Parlamentarii au adoptat un proiect de lege care obliga proprietarii apartamentelor cu incalzire centralizata sa isi instaleze contoare cel tarziu pana la 31 decembrie 2020, altfel riscand amenzi cuprinse intre 500 si 1.000 lei.
Proiectul de lege, adoptat si de Senat, contine mai multe modificari si completari, atat la Legea nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termica, cat si la Legea nr. 121/2014 privind eficienta energetica.
In prima instanta data de 31 decembrie 2016 a fost termen-limita, insa acesta nu s-a respectat in totalitate, astfel ca prin propunerea legislativa a fost prelungit pana la finele lui 2020, dar cu introducerea unor amenzi in cazul nerespectarii prevederii.
Astfel, alineatul (5) al articolului 10 din Legea nr. 121/2014 privind eficienta energetica se modifica si va avea urmatorul cuprins:
In cazul in care montarea acestor contoare nu este fezabila sau este prea scumpa, este obligatorie montarea repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de incalzire din fiecare apartament sau spatiu cu alta destinatie decat cea de locuit.
In ceea ce priveste aplicarea amenzilor, art. 45, alin. (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Tot cu titlu de modificare, acelasi act normativ prevede ca debransarea totala a instalatiilor interioare de incalzire si/sau pentru apa calda menajera ale unui utilizator tip condominiu care nu se afla in zona unitara de incalzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termica se va face in urmatoarele conditii cumulative:
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
Prin zona unitara de incalzire se intelege “arealul geografic apartinand unei unitati administrativ-teritoriale, in interiorul caruia se adopta o singura solutie tehnica de incalzire in conditii de eficienta economica si protectia mediului.”
Deconectarea unui consumator de energie termica dintr-un condominiu care nu se afla in zona unitara de incalzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termica se face doar cu intentia inlocuirii sistemului de incalzire centralizat cu o sursa de producere a energiei termice, cu respectarea urmatoarelor conditii cumulative:
Totodata, actul normativ adoptat de parlamentari prevede scaderea TVA la caldura si apa calda de la 19% la 5%, fapt care ar trebui sa duca si la reducerea pretului final.
Atentie! Pentru a intra in vigoare proiectul legislativ are nevoie de promulgarea Presedintelui si publicarea in Monitorul Oficial!
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri