Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cresterea cererilor de insolventa poate bloca sistemul juridic

 

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, ieri, prorogarea termenului de infiintare a sectiilor de insolventa, iar cererile in materia insolventei sa fie judecate in continuare de tribunalele in raza carora isi are sediul debitorul. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat, ieri, impactul modificarilor de competenta ale instantelor de judecata in materie de insolventa generat de cresterea semnificativa a volumului de activitate in aceasta materie, la nivelul tribunalelor din localitatea unde functioneaza Curtile de apel, potrivit Mediafax. Insolventa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile.

Consiliul Superior al Magistraturii a hotarat sa solicite Ministerului Justitiei initierea unui act normativ pentru revenirea la reglementarea anterioara, astfel incat cererile in materie de insolventa sa fie judecate si pentru viitor de tribunalele in raza carora isi are sediul debitorul. De asemenea, a fost avizat favorabil proiectul actului normativ pentru prorogarea termenului in care trebuie infiintate sectiile de insolventa initiat de Ministerul Justitiei, intrucat s-a constatat ca cele doua masuri sunt compatibile.

In 17 ianuarie 2010 se implineste termenul pentru infiintarea sectiilor de insolventa, in conditiile art. 6 alin 154 indice 1 din Legea 85/2006, introdus prin Legea 277/2009 referitoare la procedura insolventei. Potrivit acestor dispozitii legale, in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a legii, in circumscriptia fiecarei Curti de Apel va functiona o singura sectie de insolventa care se organizeaza in cadrul tribunalului din localitatea in care isi are sediul respectiva Curte de Apel. Procedurile in curs vor continua pe rolul instantelor la care au fost introduse.

Instantele de judecata au probleme majore cu personalul

Pe de alta parte, presedintele CSM, Virgil Andreies, si-a exprimat nemultumirea fata de repartizarea posturilor de rezerva de la Ministerul Justitiei la serviciile de probatiune, in conditiile in care sunt probleme majore de personal la instantele de judecata, indicand in acest sens si problema de personal prin infiintarea sectiilor de insolventa din 2010. "Sunteti rupti de realitate. Puneti sistemul in situatie de blocaj. Ati tinut cont de obligativitatea noastra de a infiinta sectiile de insolventa de la 17 ianuarie 2010?", l-a intrebat seful CSM pe secretarul de stat Gabriel Tanasescu din Ministerul Justitiei, in cadrul sedintei de ieri a Consiliului.

Membri ai CSM au sustinut ca magistratii s-au plans ca nu au fost consultati in legatura cu infiintarea sectiilor de insolventa. In replica, Tanasescu a afirmat ca nu Ministerul Justitiei a facut aceasta modificare, ci un parlamentar, in cadrul comisiilor de specialitate.

Infiintarea sectiilor va perturba grav activitatea la nivelul tribunalelor

Analiza CSM a pornit de la numarul cauzelor de insolventa inregistrate la nivelul intregii tari in anii 2007 si 2008, dupa care s-a stabilit numarul mediu de dosare pe fiecare judecator sindic. Pe baza acestor date, plenul CSM a concluzionat ca pentru ca noile sectii de insolventa sa-si poata desfasura activitatea, alaturi de cei 88 de judecatori sindici care functioneaza in prezent la cele 15 tribunale este necesara suplimentarea schemei de personal cu un numar de 147 posturi de judecatori sindici. Deoarece s-a avut in vedere numarul mediu al cauzelor de insolventa inregistrate la nivelul intregii tari in perioada anilor 2007- 2008, in conditiile in care se cunoaste ca in 2009 volumul cauzelor cu acest obiect a cunoscut o crestere semnificativa, sporirea numarului de judecatori cu 147 la nivelul celor 15 tribunale are in vedere minimul necesar de posturi.
Posibilitatea suplimentarii schemelor de personal al celor 15 tribunale prin transferul unor posturi de la instantele care vor fi degrevate de cauzele de insolventa este exclusa, deoarece la nivelul acestor din urma tribunale erau vacante la data de 1 octombrie 2009 un numar de 22 posturi de executie, iar cererile de transfer, de valorificare a concursului de promovare ori de promovare depuse pana in prezent la CSM sunt insuficiente pentru ocuparea lor.

Tinand cont si de opiniile magistratilor formulate in scris ori cu prilejul intalnirilor cu membrii Consiliului, plenul CSM a retinut ca infiintarea sectiilor de insolventa, in actualul context, este de natura sa perturbe grav activitatea la nivelul tribunalelor, iar argumentele aratate sunt suficiente pentru pastrarea judecarii cauzelor de catre instantele unde isi are domiciliul debitorul.

Sursa: Curierul National


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 30 Octombrie 2009
Votati articolul "Cresterea cererilor de insolventa poate bloca sistemul juridic":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI