Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat Hotararea nr. 91/2019 prin care aproba Regulamentul privind concursul de admitere si examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii.
"Avand in vedere dispozitiile art. 1 - 6 si ale art. 16 lit a) din OUG nr. 7/2019 privind unele masuri temporare referitoare la concursul de admitere la INM, formarea profesionala initiala a judecatorilor si procurorilor, examenul de absolvire a INM, stagiul si examenul de capacitate al judecatorilor si procurorilor stagiari, precum si pentru modificare si completarea Legii. nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, cu modificarile ulterioare, in temeiul dispozitiilor art. 133 alin. (5) si (6) din Constitutia Romaniei, republicata, si ale art. 23 alin. (1) din Legea nr. 317/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu unanimitatea voturilor membrilor prezent, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotaraste:
Art. 1 - Se aproba Regulamentul privind concursul de admitere si examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii, prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 2 - La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotarare Plenulului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 439 din 15 iunie 2006 pentru aprobarea Regulamentului privind concursul de admitere si examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 560 din 28 iunie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 3 - Prezenta hotarare se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", este specificat in documentul oficial.
Cap. I
Concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii
Sectiunea 1
Dispozitii generale
Art. 1 - (1) Admiterea in magistratura in anul 2019 si formarea profesionala initiala pentru auditorii de justitie admisi la Institutul National al Magistraturii pana in anul 2019 inclusiv, in vederea ocuparii functiei de judecator sau de procuror, se realizeaza prin Institutul National al Magistraturii, potrivit prezentului regulament.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Art. 2 - Poate fi admisa la Institutul National al Magistraturii persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) are cetatenia romana, domiciliul in Romania si capacitate deplina de exercitiul
b) este licentiata in drept;
c) nu are antecedente penale sau cazier fiscal si se bucura de o buna reputatie;
d) cunoaste limba romana;
e) este apta, din punct de vedere medical si psihologic, pentru exercitarea functiei. Comisia medicala se numeste prin ordin comun al ministrului justitiei si ministrului sanatatii. Taxele examenului medical se suporta din bugetul Institutului National al Magistraturii.
Art. 3 - Cursantii INM au calitatea de auditori de justitie.
Sectiunea a 2-a
Organizarea concursului
Art. 4 - (1) Concursul de admitere se organizeaza la data si locul stabilite de Institutul National al Magistraturii, cu aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Data si locul in care se organizeaza concursul se aproba prin hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii.
(3) Modul de desfasurare a concursului de admitere, calendarul de desfasurare, numrul de locuri scoase la concurs, taxa de inscriere, tematica si bibliografia de concurs, precum si cererea de inscriere tipizata se stabilesc prin hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea INM sau a Directiei resurse umane si organizare din cadrul CSM, dupa caz.
(4) Datele prevazute la alin. (2) si (3) se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, pe pagina de internet a CSM si pe cea a INM, cu cel putin 60 de zile inainte de data stabilita pentru concurs.
Art. 5 - (1) CSM numeste comisia de admitere a concursului, comisia de elaborare a subiectelor si comisia de solutionare a contestatiilor.
(2) Nu vor fi numite in comisii persoanele care au sotul sau sotia, rude ori afini pana la gradul al patrulea inclusiv in randul candidatilor. Toti membrii comisiilor vor completa declaratii pe propria raspundere in acest sens. Aceeasi persoana poate face parte dintr-o singura comisie.
(3) Daca incompatibilitatea prevazuta la alin. (2) se investe ulterior desemnarii membrilor comisiilor, membrul in cauza are obligtia sa comunice de indata aceasta situatie presedintelui comisiei, in vederea inlocuirii sale.
Art. 6 - (1) Comisia de admitere a concursului se constituie prin hotarare a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Directiei resurse umane si organizare si a INM, si coordoneaza organizarea si desfasurarea concursului.
(2) Comisia de admitere a concursului se compune din:
presedinte: secretarul general al CSM sau secretarul general adjunct;
vicepresedinti: secretarul general adjunct, directorii INM si/sau directorii Directiei resurse umane si organizare, dupa caz;
membri: directori, sefi de serviciu, judecatori si procurori detasati in cadrul CSM sau INM, personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul CSM si al INM, functionari publici si personal contractual din cadrul CSM si al INM;
responsabili de sala si supraveghetori, precum si alte persoane care desfasoara activitate pentru buna organizare a concursului. Prin exceptie de la dispozitiile alin. (1), aceste persoane sunt numite prin hotarare a presedintelui comisiei de admitere, de regula, din aceleasi categorii de personal ca si membrii comisiei.
Regulamentul privind concursul de admitere si examenul de absolvire a INM [2019] poate fi descarcat dand click AICI!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri