Pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii a fost publicat anuntul privind ghidul referitor la relatia dintre sistemul judiciar din Romania si Mass-Media
In cadrul documentului publicat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii se mentioneaza scopul, obiectivele acestui ghid, aspecte esentiale si nu numai:
"SCOP
Scopul acestui ghid ii constituie asigurarea unei comunicari publice predictibile, coerente si unitare care sa faciliteze accesul publicului, prin intermediul presei, la informatiile de interes public.
OBIECTIVE
Instantele si parchetele trebuie sa permita reprezentantilor mass-media sa isi indeplineasca rolul de informare a opiniei publice. Acestor institutii le revine, totodata, obligatia ca, in cadrul activitatilor prin care se realizeaza comunicarea cu mass-media asupra problemelor de interes public din activitatea instantelor si parchetelor, sa vegheze sa nu fie incalcate alte drepturi recunoscute de legislatia interna si internationala (protectia vietii private si de familie, prezumtia de nevinovatie, impartialitatea actului de justitie etc.)
Ghidul are in vedere indicarea modalitatilor in care sistemul judiciar poate asigura transparenta in comunicarea publica, in conditiile respectarii normelor procedurale si fara afectarea drepturilor persoanelor implicate in proces. De asemenea, acesta reglementeaza si unele aspecte practice.
Ghidul urmareste, totodata, adoptarea unor masuri de natura sa contribuie la uniformizarea modului de comunicare a informatiilor de interes public de catre institutiile din sistemul judiciar, in functie de un set de criterii cu privire la procedurile judiciare (corecta informare a opiniei publice, buna desfasurare a procesului, prezumtia de nevinovatie, conservarea probelor, evitarea presiunii suplimentare in derularea procedurilor etc.)."
Ghidul poate fi consultat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii.
Sursa:
www.csm.1909.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este posibil ca un angajat sa aiba 2 CIM-uri la acelasi angajator? De exemplu, un angajat cu 8 ore, mai poate avea un alt contract pe timp partial ca formator/lector? Care sunt conditiile legale? Cum se poate inregistra in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<