
OUG nr. 195 din 2005 prevede unele sanctiuni pentru cei care deverseaza diverse lichide in rauri sau lacuri, dar acum amenzile cresc prin transpunerea unor norme europene in legislatia nationala. In plus, se introduce urmarirea prin GPS a unor autovehicule.
"Alimentarea cu apa recuperatapentru utilizari specifice ar trebui sa fie permisa numai pe baza unei autorizatii acordate de autoritatile competente ale statelor membre. Pentru a asigura o abordare armonizata la nivelul Uniunii, trasabilitatea si transparenta, normele de fond privind aceasta autorizatie ar trebui stabilite la nivelul Uniunii. Cu toate acestea, detaliile procedurilor de acordare a autorizatiilor ar trebui stabilite de statele membre, ale caror autoritati competente sunt responsabile de evaluarea riscurilor legate de reutilizarea apei. Acestea ar trebui sa poata aplica procedurile existente de acordare a autorizatiilor, care ar trebui adaptate pentru a tine seama de cerintele introduse", spun Parlamentul si Consiliul la unison.
Parlamentarii vor acum sa actioneze si, ca prima masura, cresc amenzile pentru poluarea apei. Nivelul acestora ajunge la un prag urias. Prin urmare, acestia propun modificare OUG nr. 195/2005. Firmele care furnizeaza servicii de vidanjare vor fi obligati sa se doteze cu sisteme de urmarire prin GPS, semnal care va ajunge atat la operatorul economic respectiv, cat si la autoritatea de mediu competenta din unitatea administrativ-teritoriala care va putea astfel urmari in timp real efectuarea traseului si deversarea corecta a apelor uzate. In acest sens, va fi necesara obtinerea unei noi autorizatii de mediu care va trebui reinnoita la fiecare 6 luni.
Pe langa toate aceste noutati, operatorii economici vor fi obligati sa pastreze istoricul datelor privind manipularea si deversarea apelor uzate timp de minimum 6 luni pentru eventualitatea oricaror controale sau dispute cu privire la mediul inconjurator.
Propunerea legislativa nu se opreste doar aici. Actul introduce noi amenzi uriase atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice. Prin introducerea art. 96^1 se stabileste drept contraventie sanctionabila cu amenda deversarea apelor uzate, substantelor petroliere sau periculoase, apelor care contin substante periculoase, in apele de suprafata sau subterane sau in alte spatii decat cele autorizate, dupa cum urmeaza:
- de la 7.500 lei pana la 15.000 lei pentru persoane fizice;
- de la 50.000 lei pana la 100.000 lei pentru persoane juridice.
In plus, cand deversarea ilegala s-a facut prin utilizarea unui autovehicul, acesta va fi confiscat impreuna cu instalatia aferenta.
Proiectul de lege a fost inregistrat pentru dezbatere la Senat, asadar deputatii vor avea votul decizional.
Amenzile majorate pentru poluarea apei nu se aplica inca. Proiectul de lege trebuie sa fie publicat in Monitorul Oficial pentru a deveni valabil. Revenim cu actualizari!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<