Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contestatia salariatului impotriva
deciziei de concediere

(art. 60-64 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii)


INSTANTA1)  ......................


                                               Domnule Presedinte,


   Subsemnatul ......................................., domiciliat in ................................, str. ....
........................... nr. ..........., bloc ....., scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ....
...................................., reprezentat prin avocat ......................................, cu sediul profesional in ................................., str. ............................ nr. ....., bloc ....., scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ....................., in calitate de salariat, formulez prezenta

                    CONTESTATIE IMPOTRIVA DECIZIEI DE CONCEDIERE2)


                     DOMNULUI PRESEDINTE AL3)  ........................................

1. Judecarea conflictelor de munca este de competenta instantelor stabilite conform Codului de procedura civila (art. 284 alin. (1) Codul muncii). Conflictele de munca sunt de competenta materiala a tribunalului in prima instanta, cu exceptia celor date prin lege in competenta altor instante (art. 2 Cod procedura civila). Instanta competenta teritorial este cea in a carei circumscriptie reclamantul isi are domiciliul, resedinta sau, dupa caz, sediul (art. 284 alin. (2) Codul muncii). Cererile sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru si de timbru judiciar si se judeca in regim de urgenta, (termenele de judecata nu pot fi mai mari de 15 zile, procedura de citare se con- sidera legal indeplinita daca se realizeaza cu minimum 24 de ore inainte de termenul de judecata).
2. Concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului. Concedierea poate fi dispusa pentru motive care tin de persoana salariatului sau pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Este interzisa concedierea salariatilor: pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta sau activitate sindicala; pentru exercitarea, in conditiile legii, a dreptului la greva si a drepturilor sindicale (art. 59 Codul muncii).
Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa: pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
pe durata concediului pentru carantina; pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt, anterior emiterii deciziei de concediere; pe durata concediului de maternitate; pe durata concediului pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani; pe durata con- cediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani; pe durata indeplinirii serviciului militar; pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un orga- nism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat, pe durata efectuarii concediului de odihna (art. 60 Codul muncii).
Angajatorul poate dispune concedierea: in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii sau de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara; in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 60 de zile, in conditiile Codului de procedura penala; in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat; in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat; desfiintarea efectiva, reala a locului de munca ocupat de salariat, ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii activitatii.
3. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.

 


nr. ...... din data de ........................, emisa S.C. .............................. cu sediul in .................................., str. ............................. nr. ....., bloc ....., scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ......................., cod unic de inregistrare ..............., atribut fiscal ......................, numar de ordine in registrul comertului ...../.........../.......,  cont  deschis  la  Banca  ....................................................................................,  sucursala  ............................,  cu numarul ................., pe care o chem in judecata in calitate de parata, pentru ca prin hotararea ce veti pronunta1):

1.  sa  anulati  aceasta  decizie  si  sa  dispuneti  obligarea  paratei  la  plata  de  despagubiri  egale  cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care as fi beneficiat, daca as fi continuat sa execut contractul individual de munca;
2. sa repuneti partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere, dispunand reintegrarea subsemnatului in cadrul societatii-parate pe postul si functia detinuta anterior2).
Va solicit de asemenea, in conformitate cu dispozitiile art. 274 Cod procedura civila, sa obligati parata sa imi plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.


MOTIVELE PREZENTEI ACTIUNI:

IN FAPT3):

Subsemnatul am incheiat la data de .....................  un contract individual de munca cu parata pe durata nedeterminata.

1. La data de ...................... parata a emis decizia de concediere atacata, pretinzand in motivarea formulata  ca  subsemnatul  nu  corespund  profesional  locului  de  munca  in  care  eram  incadrat, deoarece a constatat la data de ..................... ca .......................... .
Avand in vedere ca dispozitiile art. 60 alin. (1) din Codul muncii prevad ca decizia de concediere trebuie  emisa  in  termen  de  30  de  zile  calendaristice  de  la  data  constatarii  cauzei  de  concediere, obligatie nerespectata de parata, va rog sa ...................... .

1. Se arata, in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod procedura civila, obiectul cererii: instanta poate dispune anularea deciziei, obligarea angajatorului la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul. La solicitarea salariatului, instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.
2. Daca anterior noului Cod al muncii reintegrarea era in mod legal direct legata de anularea concedierii, astazi reintegrarea reprezinta un capat de cerere distinct, depinzand de salariat, daca mai solicita sau nu sa revina la fostul sau loc de munca.
3. Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. Motivele de admisibilitate ale constestatiei pot fi de ordin material, sub- stantial sau procedural: concedierea efectuata in mod netemeinic sau nelegal conduce la anularea acesteia, iar concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate absoluta. Enumeram astfel de motive: decizia de concediere nu s-a comunicat salariatului in scris si nu a continut informatiile obligatorii privind motivele care determina concedierea: (durata preavizului; criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 70 lit. d)); lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant), decizia a fost emisa fara indeplinirea de catre angajator a cercetarii disciplinare prealabile, decizia de concediere nu s-a emis in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii; decizia nu este motivata in fapt si in drept si nu cuprinde precizari cu privire la termenul si la instanta judecatoreasca la care poate fi contestata. Cererile in ve- derea solutionarii conflictului de munca pot fi formulate in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului, referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca (art. 283 – Codul muncii).
 

2. La data de ......................., parata a emis decizia de concediere atacata, fara a indica durata preavizului si precizari cu privire la termenul si la instanta judecatoreasca la care poate fi contestata, drept pentru care ...................... .
3. La data de ................., parata a emis decizia de concediere atacata, desi subsemnatul ma aflam in incapacitate temporara de munca, dovedita prin certificatul medical de care parata refuza sa tina seama. Avand in vedere dispozitiile legale ce interzic concedierea salariatului pe durata incapacitatii temporare de munca ........... . Va rog sa admiteti actiunea, sa anulati aceasta decizie si sa dispuneti obligarea paratei la plata de despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi la care as fi avut dreptul, daca as fi continuat sa execut contractul individual de munca, repunerea partilor in situatia anterioara emiterii actului de concediere, alaturi de obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces (onorariu avocat etc.).


IN DREPT:

Imi  intemeiez  prezenta  pe  dispozitiile  art.  82  coroborat  cu  112  si  urm.  Cod  procedura  civila, art. 274 Cod procedura civila, art. 281-291 Codul muncii si pe dispozitiile art.1)  ..... .
In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba2)  cu inscrisuri si interogatoriul paratei.
Depun  prezenta  in  doua  exemplare,  dintre  care  un  exemplar  pentru  instanta  si  celalalt  pentru comunicare paratei.

ANEXEZ3):

1. .............................................. .
2. Contractul individual de munca incheiat intre parti sub nr. ..... din data de ...................... .
3. Decizia de concediere nr. ..... din data de .......... .
4. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. ........ .


                                                   SEMNATURA


1. Se indica textul de lege ce indreptateste reclamantul la admiterea actiunii: art. 62, 72 etc. din Codul muncii.
2. Sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare (art. 287 Codul muncii). In caz de conflict de munca, angajatorul nu poate invoca in fata instantei alte motive de fapt sau de drept decat cele precizate in decizia de concediere. Administrarea probelor
se face cu respectarea regimului de urgenta, instanta fiind in drept sa decada din beneficiul probei admise, partea care intarzie in mod nejustificat administrarea acesteia (art. 288 Codul muncii). Hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept (art. 289 Codul muncii).
3. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezer- vate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o  parte  a  unui  inscris  relevanta  in  cauza,  instanta  insa  putand  dispune  infatisarea  inscrisului  in  intregime.  Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 21 August 2006
Autor: valip
Votati articolul "":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016