Legea de aprobare a OUG nr. 163/2020 a fost adoptata de Parlament si promulgata de seful statului, asadar cumpararea de vechime este posibila pana in toamna anului 2023. Platile pot fi facute integral sau in rate.
Legea de aprobare a
OUG nr. 163/2020 s-a transformat in Legea nr. 168/2021 si a fost trimisa spre publicare Monitorului Oficial, asadar va intra imediat in vigoare. Fata de
varianta initiala despre care v-am relatat anul trecut, actul va permite acum cumpararea de vechime pentru intregirea stagiului de cotizare pana la data de 31 august 2023.
In situatia in care la data de 31 august 2023 contributia de asigurari sociale datorata nu este achitata in intregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzator platii efectuate.
Cumpararea de vechime poate fi facuta doar de catre persoanele care nu au calitatea de pensionari si pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii incheierii contractului de asigurare, in care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, in tara, in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state cu care Romania aplica instrumente juridice internationale in domeniul securitatii sociale.
La semnarea contractului de cumparare de vechime se completeaza si o declaratie din care sa reiasa ca, in perioada inscrisa in contractul de asigurare sociala pentru care se solicita asigurarea, indeplineste urmatoarele conditii cumulative:
- nu a avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau in alte sisteme neintegrate acestuia;
- nu a avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii;
- la data incheierii contractului de asigurare sociala nu are calitatea de pensionar.
Cumpararea de vechime este valabila pentru orice interval cuprins intre 18 si varsta standard de pensionare aplicabila in fiecare caz in parte.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale o constituie venitul lunar asigurat inscris in contractul de asigurare sociala care nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare la data incheierii contractului de asigurare sociala. Contributia de asigurari sociale datorata se calculeaza prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contributiei de asigurari sociale, prevazuta la art. 138 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in vigoare la data incheierii contractului de asigurare sociala.
Atentie! Perioada consemnata pentru cumpararea de vechime prin contract nu poate fi cea in care s-a obtinut concediu de crestere copil.
Costul cumpararii de vechime pentru intregirea stagiului de cotizare variaza, insa pentru persoana care ar vrea sa acopere, spre exemplu, perioada 2013-2018, cheltuiala ar fi fost de 23.200 lei.
Plata in anul 2021, insa, este mai mare. Fiecare luna de vechime inseamna acum 575 lei, adica 6900 de lei/an indiferent de perioada care se doreste a fi inclusa in stagiul de cotizare.
Mai jos regasiti si modelul de contract.
Contract cumparare de vechime pentru completare stagiu de cotizare
Nr. ........ din ziua ......... luna ................... anul .............
Incheiat intre
Casa Teritoriala de Pensii .........................., in calitate de asigurator, cu sediul in localitatea ......................, str. ................. nr. ......, bl. ...., sc. ...., et. ....., ap. ......, oficiul postal ............., judetul ............../sectorul............., denumita in continuare Casa, reprezentata prin directorul executiv, si
Titular contract ................................................................ (numele si prenumele), CNP .............................................., sex ........ (M/F), data nasterii....................... (an/luna/zi), actul de identitate: ............. seria ........ nr. ................., adresa: localitatea: ......................................, str. ............................... nr. ......, bl. ......., sc. .............., et. …………....., ap. ................, oficiul postal ..............................., judetul/sectorul ..........., telefonul ................., adresa de e-mail ..........................
Art. 1. ‒ Obiectul prezentului contract de asigurare sociala este asigurarea in sistemul public de pensii in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta.
Art. 2. ‒ (1) Venitul asigurat este de .......................... lei si nu poate fi mai mic decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata valabil la data incheierii prezentului contract de asigurare.
(2) Perioada/Perioadele de asigurare este/sunt:
anul .............., luna/lunile ........................., venit asigurat ...................... lei;
anul .............., luna/lunile ........................., venit asigurat ...................... lei;
anul .............., luna/lunile ........................., venit asigurat ...................... lei.
(3) Cota de contributie de asigurari sociale este de ............. % conform reglementarilor in vigoare la data incheierii prezentului contract de asigurare.
(4) Totalul cuantumului contributiei de asigurari sociale este de ........................ lei.
(5) Plata contributiei se efectueaza:
a) integral, intr-o singura transa ‒ pana la data de 31 august 2023;
b) in transe lunare ‒ pana la data de 31 august 2023.
(6) Contul in care se plateste contributia de asigurari sociale, deschis la Trezoreria Statului, avand ca titular Casa, este ........................................ .
(7) Plata contributiei de asigurari sociale se poate face si in numerar, la casieria Casei, sau prin orice alte mijloace de plata prevazute de lege.
Art. 3. ‒ Obligatiile Casei sunt urmatoarele:
a) valorificarea, la stabilirea pensiei pentru limita de varsta, a stagiului de cotizare realizat in baza prezentului contract de asigurare sociala si a venitului asigurat care a constituit baza de calcul al contributiei de asigurari sociale conform prezentului contract;
b) certificarea, la cererea asiguratului, a stagiului de cotizare realizat in baza prezentului contract.
Art. 4. ‒ Obligatiile asiguratului sunt urmatoarele:
a) achitarea contributiei de asigurari sociale in cuantumul si in modul stabilite la art.2;
b) instiintarea Casei asupra modificarilor survenite in termenii prezentului contract de asigurare sociala;
c) prezentarea asiguratului la sediul Casei atunci cand este solicitat, respectand termenul prevazut in invitatie.
Art. 5. ‒ (1) Stagiul de cotizare se constituie din insumarea lunilor pentru care s-a achitat contributia de asigurari sociale.
(2) Prezentul contract de asigurare sociala, semnat de parti, intra in vigoare la data inregistrarii acestuia la Casa.
(3) Durata contractului expira la data de 31 august 2023.
(4) Contractul de asigurare sociala se poate rezilia, oricand, din initiativa asiguratului si produce efecte de la data inregistrarii la Casa a solicitarii rezilierii.
(5) In caz de forta majora, partile contractante sunt exonerate de raspundere pentru neexecutarea sau executarea necorespunzatoare ori cu intarziere a obligatiilor asumate prin prezentul contract. Cazul de forta majora se dovedeste de partea care o invoca.
(6) Modificarea oricaror prevederi din prezentul contract se poate face numai cu acordul scris al ambelor parti, prin act aditional.
Semnatura asiguratului,
........................................
Semnatura asiguratorului,
........................................
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.