Consiliul Concurentei arata ca a sanctionat mai multe firme pentru marirea ilegala a tarifelor RCA. Amenzile insumeaza 53 de milioane de euro.
In urma investigatiei, autoritatea de concurenta a constatat ca Allianz - Tiriac Asigurari SA, Asigurarea Romaneasca - Asirom Vienna Insurance Group SA, Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurari SA, Carpatica Asig SA, Euroins Romania Asigurare-Reasigurare SA, Generali Romania Asigurare Reasigurare SA, Groupama Asigurari SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA si Uniqa Asigurari SA au participat la un schimb de informatii sensibile din punct de vedere comercial referitoare la intentiile acestor societati de a majora tarifele RCA. Potrivit Consiliului Concurentei, aceasta practica concertata, facilitata de UNSAR, a condus la restrangerea concurentei pe piata serviciilor de asigurare RCA in perioada octombrie 2012 – noiembrie 2016, deoarece societatile de asigurare nu si-au mai stabilit in mod independent tarifele, ci au actionat concertat pe piata, tinand cont de discutiile de a-si majora tarifele purtare in cadrul asociatiei.
„Asociatiile au un rol important si este legitim ca membrii acestora sa se intalneasca si sa discute pe diverse teme, insa nu trebuie sa ajunga la schimburi de informatii sensibile din punct de vedere comercial, cum sunt cele referitoare la preturi actuale sau viitoare. Aceste schimburi de informatii sensibile reduc incertitudinea cu privire la strategiile concurentilor si favorizeaza coordonarea comportamentului pe piata, eliminand concurenta. Pe o piata concurentiala, companiile trebuie sa se intreaca pentru a furniza servicii de calitate in conditii avantajoase, fiecare stabilindu-si in mod independent politica de tarife in functie de propria strategie si de structura costurilor implicate de desfasurarea activitatii”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Amenzile primite de societati si UNSAR:
In cadrul investigatiei, Euroins a recunoscut in integralitate fapta anticoncurentiala si a furnizat, in cadrul procedurii de clementa, o serie de documente si informatii ce au avut o contributie semnificativa la probarea acesteia si, ca urmare, a beneficiat de o reducere a amenzii.
In cazul societatilor Astra si Carpatica, Consiliul Concurentei a luat in considerare o perioada mai redusa de incalcare a legii, respectiv pana la momentul in care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) le-a retras autorizatia de functionare.
„Piata asigurarilor obligatorii auto a trecut prin imprejurari exceptionale, de criza, dar intre timp a fost implementat noul pachet legislativ si au fost eliminate, in mare parte, disfunctionalitatile care au condus, in anii anteriori, la cresteri accentuate ale preturilor. Faptul ca s-au inregistrat progrese in functionarea pietei asigurarilor, nu inseamna ca nu mai sunt necesare unele ajustari. Vom colabora cu ASF si Guvernul pentru a identifica masurile ce se impun pentru armonizarea legislatiei cu reglementarile europene, respectiv consolidarea pietei pentru a nu conduce la cresterea pretului RCA” a mai declarat presedintele Consiliului Concurentei.
Atentie Codul muncii a fost modificat Va oferim IN PREMIERA textul actualizat al Codului muncii cu toate modificarile scoase in evidenta pentru a fi usor de urmarit Cartea "Codul muncii republicat si actualizat la zi" se diferentiaza de alte lucrari legislative tocmai prin faptul ca aceasta contine textul actualizat al Legii nr ...
Autoritatea de concurenta s-a implicat in procesul de evaluare a cauzelor care au determinat dezechilibrele pietei si a facut o serie de recomandari pentru imbunatatirea functionarii pietei si care, in mare parte, au fost preluate in legislatia primara si secundara, cum ar fi:
UNSAR, Uniqa Asigurari si Allianz-Tiriac Asigurari au anuntat ca vor contesta in instanta decizia Consiliului Concurentei, conform Hotnews.
Intrebare: Am primit de la un client un bilet la ordin reprezentand contravaloarea unei facturi, completat astfel: -la rubrica stipulat este scris LA ORDIN -data emiterii :04.07.2014 -data scadentei 15.07.2014 restul biletului completat normal Intrebarea mea este pana la ce data il mai pot prezenta la banca pentru al incasa (daca exista un astfel de termen stipulat prin lege)intrucat la data scadentei clientul m-a sunat si mi-a spus sa-l mai tin 2 saptamani ca nu are bani? Mai poate fi incasat acest bilet sa zicem pe 01.08.2014? Multumesc anticipat.
Raspuns: multumesc pt raspuns , sa inteleg ca banca nu mi-l mai primeste spre decontare? multumesc.... [citeste tot raspunsul aici...]