Procedura speciala in noul Cod de Procedura Civila
Printre alte proceduri speciale, noul Cod de procedura civila consacra in Titlul IX, art. 999 – 1010, o procedura speciala privind ordonanta de plata.
Potrivit art 3 din Legea nr. 76/2012, dispozitiile Codului de procedura civila se aplica numai proceselor si executarilor silite incepute dupa intrarea acestuia in vigoare. Procesele incepute prin cereri depuse, in conditiile legii, la posta, unitati militare sau locuri de detinere inainte de data intrarii in vigoare a Codului de procedura civila raman supuse legii vechi, chiar daca sunt inregistrate la instanta dupa aceasta data.
Prin urmare, incepand cu data de 01.09.2012, cererile privind ordonanta de plata vor fi supuse dispozitiilor Codului de procedura civila, O.U.G. nr. 119/2007 si O.U.G. nr. 5/2001 urmand a fi abrogate la data intrarii in vigoare a acestuia.
Noul Cod de Procedura Civila reuneste procedurile de recuperarea a creantelor prevazute de O.U.G. nr. 5/2001 si O.U.G. nr. 119/2007, aducand insa si o serie de modificari.
Procedura ordonantei de plata
Conform art. 999 Cod proc.civ., procedura ordonantei de plata este aplicabila in vederea recuperarii creantelor certe, lichide si exigibile constand in obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta dintr-un contract civil, inclusiv din cele incheiate intre un profesionist si o autoritate contractanta, constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege.
Nu sunt aplicabile dispozitiile privind ordonanta de plata creantelor inscrise la masa credala in cadrul unei proceduri de insolventa.
Somatia - procedura prealabila
Potrivit dispozitiilor art. 1000 Cod civil, creditorul are obligatia sa-i comunice debitorului o somatie, prin care ii va pune in vedere sa plateasca suma datorata in termen de 15 zile de la primirea acesteia, intrerupandu-se astfel cursul prescriptiei extinctive conform art. 2540 Cod civil.
Somatia va fi transmisa prin executor judecatoresc sau prin scrisoare recomandata, cu continut declarat si confirmare de primire.
av. Mihaela Trusca
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<