Taxa auto instituitas in anul 2012 a fost declarata, prin intermediul unei ordonante date la inceputul lunii februare, de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene a fiind ilegala.
CJUE a declarat ca taxa de poluare contravine reglementarilor europene, romanii neputand sa achite o taxa pentru masinile achizitionate din UE, statul nostru fiind deja membru.
In consecinta, cei care au achitat taxa auto instituita in anul 2012 isi pot recupera banii in instanta, in conditiile in care vor depune mai multe documente care sa dovedeasca plata taxei catre FISC.
"Articolul 110 TFUE trebuie interpretat in sensul ca se opune unui regim de impozitare precum cel instituit, apoi circumscris de reglementarea nationala in discutie in litigiile principale, prin care un stat membru aplica autovehiculelor o taxa de poluare care este astfel stabilita incat descurajeaza punerea in circulatie, in acest stat membru, a unor vehicule de ocazie cumparate din alte state membre, fara insa a descuraja cumpararea unor vehicule de ocazie avand aceeasi vechime si aceeasi uzura de pe piata nationala", arata ordonanta Curtii de Justitie a UE.
Conform avoctaului Olteanu si Asociatii, restituirea taxei de poluare se poate face numai pe calea instantei de judecata, prin promovarea unei cereri de chemare in judecata formulata in contraductoriu cu administratia finantelor publice si administratia fondului pentru mediu.
Documente obligatorii pentru a recupera sumele achitate din taxa auto, conform Avocatnet: cartea de identitate a masinii in copie, prezentand si originalul in instanta, in vederea stabilirii conformitatii, contractul de vanzare-cumparare a autovec=hiculului, decizia de impunere a platii taxei de poluare eliberata de Administratia Financiara competente si dovada platii taxei de poluare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<