cu masurile terapeutice si profilactice(se bifeaza) DA NU

3.Bilet trimitere, dupa caz:
- analize de laborator DA NU
- investigatii imagistice DA NU
- consultatie la medicul de specialitate din ambulatoriu DA (se indica specialitatea)…………… NU
- internare in spital DA NU

4. Acordare concediu medical initial, seria………..nr…….…….din data de………pana la data de……………

5.Programare evaluare ulterioara in data de……………………….

II. Evaluare etapa a II a - urmarirea evolutiei bolii care a determinat incapacitatea temporara de munca

1.Reevaluare clinica efectuata in data de……………………..

2.Indicatii :
-Stabilirea conduitei terapeutice –conform fisa/registru de consultatii………………….
-Prescriptie medicala–conform fisa/registru de consultatii………………………….
-Regim igieno dietetic(se bifeaza) DA NU
-Instruirea asiguratului in legatura cu masurile terapeutice si profilactice(se bifeaza) DA NU

3.Bilet trimitere consultatie la medicul de specialitate din ambulatoriu/bilet internare, dupa caz
DA (se indica specialitatea)………………..NU

4. Acordare concediu medical in continuare, seria………..nr…….…….din data de…….……pana la data de……………………...…

5.Justificare acordare concediu medical in continuare…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Concediu medical 2021. Noile masuri, valabile de la 1 august":
Rating:

Nota: 4.43 din 5 din 20 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016