Decizia ICCJ legalizeaza consumul si procurarea de etnobotanice in Romania?
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a decis pe 12 septembrie 2018 ca procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de catre consumatorul final in vederea consumului propriu, efectuata exclusiv in acest scop, nu constituie operatiune cu produse in sensul art. 2, lit. b din Legea nr. 194/2011 si nu intra sub incidenta dispozitiilor art. 16, alin 1 din acelasi act normativ.
Decizia a fost luata de completul de judecatori, dupa ce Curtea de Apel Suceava a sesizat ICCJ intr-un dosar in care prima instanta a renuntat la aplicarea pedepsei fata de inculpatul acuzat ca a consumat etnobotanice si i-a administrat un avertisment constand in atentionarea asupra conduitei sale viitoare si a consecintelor la care se expune daca va mai savarsi infratiuni. DIICOT a atacat sentinta cu apel si a cerut pedeapsa cu inchisoarea.
”Se constata ca verbele ce desemneaza activitatile mentionate de legiuitor (si in mod special, cu referite la speta de fata – cel de procurare), sunt susceptibile a primi doua interpretari, una strict gramaticala, iar alt logica si sistematica, cu consecinte directe si decisive asupra continutului constitutiv al incriminarii. Problema care se pune este aceea daca activitatile incriminata de legiuitor trebuie analizate din perspectiva sensului comun al acestor activitati sau din perspectiva ansamblului dispozitiilor legii 194/2011 care face referire la operatiuni de import, export sau intermediere.”, se arata in hotararea Curtii de Apel care a sesizat ICCJ.
Prin urmare, Curtea de Apel Suceava a decis să întrebe ICCJ: ”În baza art. 476 rap. la art. 475 Cod de procedura penala sesizeaza Înalta Curte de Casatie si Justitie în vederea pronuntarii unei hotarâri prealabile pentru dezlegarea urmatoarei chestiuni de drept:
Totodata, notam faptul ca legiuitorul a ales sa nu incrimineze detinerea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, decat in masura in care detinerea presupune import, export sau intermediere.
In plus, pe langa sesizarea Curtii de Apel Suceava, luam in calcul si faptul ca deciziile magistratilor din tara nu au fost unitare. Spre exemplu, la Galati intr-un alt caz s-a aplicat o amenda penala, in timp ce la Bihor un alt consumator a fost condamnat la 1 an de inchisoare.
Raspunsul ICCJ va fi publicat in Monitorul Oficial, iar odata cu aparitia deciziei instantei in acest act consumul si procurarea drogurilor pentru propria persoana "susceptibile de a avea efecte psihoactive" ar putea deveni legale.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Portal Codul Muncii
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Etnobotanicele raman pe locul doi in topul drogurilor consumate in Romania. 2,5% din populatie a experimentat sau consuma o astfel de substanta. In peste 90% din cazuri sunt folosite inainte de 24 de ani.
Raportul Agentiei Nationale Antidrog sustine ca sunt 1.200 de urgente medicale cauzate de consumul de etnobotanice raportate intr-un singur an.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri