CSM publica pe site-ul institutiei proiectul de modificare si completare a Ghidul privind relatia dintre sistemul judiciar din Romania si Mass-Media. Scopul ghidului, conform comunicatului CSM, este de asigurare a comunicarii publice predictibile, coerente si unitare care sa faciliteze accesul publicului, prin intermediul presei, la informatiile de interes public.
In cadrul comunicatului CSM, se prevad urmatoarele obiective: "Instantele si parchetele trebuie sa permita reprezentantilor mass-media sa isi indeplineasca rolul de informare a opiniei publice. Acestor institutii le revine, totodata, obligatia ca, in cadrul activitatilor prin care se realizeaza comunicarea cu mass-media asupra problemelor de interes public din activitatea instantelor si parchetelor, sa vegheze sa nu fie incalcate alte drepturi recunoscute de legislatia interna si internationala (protectia vietii private si de familie, prezumtia de nevinovatie, impartialitatea actului de justitie etc.)"
Ghidul publicat de CSM doreste indicarea modalitatilor in care sistemul judiciar poate asigura transparenta in comunicarea publica, fara a se afecta drepturile persoanelor implicate in proces. Mai mult, ghidul vizeaza adoptarea unor masuri in vederea uniformizarii modului de comunicare a informatiilor de interes public de catre institutiile din sistemul judiciar, criteriile fiind cele de: corecta informare a opiniei publice, buna desfasurare a procesului, prezumtia de nevinovatie, conservarea probelor, evitarea presiunii suplimentare in derularea procedurilor etc
In cadrul Capitolului II. REGULI APLICABILE IN PROCESUL PENAL, IN FAZA DE URMARIRE PENALA, IN PROCEDURILE DESFASURATE IN FATA JUDECATORULUI DE DREPTURI SI LIBERTATI SI JUDECATA, IN PROCEDURA DE CAMERA PRELIMINARA SI JUDECATA, la Sectiunea 2. Reguli aplicabile in faza de urmarire penala, art. 25 , alin. (1) se noteaza: "Comunicarea de informatii privind stadiul actelor de cercetare reprezentantilor mass-media poate fi facuta numai dupa ce exista suspect in cauza. In mod exceptional, daca fapta ce formeaza obiectul dosarului penal prezinta un grad de pericol social ridicat sau justifica un interes deosebit pentru public pot fi comunicate informatii despre inceperea urmaririi penale cu privire la fapta si masurile dispuse in cauza in vederea identificarii faptuitorului sau pentru strangerea probelor, cu exceptia situatiei in care prin transmiterea acestor informatii s-ar periclita rezultatul anchetei."
In cadrul aceleiasi sectiuni, la alin. (2) se prevad urmatoarele: "Comunicarea informatiilor privind existenta unui suspect in cauza si a masurilor dispuse fata de acesta poate fi facuta din oficiu sau la cererea reprezentantilor mass-media, numai dupa ce persoanei care a dobandit calitatea de suspect i se aduce la cunostinta aceasta calitate sau, daca aceasta nu este posibila, numai dupa luarea masurilor necesare pentru aducerea la cunostinta."
continutul proiectului de modificare si completare a Ghidului privind relatia dintre sistemul judiciar din Romania si mass-media pe website-ul CSM.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<