A fost stabilita data concursului de eseuri Jus Europaeum, pe teme de aplicare a dreptului Uniunii Europene, inaugurat in acest an la initiativa catedrei de drept UE a INM. Acesta se va desfasura pe data de 2 iunie 2011, incepand cu ora 12,15.
Cel mai bun eseu elaborat de un auditor din seria 1 si cel mai bun eseu elaborat de un auditor din seria 2 vor fi premiate cu un stagiu de 2 zile la CJUE, in perioada 11-13 septembrie 2011.
Nu este necesara inscrierea prealabila la concurs. Va asteptam joia viitoare direct la sala 12, etaj 6.
Concursul cuprinde 2 etape:
1. Etapa scrisa, care va dura 1 ora si care va consta in elaborarea, in limba romana, a unui eseu de maxim 2 pagini, ca raspuns la o intrebare pe tema procedurii trimiterilor preliminare, in prezenta unuia dintre membrii catedrei de drept al Uniunii Europene. Orice materiale sunt permise.
Exemplu de intrebare:
Comentati urmatoarea afirmatie:
„Desi regula Foto-Frost adauga la textul articolului 267 TFUE, totusi este necesara pentru securitatea raporturilor juridice si uniformitatea de aplicare a dreptului UE.”
Aspecte de abordat in raspuns:
- explicarea regulii stabilite de CJUE in Foto-Frost, referitoare la competenta exclusiva a CJUE de a constata invaliditatea unui act UE
- opinie daca aceasta interpretare adauga la textul art. 267 TFUE, care nu distinge intre trimiteri in validitate si interpretare
- opinie in legatura cu necesitatea ca CJUE sa fie singura competenta sa declare un act invalid ptr. securitatea raporturilor juridice si uniformitatea de aplicare a dreptului UE
2. Etapa interviului, care va avea loc imediat dupa etapa scrisa si va dura aproximativ 10 minute pentru fiecare candidat, in limba engleza sau in limba franceza (la alegerea candidatului). Comisia va fi compusa din doi membri ai catedrei de drept al Uniunii Europene si seful departamentului de formare initiala. Scopul interviului nu este sa evalueze cunostinte juridice, ci nivelul conversational intr-una din cele doua limbi.
Rezultatele selectiei vor fi publicate la avizier si in intranet marti, 7 iunie 2011, orele 12,00.
Pentru detalii suplimentare, persoana de contact este formator Beatrice Andresan (0746058963, beatrice.andresan@gmail.com)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<