Nu constituie contraventie fapta comisa din cauza unei constrangeri fizice careia faptuitorul nu i-a putut rezista, sau din cauza unei constrangeri psihice, exercitata, prin amenintarea cu un pericol grav pentru persoana sa ori a altuia si care nu putea fi inlaturata in alt mod decat savarsind acea fapta.
Exemplu
Avem urmatorul exemplu: depasirea vitezei legale in localitati constituie o contraventie la regulile privind circulatia rutiera. Conducatorul unui taxi particular care a luat in cursa un pasager este amenintat de acesta cu un cutit si obligat sa circule cu viteza excesiva. Pentru aceasta fapta, nu se va retine vinovatia conducatorului auto deoarece era lipsit de libertatea de a hotari si actiona.
Pentru a fi vorba de constrangere fizica trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
a) fapta sa fie prevazuta si sanctionata drept contraventie de un act normativ;
b) constrangerea fizica exercitata de o alta persoana sa fie de natura a paraliza libertatea de vointa si actiune a contravenientului.
Cauza care impiedica o persoana sa-si dirijeze liber vointa, de a face sau a nu face ceva, este constrangere psihica, fapt ce exclude existenta uneia din trasaturile contraventiei si anume vointa.
Pentru existenta constrangerii psihice trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
a) sa se exercite asupra psihicului faptuitorului o actiune de constrangere de catre o alta persoana printr-o amenintare grava cu un pericol;
b) pericolul sa nu poata fi inlaturat in alt mod decat savarsind contraventia.
Exemplu
De exemplu, atunci cand contravenientul, vanzator intr-o unitate de alimentatie publica a “conditionat vanzarea unui produs de cumpararea altui produs greu vandabil” deoarece patronul l-a amenintat cu incetarea activitatii daca nu face acest lucru, nu exista constrangere psihica. In acest caz vanzatorul putea anunta politia pentru a inlatura pericolul cu care era amenintat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<