Comunicat MJ
Proiectul legii “micii reforme”
Astazi vom transmite catre sistemul judiciar pentru dezbatere publica un proiect de lege pentru simplificarea procedurilor si accelerarea judecatilor.
Acest proiect face parte din obiectivele si masurile propuse prin Strategia de Dezvoltare a Justitiei ca Serviciu Public 2010-2014, aflata in dezbatere publica.
Proiectul pe care il lansam astazi in dezbatere publica este subsumat obiectivului central al Strategiei noastre, realizarea conditiilor pentru un act de justitie corect, transparent, rapid, la un cost accesibil cetatenilor.
Eficientizarea activitatii instantelor si parchetelor, scurtarea termenelor, reducerea costurilor, atat pentru cetatean, cat si pentru stat, sunt insa obligatorii in acest moment.
Prin adoptarea acestor masuri, pe care le-am putea grupa sub titulatura „micii reforme”, pregatim momentul intrarii in vigoare a Codurilor, avand in vedere si faptul ca sistemul tinde sa atinga o limita a functionarii, datorita lipsei de personal in raport cu cresterea volumului de dosare pe rol.
Printre cele mai importante masuri propuse de proiect mentionez simplificarea procedurilor de citare, instituirea obligatiei judecatorului de a fixa termene procedurale scurte, chiar de la o zi la alta, simplificarea procedurilor la nivelul ICCJ, recunoasterea vinovatiei, eliminandu-se astfel proceduri care au devenit in timp greoaie si inutile pentru stabilirea adevarului.
Subliniez ca aceste propuneri au fost rafinate in urma discutiilor preliminare cu magistratii, cu asociatiile profesionale.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Cartea verde a contabilitatii
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Ca si in cazul Strategiei prezentate saptamana trecuta, si acest pachet de masuri va fi supus dezbaterii publice, atat reprezentantii sistemului, cat si cei ai organizatiilor profesionale sau ai ONG-urilor fiind invitati sa-si expuna punctele de vedere. Doar in acest mod vom putea ca, in cel mai scurt timp posibil, sa avem un proiect de act normativ care sa raspunda nevoilor cetatenilor si care sa creeze conditiile pentru o cat mai buna si eficienta infaptuire a actului de justitie.
Sper ca, prin supunerea spre dezbatere publica a Strategiei si a acestui pachet de masuri, reprezentantii magistratilor, atat prin intermediul asociatiilor profesionale, dar mai ales a CSM, sa se implice mult mai activ in identificarea problemelor si, mai ales, in gasirea unor solutii care sa eficientizeze actul de justitie.
Magistratii trebuie sa se implice mai mult in indicarea de solutii tehnice, sa nu se limiteze doar la aratarea cu degetul a problemelor.
Este adevarat ca avem deficit de personal in Justitie, dar resursele umane existente nu sunt folosite la maximum in unele instante si parchete. Indicatorii de eficienta s-au diminuat sever in partea finala a anului 2009. Nivelul de operativitate a scazut, iar volumul de cauze a crescut. Aceasta impune o evaluare corecta a volumului real de activitate de catre CSM, pentru a evita incarcarea artificiala a instantelor.
Actul de justitie este un act care trebuie sa se desfasoare doar in favoarea si interesul cetateanului.
Sunt increzator ca vom ajunge in curand la acea normalitate in care CSM, asociatiile magistratilor si Ministerul Justitiei se intalnesc, discuta si cauta impreuna solutii pentru a aduce justitia cat mai aproape de oameni.
Este in interesul comun al intregului sistem ca simplificarea procedurilor sa intre in vigoare cat mai repede posibil. si sa conduca la rezolvarea problemelor cu care se confrunta justitia.
Proiectul lansat a fost elaborat de Directia de Elaborare a Actelor Normative din MJ, condusa de director Alina Radoi, sub coordonarea secretarilor de stat Rodica Constantinovici, pentru problemele de procedura civila si Alina Bica, pentru problemele de procedura penala. Forma prezentata astazi a primit si girul noului secretar de stat Lidia Barac.
Dupa interventia mea, doamna secretar de stat Lidia Barac va prezenta cateva detalii tehnice despre acest proiect.
Va multumesc.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri