Viciul de neconstitutionalitate al unei ordonante simple sau ordonante de urgenta emise de Guvern nu poate fi acoperit prin aprobarea de catre Parlament a ordonante respective, arata Curtea Constitutionala a Romaniei, conform Agerpres.
CCR a publicat motivarea deciziei prin care a admis in data de 5 febreuarie sesizarea PDL si PP-DD si a constatat ca este neconstitutionala Legea de aprobare a OUG 77/2013 pentru stabilirea unor masuri de aqsigurare a functionaliatii administratiei publice locale, a numarului de posturi si reducerea cheltuielilor la institutiile si autoritatile publice din subordinea, sub autoritatea sau in coordonarea Guvernului sau a ministerelor, informeaza sursa citata.
Conform judecatorilor, Legea care aproba o ordonanta de urgenta neconstitutionala, devine la randul ei neconstitutionala. Astfel, OUG umreaza sa isi finalizeze efectele juridice in conditiile art. 147 alin. (1) din Constitutie.
"Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica", este prevazut in dispozitiile art. 115 alin. (6) din Constitutie.
De asemenea, Curtea arata ca nu sunt definite criterii pentru operarea reducerii de 4% a posturilor vacanta la anumite ministere.
sursa: Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<