Contractele activitatii de concesionare,
inchiriere si locatie a gestiunii (Partea teoretica)
REGLEMENTARE Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri Manualul Contabilului Incepator - stick USB Teste distractive pentru clasa pregatitoare
● Legea nr. 15/1990 (M.Of. nr. 98/08.08.1990)
● O.U.G. nr. 34/2006 (M.Of. nr. 418/15.05.2006)
MODIFICARI
● O.G. nr. 15/1993 (M.Of. nr. 202/23.08.1993)
● Legea nr. 21/1996 (M.Of. nr. 88/30.04.1996) cu modificarile ulterioare
● Legea nr. 337/2006 (M.Of. nr. 625/20.07.2006 – rectificata in M.Of. nr. 662/01.08.2006)
● Legea nr. 128/2007 (M.Of. nr. 309/09.05.2007)
>>> CONTRACTUL DE CONCESIUNE
DEFINITIE
Prin contractul de concesiune, o parte numita concedent, transmite celeilalte parti, numite concesionar, spre administrare rentabila, pe un termen determinat, in schimbul unui pret, o activitate economica, un serviciu public, o subunitate productiva sau un teren proprietate de stat.
PARTILE:
●
Concedent – partea care transmite spre administrare rentabila celeilalte parti, pe termen determinat, in schimbul pretului, o activitate economica, un serviciu public, o subunitate productiva sau un teren proprietate de stat.
●
Concesionar – partea care primeste spre administrare rentabila, de la cealalta parte, pe termen determinat, in schimbul pretului, o activitate economica, un serviciu public, o subunitate productiva sau un teren proprietate de stat. Modele de contracte civile si
PRETUL - REDEVENTA
PARTICULARITATI:
● In cazul in care obiectul concesiunii il constituie terenuri continand substante minerale utile (titei, gaze si altele asemenea) trebuie sa se respecte uzantele internat ionale in materie, iar contractul va produce efecte juridice numai dupa aprobarea lui de catre Guvernul Romaniei.
● Initiativa concesionarii apartine titularului dreptului real (proprietate sau folosinta) asupra bunurilor care vor forma obiectul contractului de concesiune sau persoana fizica ori juridica romana ori straina, care justifica interesul dobandirii, in regim de concesiune, a bunurilor ori activitatilor ce vor forma obiect al contractului de concesiune.
● Propunerea de concesionare se fundamenteaza prin studiul tehnico-economic care se aproba de catre consiliul de administratie al concedentului ori de organul de conducere al initiatorului (elementele propunerii de concesionare si a studiului tehnico-economic sunt prevazute de O.U.G. nr. 34/2006 (M.Of. nr. 418/ 15.05.2006)).
● Propunerea de concesionare se avizeaza de catre APAPS, dupa care initiatorul concesiunii elaboreaza caietul de sarcini conform Legii nr. 15/1990 si O.U.G. nr. 34/2006 (M.Of. nr. 418/15.05.2006).
● Propunerea de concesionare, avizata favorabil de APAPS, precum si caietul de sarcini se transmit ministerului de resort care le supune aprobarii Guvernului; hotararea Guvernului constituie temeiul trecerii la organizarea licitatiei concesiunii, care se publica in Monitorul Oficial si in presa, cu cel putin 30 de zile inainte de data tinerii licitatiei (procedura licitatiei este prevazuta de O.U.G. nr. 34/2006 (M.Of. nr. 418/15.05.2006).
● Pe baza rezultatului licitatiei, APAPS emite acordul prevazut de O.U.G. nr. 34/2006 (M.Of. nr. 418/15.05.2006).
● Se incheie contractul de concesiune cu continutul prevazut de Legea nr. 15/1990 si in conditiile precizate prin O.U.G. nr. 34/2006 (M.Of. nr. 418/15.05.2006).
>>> CONTRACTUL DE INCHIRIERE
(Elemente specifice)
OBIECTUL CONTRACTULUI
● Obiectul contractului de inchiriere il constituie bunuri din proprietatea publica care se pot inchiria numai pe baza de licitatie, organizata de organul de stat care le are in patrimoniu.
PARTICULARITATI:
● Organul de stat care are bunul in patrimoniu este obligat sa publice, cel putin intr-un ziar de larga circulatie, un anunt referitor la:
– bunul care formeaza obiectul licitatiei;
– conditiile inchirierii;
– data de inchidere;
– locul de tinere a licitatiei.
● Licitatia are loc in conditiile prevazute de Codul de procedura civila.
Exceptie: pentru inchirierea de bunuri proprietatea regiilor autonome sau a societatilor comerciale, licitatia nu este obligatorie, daca nu sunt mai multi ofertanti.
● Contractul de inchiriere se incheie intre proprietarul bunului si persoane fizice sau juridice romane sau straine, clauzele sale trebuind sa asigure exploatarea bunului inchiriat, potrivit specificului sau.
● Elementele care trebuie avute in vedere pentru determinarea chiriei:
– valoarea bunului inchiriat;
– amplasarea acestuia pe zone de interes;
– dotarile de care beneficiaza bunul;
– nivelul chiriei pe piata interna si externa pentru bunuri similare;
– importanta sociala a activitatii pentru desfasurarea careia urmeaza a fi folosit bunul inchiriat;
– alte elemente de asemenea natura.
>>> CONTRACTUL DE LOCATIE A GESTIUNII
OBIECTUL CONTRACTULUI
● Obiectul contractului de locatie a gestiunii il constituie acordarea uneia sau mai multor persoane fizice sau juridice romane sau straine de catre regia autonoma sau societatea comerciala, a gestionarii unor sectii, uzine, fabrici ori a altor subunitati.
PARTICULARITATI:
● Drepturile si obligatiile partilor se stabilesc prin contractul de locatie a gestiunii, cu respectarea continutului-cadru prevazut de H.G. nr. 1.228/1990.
● Regiile autonome si societatile comerciale au obligatia sa mentioneze despre incheierea contractului de locatie a gestiunii in registrul comertului, in termen de cel mult 15 zile de la data incheierii lui.
DISPOZITII SPECIFICE
●
CONCESIONAREA de spatii comerciale, servicii catre populatie, mijloace de transport pentru marfuri sau persoane si activitati de colectare a materialelor refolosibile se efectueaza prin licitatie directa, organizata pe baza ofertelor primite de catre concedent.
●
INCHIRIEREA SI LOCATIA GESTIUNII a spatiilor comerciale, serviciilor catre populatie, mijloacelor de transport pentru marfuri sau persoane si activitati de colectare a materialelor refolosibile se fac si la cererea unui singur ofertant, cu aprobarea organelor executive de conducere ale regiilor autonome sau societatilor comerciale.
● Licitatia nu este obligatorie.
● Contractul de Inchiriere sau de locatie a gestiunii se Incheie dupa 15 zile de la data Inregistrarii ofertelor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE