De ce nedreptati se mai plang romanii la CEDO?
Am vorbit zilele trecute despre coruptie. Astazi, un alt lucru la fel de ingrijorator pentru noi toti imi atrage atentia. Pun in discutie incalcarea drepturilor unor oameni care s-au adresat, cu buna credinta, instantelor din tara noastra.
Este vorba de fapt despre procesele ale caror solutionari injuste date de instantele romane, i-au condus pe acestia la „portile” Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Daca avem impresia ca aceste erori judiciare savarsite de instantele de la noi din tara reprezinta doar niste cazuri izolate, ne inselam amarnic. Romania a ajuns din cauza acestor nedreptati, pe locurile fruntase la numarul de dosare aflate pe rol la CEDO. Astfel, cu 9 500 de cauze, Romania a “reusit” sa ocupe locul 2, incalcand aproape majoritatea drepturilor inscrise in conventie, incepand cu dreptul la un proces echitabil, solutionarea intr-un termen rezonabil, pana la inclacarea dreptului de proprietate sau supunerea invinuitilor si inculpatilor arestati preventiv la tratamente degradante.
Daca ar fi insa sa privim lucrurile din exterior, am putea afirma cu hazul tipic romanesc “Macar suntem si noi pe primele locuri la ceva”. Din pacate, nu asa gandesc insa si cei care, desi in sinea lor stiu ca au dreptate, observa cum sperantele lor intr-o solutie dreapta se naruie odata cu finalizarea procesului de catre instantele romane.
Ma infioara numai gandul, la o asemenea frustrare zilnica pe care o traieste un om nedreptatit. Sa fie de vina neglijenta celor care cerceteaza dosarele? Sa fie reaua lor credinta?
Problema este mai complexa insa, cauza reprezentand-o legile tot mai confuze pe care se bazeaza solutionarea unei cauze. Nu trebuie sa uitam ca, pe langa incalcarea dreptului la un proces echitabil, nici principiul solutionarii intr-un termen rezonabil nu este respectat, procesele derulandu-se in majoritatea cazurilor pe o perioada indelungata.
Din fericire insa, avem si dosare care sunt solutionate de catre instantele de judecata in conformitate cu legislatia internationala, si care, prin exercitarea cailor de atac prevazute de lege, duc in final la o solutionare justa a cauzei.
Valentin Pulbere Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro
Asteptam si opiniile dumneavoastra in legatura cu subiectul editorialului de mai sus, pe adresa infojuridic@rs.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri