Nu constituie contraventie fapta comisa din cauza unei constrangeri fizice careia faptuitorul nu i-a putut rezista, sau din cauza unei constrangeri psihice, exercitata, prin amenintarea cu un pericol grav pentru persoana sa ori a altuia si care nu putea fi inlaturata in alt mod decat savarsind acea fapta.
Exemplu
Avem urmatorul exemplu: depasirea vitezei legale in localitati constituie o contraventie la regulile privind circulatia rutiera. Conducatorul unui taxi particular care a luat in cursa un pasager este amenintat de acesta cu un cutit si obligat sa circule cu viteza excesiva. Pentru aceasta fapta, nu se va retine vinovatia conducatorului auto deoarece era lipsit de libertatea de a hotari si actiona.
Pentru a fi vorba de constrangere fizica trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
a) fapta sa fie prevazuta si sanctionata drept contraventie de un act normativ;
b) constrangerea fizica exercitata de o alta persoana sa fie de natura a paraliza libertatea de vointa si actiune a contravenientului.
Cauza care impiedica o persoana sa-si dirijeze liber vointa, de a face sau a nu face ceva, este constrangere psihica, fapt ce exclude existenta uneia din trasaturile contraventiei si anume vointa.
Pentru existenta constrangerii psihice trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
a) sa se exercite asupra psihicului faptuitorului o actiune de constrangere de catre o alta persoana printr-o amenintare grava cu un pericol;
b) pericolul sa nu poata fi inlaturat in alt mod decat savarsind contraventia.
Exemplu
De exemplu, atunci cand contravenientul, vanzator intr-o unitate de alimentatie publica a “conditionat vanzarea unui produs de cumpararea altui produs greu vandabil” deoarece patronul l-a amenintat cu incetarea activitatii daca nu face acest lucru, nu exista constrangere psihica. In acest caz vanzatorul putea anunta politia pentru a inlatura pericolul cu care era amenintat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariata are concediul pentru cresterea copil pana la 2 ani. Tatal are 12 luni lucrate in ultimile 24 luni anterior nasterii copilului insa cu interuperi. Se incadreaza pentru a solicita indemnizatie pentru cele 2 luni ale tatalui? Daca nu se incadreaza, mama poate solicita indemnizatie pentru cele 2 luni?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sunt pensionata anticipat din 01.08.2024. In cat timp de la pensionare pot depune certificatul de nastere al copilului, in vederea reducerii perioadei de pensie anticipata si incadrarea la pensie normala?daca l-am depus in feb 2025 este prea tarziu? La 31.08.2024 aveam stagiu contributiv de 35 ani 8 luni si 8 zile. Incepand cu ce data se face trecerea la pensie normala daca sunt nascuta in 10.01.1964? Trebuie solicitare scrisa sau se face automat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<