Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OUG nr. 163 din 2020, in Monitorul Oficial. Cumpararea de vechime e posibila

OUG nr. 163 din 2020, in Monitorul Oficial. Cumpararea de vechime e posibila
OUG nr. 163 din 2020 a fost publicata in Monitorul Oficial, asadar cumpararea de vechime e posibila. Iata conditiile oficiale si ce trebuie facut. Avem o serie de prevederi importante de respectat!

Guvernul a adoptat aceasta Ordonanta de Urgenta pentru a avut in vedere necesitatea implementarii unor masuri de marire a numarului de asigurati ai sistemului public de pensii, care sa dea posibilitatea exercitarii dreptului fundamental la pensie, prin includerea persoanelor care nu au avut calitatea de asigurat si care opteaza sa achite contributia de asigurari sociale pe o perioada de cel mult 6 ani anteriori incheierii contractului de asigurare.

Initial, E-Juridic a relatat pe scurt AICI despre cumpararea vechimii, unde am calculat si suma minima de plata!

Pe langa asta, un aspect important este legat si de necesitatea de a asigura venituri suplimentare la bugetul asigurarilor sociale de stat, platile efectuate catre acest buget putand contribui la refacerea echilibrului bugetar.

OUG nr. 163 din 2020 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 883 din 2020, asadar actul deja se aplica. Termenul pentru intrarea in vigoare s-a implinit.

Pe scurt, despre OUG nr. 163 din 2020 trebuie sa retinem urmatoarele:
  • vechimea poate fi cumparata pentru maximum 6 ani, perioada in care nu trebui sa fi lucrat deloc cu forme legale si nici sa nu fi fost inscris la facultate sau beneficiar de indemnizatie pentru crestere copil;
  • vechimea se cumpara doar pentru pensia de limita de varsta, adica cei care se pot pensiona anticipat fara penalizare nu pot intregi vechimea;
  • se pot intregi lunile in care nu s-a lucrat in totalitate, dar se achita suma integrala nu numai pentru zilele nelucrate.

Acum analizam fiecare prevedere din OUG nr. 163 din 2020.

In primul rand, prin derogare de la prevederile Legii pensiilor nr. 263/2010 persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii incheierii contractului de asigurare, in care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, in tara, in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state cu care Romania aplica instrumente juridice internationale in domeniul securitatii sociale.

Perioadele de timp pentru care se poate incheia contractul de asigurare sociala si efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele cuprinse intre data implinirii varstei de 18 ani si data implinirii varstei standard de pensionare.

Important! Pentru femeile care s-au nascut dupa ianuarie 1967 stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, iar cel minim de 15 ani. Pentru barbatii nascuti dupa martie 1950 stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, iar cel minim este de 15 ani. Cei nascuti in lunile anterioare acestor termene scad cate o luna pentru fiecare luna in minus fata de pragurile notate anterior.

In al doilea rand, termenul pana la care se poate cumpara vechime este 1 septembrie 2021. 

Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei.

La incheierea contractului de asigurare sociala, solicitantul completeaza o declaratie din care sa reiasa ca, in perioada inscrisa in contractul de asigurare sociala pentru care se solicita asigurarea, indeplineste urmatoarele conditii cumulative:
  • nu a avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau in alte sisteme neintegrate acestuia;
  • nu a avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii;
  • la data incheierii contractului de asigurare sociala nu are calitatea de pensionar.

Perioadele pentru care persoanele achita contributia de asigurari sociale se considera stagiu de cotizare in sistemul public.

Cumpararea de vechime. Cum se face plata si cum se calculeaza

In al treilea rand, plata contributiei de asigurari sociale datorate se efectueaza intr-o singura transa sau esalonat, in transe lunare, pana la data de 31 august 2021.

Contractul de asigurare sociala incheiat conform prezentei ordonante de urgenta isi inceteaza aplicabilitatea la data la care contributia de asigurari sociale datorata este achitata in intregime.

In situatia in care la data de 31 august 2021 contributia de asigurari sociale datorata nu este achitata in intregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzator platii efectuate.

Plata contributiei de asigurari sociale se efectueaza prin orice mijloc de plata prevazut de lege, inclusiv in numerar

Aveti nevoie de ajutor sau de sfatul unui expert autorizat? Exista un loc unde puteti afla INSTANTANEU raspunsul la orice intrebare de legislatia muncii! Intrati acum pe PortalCodulMuncii.ro!

cumparare vechime oug

Finalmente, punctajul lunar se calculeaza prin raportarea venitului lunar asigurat la castigul salarial mediu brut din luna incheierii contractului de asigurare sociala, comunicat de Institutul National de Statistica.

Pentru lunile pentru care Institutul National de Statistica inca nu a comunicat castigul salarial mediu brut se utilizeaza, pentru intreaga luna, ultimul castig salarial mediu brut comunicat.

Cumparare vechime pentru pensie. Model oficial de contract de asigurare sociala

CASA NATIONALA DE PENSII PUBLICE
CASA TERITORIALA DE PENSII ............................

CONTRACT DE ASIGURARE SOCIALA
Nr. ........ din ziua ......... luna ................... anul .........

