Procedura concilierii directe este o procedura obligatorie, prealabila introducerii cererii de chemare in judecata in situatiile prevazute expres de art. 7201 Cod de procedura civila. Conform acestor dispozitii legale, in procesele si cererile dintre profesionisti evaluabile in bani si derivate din raporturi contractuale, inainte de introducerea cererii de chemare in judecata, reclamantul va incerca solutionarea litigiului fie prin mediere, fie prin conciliere directa cu cealalta parte.
In cazul procedurii simplificate prevazute de O.U.G.nr. 119/2007, privind masurile pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contracte comerciale (ordonanta de plata), nu este necesara parcurgerea, in prealabil, a etapei concilierii directe, asa cum este specificat in mod expres in art. 5 alin.2 din O.U.G.nr. 119/2007.
In scopul solutionarii litigiului prin conciliere directa, reclamantul va convoca partea adversa, comunicandu-i in scris pretentiile sale si temeiul lor legal, precum si toate actele doveditoare pe care se sprijina acestea.
Convocarea se va face prin scrisoare recomandata cu dovada de primire, prin telegrama, telex, fax sau orice alt mijloc de comunicare ce asigura trimiterea textului actului si confirmarea primirii acestuia. Convocarea se poate face prin inmanarea inscrisurilor sub semnatura de primire. Data convocarii pentru conciliere nu se va fixa mai devreme de 15 zile de la data primirii actelor comunicate potrivit dispozitiilor legale.
Rezultatul concilierii se va consemna intr-un inscris cu aratarea pretentiilor reciproce referitoare la obiectul litigiului si a punctului de vedere al fiecarei parti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Sunt contabila la firma si indeplinesc conditiile art. 56 din Legea 360/2023. Doresc sa depun dosarul in vederea pensionarii. Pot sa cer desfacerea CIM cu acordul partilor, si sa am in dosar si decizia de desfacere CIM, din motive personale numai pot lucra mai departe sau neaparat prima data trebuie sa depun dosarul cu toate actele, sa astept Decizia de pensionare, urmand desfacerea CIM.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat nascut la data de 01.10.1964, care: - are 38 ani si 6 luni stagiul de cotizare efectiv lucrati, fara armata , spor grupa -are 1 an si 4 luni armata -are 2 ani spor pentru activitate desfasurata in grupa a II-a. Se poate pensiona anticipat fara penalizare la varsta de 60 de ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Conform legislatiei, un salariat are dreptul la 90 de zile calendaristice/an de concediu medical cu posibilitate de prelungire pana la 183 de zile, cu avizul medicului expert. De asemenea, are dreptul la 45 de zile pentru ingrijirea copilului bolnav pana la 12 ani. Intrebarea este daca maximul acestor zile se cumuleaza concret, un salariat poate beneficia intr-un an calendaristic de 90 de zile de CM pentru incapacitate temporara de munca 45 de zile pentru ingrijire copil bolnav?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<