Institutul National al Magistraturii organizeaza impreuna cu Consiliul Superior al Magistraturii, incepand cu data de 25 august 2011, in Bucuresti, concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii pentru promotia 2011 – 2013.
La data de 09 august 2011 a fost publicata pe site-urile INM si CSM lista provizorie a candidatilor inscrisi la acest concurs, lista ce insumeaza un numar de 3433 persoane, aceasta urmand a fi definitivata dupa solutionarea contestatiilor in sedinta de Plen a CSM din data de 18 august 2011.
Numarul de candidati aratat mai sus este cel mai mare din ultimii 6 ani.
Concursul este organizat pentru un numar de 200 de locuri de auditori de justitie, care vor avea posibilitatea sa opteze, dupa anul I de studiu, pentru 100 de locuri de judecator si 100 de locuri de procuror.
Concursul cuprinde urmatoarele etape:
- 25 august 2011 – proba scrisa eliminatorie, tip grila, de verificare a cunostintelor juridice la urmatoarele materii: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal;
- 8 septembrie 2011 – test de verificare a rationamentului logic;
- 9 – 19 septembrie 2011 – sustinerea interviului, care consta in verificarea aptitudinilor, motivatiilor si elementelor de etica specifice profesiei de magistrat
Potrivit Regulamentului privind concursul de admitere la INM, pentru promovarea examenului, candidatul trebuie sa obtina media finala de cel putin 7 (sapte), ocuparea locurilor urmand a se face in ordinea descrescatoare a mediilor.
Proba eliminatorie constand in testul grila, stabilita pentru data de 25 august 2011, se va desfasura la sediile din Bucuresti ale Universitatilor Nicolae Titulescu, Dimitrie Cantemir si Titu Maiorescu.
Probele scrise se vor desfasura sub supraveghere stricta, asigurata de catre judecatori, procurori, personal auxiliar de specialitate din cadrul instantelor si parchetelor precum si de catre personal din cadrul CSM si INM.
Paza subiectelor, a baremelor, a lucrarilor scrise in plicuri sigilate precum si transportul acestora va fi asigurat pe tot parcursul derularii concursului de catre efective de jandarmi.
Multiplicarea subiectelor si a baremelor se va realiza de catre comisia de multiplicare, de asemenea, sub directa supraveghere a efectivelor de jandarmi.
Grilele cu subiecte sunt transportate in plicuri sigilate, urmand a fi desigilate in salile de concurs in prezenta reprezentantilor candidatilor inainte de inceperea probei. Baremele aflate, de asemenea, in plicuri sigilate vor fi desigilate si vor fi afisate dupa expirarea timpului probei de catre comisia de admitere, in prezenta efectivelor de jandarmi.
INM si CSM asigura candidatii ca procedura de selectie a viitorilor magistrati este una transparenta si obiectiva, iar masurile descrise mai sus prezinta toate garantiile pentru prevenirea oricarei posibilitati de frauda.