Incheiat intre

Casa Teritoriala de Pensii .............................., in calitate de asigurator, cu sediul in localitatea .........................., str. ...................... nr. ......, bl. ......., sc. ......, et. ....., ap. ......, oficiul postal ......................, judetul .................../ sectorul ............., denumita in continuare Casa, reprezentata prin directorul executiv, si

Titular contract ............................. (numele si prenumele), CNP ..............., sex .......... (M/F), data nasterii ........................ (an/luna/zi), actul de identitate: ............... seria ................ nr. ............., adresa: localitatea: ................, str. .................... nr. ......, bl. ......., sc. ......, et. ......, ap. ........., oficiul postal ................................, judetul/sectorul ................................, telefonul ........................., adresa de e-mail ..........................

Articolul 1
Obiectul prezentului contract de asigurare sociala este asigurarea in sistemul public de pensii in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta.

Articolul 2
(1) Venitul asigurat este de ............ lei si nu poate fi mai mic decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata valabil la data incheierii prezentului contract de asigurare.
(2) Perioada/Perioadele de asigurare este/sunt:
anul ..............., luna/lunile .................., venit asigurat ........... lei;
anul ................, luna/lunile .................., venit asigurat ........... lei;
(...)
anul .................,luna/lunile ..................., venit asigurat ........... lei.
(3) Cota de contributie de asigurari sociale este de …….% conform reglementarilor in vigoare la data incheierii prezentului contract de asigurare.
(4) Totalul cuantumului contributiei de asigurari sociale este de ..................... lei.
(5) Plata contributiei se efectueaza:
a) integral, intr-o singura transa - pana la data de 31 august 2021;
b) in transe lunare - pana la data de 31 august 2021.
(6) Contul in care se plateste contributia de asigurari sociale, deschis la Trezoreria Statului, avand ca titular Casa, este .................................................................. .
(7) Plata contributiei de asigurari sociale se poate face si in numerar, la casieria Casei, sau prin orice alte mijloace de plata prevazute de lege.

Articolul 3
Obligatiile Casei sunt urmatoarele:
a) valorificarea, la stabilirea pensiei pentru limita de varsta, a stagiului de cotizare realizat in baza prezentului contract de asigurare sociala si a venitului asigurat care a constituit baza de calcul al contributiei de asigurari sociale conform prezentului contract;
b) certificarea, la cererea asiguratului, a stagiului de cotizare realizat in baza prezentului contract.

Articolul 4
Obligatiile asiguratului sunt urmatoarele:
a) achitarea contributiei de asigurari sociale in cuantumul si in modul stabilite la art. 2;
b) instiintarea Casei asupra modificarilor survenite in termenii prezentului contract de asigurare sociala;
c) prezentarea asiguratului la sediul Casei atunci cand este solicitat, respectand termenul prevazut in invitatie.

Articolul 5
(1) Stagiul de cotizare se constituie din insumarea lunilor pentru care s-a achitat contributia de asigurari sociale.
(2) Prezentul contract de asigurare sociala, semnat de parti, intra in vigoare la data inregistrarii acestuia la Casa.
(3) Durata contractului expira la data de 31 august 2021.
(4) Contractul de asigurare sociala se poate rezilia, oricand, din initiativa asiguratului si produce efecte de la data inregistrarii la Casa a solicitarii rezilierii.
(5) In caz de forta majora, partile contractante sunt exonerate de raspundere pentru neexecutarea sau executarea necorespunzatoare ori cu intarziere a obligatiilor asumate prin prezentul contract. Cazul de forta majora se dovedeste de partea care o invoca.
(6) Modificarea oricaror prevederi din prezentul contract se poate face numai cu acordul scris al ambelor parti, prin act aditional.

Semnatura asiguratului,
............................

Semnatura asiguratorului,
...............................

Cumparare vechime pentru pensie. Model oficial de declaratie pe propria raspundere

CASA TERITORIALA DE PENSII .......................................

DECLARATIE

Subsemnatul(a), ...................., nascut(a) la data de ................... in localitatea ....................., judetul ............, posesor al actului de identitate ....... seria ....... nr. ..........., avand CNP ....................., domiciliat(a) in localitatea ......................, str. ................... nr. ......, bl. ........, sc. ......, ap. ....., sectorul/judetul/tara ....................., fiul/fiica lui ................... si al/a ...................,

cunoscand prevederile art. 326 din Codul penal privind falsul in declaratii, declar urmatoarele:

– la data incheierii contractului de asigurare sociala nu am calitatea de pensionar;

– in perioada consemnata in contractul de asigurare sociala:
a) nu am avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia sau in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state cu care Romania aplica instrumente juridice internationale in domeniul securitatii sociale;
b) nu am avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii ca urmare a realizarii de venituri din activitati independente;
c) nu am beneficiat de indemnizatie de somaj;
d) nu am beneficiat de pensie de invaliditate;
e) nu am urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective;
f) nu am satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus;
g) nu am beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006, de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
h) nu am beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
i) nu am beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani.

Sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal, in conformitate cu prevederile Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE.

Data ...................

Semnatura .................................

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "OUG nr. 163 din 2020, in Monitorul Oficial. Cumpararea de vechime e posibila":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016