Romanii care nu au ajuns la varsta de pensionare pot sa isi plateasca retroactiv contributia la pensii pentru cinci ani, daca au perioade in care n-au fost asigurati in niciun sistem national.
Chiar si asa, este important sa mentionam ca din 2021 aceasta facilitate va fi disponibila permanent, dupa intrarea in vigoarea a noii Legi a pensiilor.
Legea nr. 186/2016 permite celor interesati achitarea pe cale legala a contributiei la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani in care n-au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii.
„Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (...) si ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (...), persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia”, scrie in lege, fiind subliniat ca facilitatea nu vizeaza persoanele pentru care asigurarea in sistemul public de pensii era obligatorie.
Platile retroactive se pot face pana la data de 31 decembrie 2018, dupa ce termenul initial a fost prelungit de doua ori pana acum - prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 32/2017 si prin Legea nr 238/2017. Practic, in lipsa acestor extinderi a perioadei de plati retroactive, cetatenii ar fi putut sa achite contributia la pensii doar pana pe 27 aprilie 2017, respectiv pana pe 31 decembrie 2017.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Asadar, persoanele interesate pot sa plateasca retroactiv contributia la pensii pentru ultimii cinci ani dinainte de incheierea contractului de asigurare sociala. Asta inseamna ca perioadele pentru care se face plata retroactiva sunt luate in considerare, la calcularea pensiei, ca stagiu de cotizare in sistemul public de pensii.
Va reamintim faptul ca aceasta lege a fost respinsa initial de Senat in calitate de prima camera sesizata, insa statutul de camera decizionala pentru Camera Deputatilor a facut ca aceasta posibilitate de cumparare a vechimii sa fie realitate.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE