Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) analizeaza, in sedinta de joi, oportunitatea unei propuneri legislative pentru a-i permite sa organizeze anul acesta inca un concurs pentru admitere la Institutul National al Magistraturii (INM).
Plenul Consiliului s-a intrunit, in 6 septembrie, in sedinta extraordinara, pentru a analiza rezultatele probei eliminatorii din cadrul examenului de admitere in magistratura, in urma careia au promovat doar 72 de candidati, desi se inscrisesera peste 3.200 de absolventi de drept pentru cele 200 de posturi scoase la concurs.
Dupa dezbaterile de luni, presedintele CSM, Florica Bejinaru, a anuntat ca plenul a decis, cu majoritate de voturi, ca numarul candidatilor care vor merge in etapele urmatoare ale exemenului de intrare la INM sa ramana cel rezultat in urma primei probe, urmand ca in sedinta de joi sa se analizeze oportunitatea unei propuneri legislative pentru a se mai putea organiza inca un concurs.
"Urmeaza ca la prima sedinta de plen, din 9 septembrie, sa analizam raportul pe care conducerea INM il va intocmi cu privire la modul in care s-a desfasurat aceasta proba.(...) Insa data fiind situatia exceptionala in care se afla sistemul judiciar, prin prisma locurilor vacante in sistem, vom discuta joi aceasta oportunitate de a solicita modificarea legii in sensul ca in acest an sa mai putem organiza inca un concurs de admitere la INM, propunere pe care, daca va fi insusita de plen, va fi transmisa Ministerului Justitiei care are initiativa legislativa si urmeaza ca acest demers sa urmeze pasii prevazuti de lege", a mentionat presedintele CSM.
In cadrul discutiilor din plen, membrii CSM au avansat mai multe propuneri pentru rezolvarea situatiei aparute ca urmare a rezultatului slab inregistrat dupa prima proba a concursului INM.
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca rezultatele slabe la prima proba eliminatorie a concursului de intrare la INM reprezinta un "esec usturator". El a spus ca trebuie sa se ceara conducerii INM sa faca un raport in care sa spuna ce s-a intamplat, dar si care sunt propunerile institutului. De asemenea, Predoiu a mentionat ca, la prima vedere, par sa fie mai multe explicatii: fie candidatii au fost foarte slab pregatiti, fie intrebarile nu au fost corect concepute, fie modul in care a fost pus in aplicare mecanismul de recrutare a fost gresit, fie chiar mecanismul in sine are carente, vicii de conceptie, fie toate la un loc.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Totodata, ministrul a asigurat ca indiferent la ce solutie va ajunge plenul CSM, va avea suportul Ministerului Justitiei in rezolvarea acestei situatii.
"O alta concluzie preliminara care sare in ochi este aceea ca urgent noi trebuie sa ne intalnim cu facultatile de drept si sa avem un dialog structurat. (...) Periodic, noi trebuie sa ne gandim cu cei de acolo ce facem pe termen lung si cum facem sa se scoata candidati mai buni, pentru ca m-am uitat in aceste clasamente, publicate chiar de presa dimineata, sunt 4-5 universitati de drept care trimit candidati cu sanse de admitere la INM. 4-5 si restul pana la 30 si ceva de universitati de drept de stat ce fac? De aceea, trebuie sa le si ajutam sa mentina acest standard si sa avem cu ele un dialog institutionalizat", a mai explicat Predoiu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri