Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Detinutii isi vor putea folosi calculatoarele personale in penitenciar

 

Detinutii care urmeaza cursuri de scolarizare, in penitenciar sau cursuri universitare, dar care nu au fost sanctionati disciplinar si care  isi vor putea folosi calculatoarele personale. Conditia este ca penitenciarul sa nu poate asigura calculatoare din dotarea proprie in vederea sustinerii activitatilor de educatie si asistenta psihosociala.

Cititi in Decizia oficiala care sunt conditiile ce trebuie indeplinite

D E C I Z I E

Privind primirea, cumpararea, pastrarea si folosirea de calculatoare personale de catre persoanele aflate in executarea pedepselor privative de libertate

Avand in vedere dispozitiile art. 49 din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal,

ale art. 186 din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal aprobat de Hotararea Guvernului nr. 1897/2006,

si ale pct. 23 din Anexa I a Ordinului ministrului justitiei nr. 2714/C/2008 privind durata si periodicitatea vizitelor, greutatea si numarul pachetelor precum si categoriile de bunuri ce pot fi primite, pastrate si folosite de persoanele aflate in executarea unei pedepse privative de libertate,

In temeiul art. 7 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 1849/2004 privind organizarea, functionarea si atributiile Administratiei Nationale a Penitenciarelor, cu modificarile si completarile ulterioare.

Directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor emite prezenta

D E C I Z I E

ART. 1

(1) In situatia in care penitenciarul nu poate asigura calculatoare din dotarea proprie in vederea sustinerii activitatilor de educatie si asistenta psihosociala recomandate in „Planul individualizat de interventie educativa si terapeutica”, pot beneficia de calculatoare personale de tip desktop sau minitower, persoanele condamnate care nu au fost sanctionate disciplinar in ultimele 6 luni pentru abaterile prevazute de alin. (1) al art. 70 din Legea nr. 275/2006 si care indeplinesc una din urmatoarele conditii:

a) participa de cel putin un an la activitatile de instruire scolara in conditiile prevazute de art. 65 din Legea nr. 275/2006;

b) urmeaza cursuri universitare, in urma aprobarii primite din partea directorului locului de detinere;

c) participa la cursuri de calificare profesionala care necesita utilizarea calculatorului – pe durata cursului;

d) participa de cel putin 6 luni, in mod constant, la programele sau activitatile educative recomandate.

(2) In vederea obtinerii aprobarii directorului unitatii, este necesar avizul directorului adjunct pentru educatie si asistenta psihosociala, al directorului adjunct pentru siguranta detinerii si regim penitenciar, al lucratorului cu atributii pe linia prevenirii criminalitatii si terorismului si al responsabilului sectorului IT.

ART. 2

(1) Administratia locului de detinere stabileste spatiile si intervalele orare in care persoanele condamnate pot utiliza calculatoarele personale si ia masuri pentru asigurarea integritatii acestora in perioada in care nu sunt utilizate.

(2) Se interzice pastrarea si utilizarea calculatoarelor personale in camerele de detinere.

ART. 3

Conditiile tehnice care trebuie indeplinite de un calculator personal pentru a putea fi cumparat, primit si pastrat in penitenciar de catre o persoana condamnata sunt urmatoarele:

1) configuratia hardware maximala permisa:

a) unitate centrala compusa din: placa de baza, procesor, memorii RAM, hard disk intern, disc optic (CD/DVD-ROM), placa de sunet, placa video;

b) monitor tip LCD cu diagonala de max. 17 inchi;

c) tastatura cu conector P/S 2, mouse cu conector P/S 2 si casti audio fara cadru metalic.

2) configuratia software permisa:

a) sistem de operare Windows, minim versiunea 2000, impreuna cu driver-ele tipice echipamentelor hardware ce intra in componenta calculatorului personal ;

b) contul de administrator de BIOS setat fara parola;

c) hard-disk-ul calculatorului partitionat in doua partitii, una primara, activa, care contine sistemul de operare, a doua secundara, la dispozitia utilizatorului; persoana condamnata are acces deplin numai pe partitia secundara;

d) programe necesare desfasurarii activitatilor educationale prevazute la art. 1 alin.(1) lit. a-d.

ART. 4

Se interzice primirea echipamentelor IT sau a software-ului care:

a) au ca destinatie comunicatii cu orice alt tip de echipament;

b) au ca functiune inscriptionarea de date, in format electronic, pe orice tip de suport extern;

c) nu sunt insotite de licenta de utilizare in conditiile prevazute de Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare;

d) permit accesarea internetului sau a casutelor postale electronice;

e) permit crearea si stocarea de informatii parolate si/sau criptate;

f) constituie suporturi de pastrare a cheii pentru informatiile criptate.

ART. 5

(1) Primirea calculatoarelor se face numai prin sectorul de acordare a dreptului la vizite, in prezenta persoanei condamnate.

(2) La primirea in unitate a calculatorului, directorul locului de detinere desemneaza o persoana, din cadrul sectorului IT, care verifica:

a) licentele de utilizare a programelor instalate, prin raportare la rezolutia data pe cererea de solicitare a calculatorului;

b) starea fizica si tehnica a acestuia, cu respectarea prevederilor art. 3 si 4;

c) starea de functionare a calculatorului si programele instalate.

(3) La primirea in unitate a calculatorului lucratorii de la sectorul de acordare a dreptului la vizite verifica eventuala existenta, in interiorul carcaselor, a unor obiecte interzise conform reglementarilor in vigoare.

ART. 6

In cazul in care, la verificarea facuta conform art. 5, calculatorul nu corespunde cerintelor impuse de prezenta decizie, acesta va fi returnat predatorului.

ART. 7

In cazul in care, la verificarea facuta conform art. 5, calculatorul corespunde cerintelor impuse conform prezentei decizii, persoana desemnata de catre directorul locului de detinere procedeaza la urmatoarele operatiuni:

a) pentru calculatoarele care au integrate pe placa de baza componente care nu sunt acceptate, conform art. 3 si 4, procedeaza la dezactivarea acestora, inclusiv a porturilor de comunicatie cu perifericele;

b) reseteaza parola de administrator din BIOS si parola de administrator de sistem. Noile parole nu se comunica persoanei condamnate si se pastreaza in plic sigilat;

c) stabileste doar drepturi de utilizator pentru contul de conectare la sistem a persoanei condamnate;

d) sigileaza toate carcasele care fac parte din configuratia calculatorului in prezenta persoanei condamnate.

ART. 8

Predarea si primirea calculatorului se inscriu intr-un act de predare-primire incheiat in trei exemplare, conform modelului din Anexa nr. 1. Un exemplar al acestui document se pastreaza la persoana de specialitate desemnata de conducerea unitatii, al doilea se inmaneaza persoanei condamnate, iar al treilea se inmaneaza predatorului.

ART. 9

Dupa sigilarea calculatorului personal de catre administratia penitenciarului, persoana condamnata efectueaza proba tehnica de functionare si ia la cunostinta, sub semnatura, angajamentul privind conditiile de pastrare si utilizare a calculatorului personal, prevazut la Anexa nr. 2.

ART. 10

Evidenta calculatoarelor personale primite sau cumparate de persoanele condamnate se tine intr-un registru anume destinat, prevazut la Anexa nr. 3.

ART. 11

(1) Cumpararea calculatoarelor de catre persoanele condamnate, din bani personali, se realizeaza prin punctul comercial amenajat in incinta locului de detinere, cu respectarea conditiilor prevazute de prezenta decizie.

(2) Se permite numai cumpararea echipamentului ca intreg, fiind interzisa achizitionarea componentelor unitatii centrale in vederea asamblarii.

ART. 12

(1) Directorul locului de detinere dispune ca, la cel mult 4 luni, sa se procedeze la verificarea inopinata integrala, hardware si software, a calculatoarelor personale pentru care persoanele condamnate au primit aprobare, incheindu-se in acest sens un proces verbal de constatare; verificarea se face in prezenta persoanei private de libertate care detine calculatorul.

(2) In cazul descoperirii bunurilor proprietate personala prevazute la art. 4, acestea se retin si se predau unei persoane desemnate de persoana condamnata, sau acesteia, la liberare.

ART. 13

(1) Administratia locului de detinere nu efectueaza niciun fel de reparatii, software sau hardware, asupra calculatoarelor persoanelor condamnate.

(2) In situatia in care, ca urmare a controlului efectuat sau la semnalarea persoanei condamnate se constata defectiuni hardware sau software ale calculatorului, acesta va fi ridicat si depus la magazia unitatii, urmand ca persoana condamnata sa initieze demersurile necesare predarii calculatorului catre familie sau altor persoane anume desemnate, spre a fi reparat.

ART. 14

(1) Nerespectarea angajamentului privind conditiile de utilizare ale calculatorului constituie abatere disciplinara potrivit legii.

(2) Nerespectarea angajamentului conduce la retragerea calculatorului in magazia unitatii si predarea lui familiei sau persoanei desemnate de catre persoana condamnata.

ART. 15

(1) Administratia locului de detinere nu asigura transportul calculatoarelor personale ale persoanelor condamnate transferate.

(2) In cazul in care persoana condamnata se transfera pentru executarea pedepsei, calculatorul personal poate fi transferat in acelasi timp cu persoana condamnata la noul loc de detentie, in urmatoarele situatii:

a) cand calculatorul personal a fost cumparat, de catre persoana condamnata, pe timpul executarii pedepsei, iar persoana condamnata nu a fost vizitata de familie sau apartinatori in ultimele 12 luni;

b) cand calculatorul personal a fost primit ca urmare a donatiei sau sponsorizarii din partea unor institutii, fundatii, asociatii sau persoane fizice, iar persoana condamnata nu a fost vizitata de familie sau apartinatori in ultimele 12 luni.

(3) Calculatoarele care in termen de 6 luni de la liberarea sau transferul persoanei condamnate nu se ridica de la asezamantul de detinere pot fi folosite la desfasurarea de activitati educative cu persoanele condamnate.

ART. 16

In cazul transferului pentru executarea pedepsei, persoana condamnata are obligatia de a anunta membrii familiei sau apartinatorii despre necesitatea ridicarii in termen de 6 luni de la data transferului a calculatorului personal de la penitenciar.

ART. 17

La ridicarea calculatorului de catre membrii familiei, apartinatori sau persoana liberata, dovada de predare-primire prevazuta la Anexa nr. 4 se completeaza in doua exemplare, un exemplar se pastreaza de penitenciar iar celalalt se preda persoanei care a ridicat calculatorul.

ART. 18

Documentele prevazute in Anexele nr. 1, 2, 3 si 4 sunt completate si pastrate de persoana desemnata de directorul locului de detinere.

ART. 19

Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile subordonate vor duce la indeplinire dispozitiile prezentei decizii.

ART. 20

Dispozitiile prezentei decizii se aplica si minorilor fata de care s-a luat masura educativa a internarii intr-un centru de reeducare.

ART. 21

Anexele nr. 1, 2, 3 si 4 fac parte integranta din prezenta decizie.

ART. 22

La data intrarii in vigoare a prezentei decizii, orice dispozitie contrara se abroga.

ART. 23

Prezenta decizie se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, ParteaI.

 

Chestor de penitenciare dr. Ioan Bala

DIRECTOR GENERAL

ADMINISTRATIA NATIONALA A PENITENCIARELOR

 

ANEXA nr. 2

Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti

Administratia Nationala a Penitenciarelor

Penitenciarul____________________

ANGAJAMENT

PRIVIND CONDITIILE DE UTILIZARE

A CALCULATORULUI PERSONAL

Subsemnatul (persoana condamnata)__________________________________________nascuta la data de_________________fiica/fiul lui________________si a/al___________________in urma primirii calculatorului personal am fost informat ca imi este interzis:

a ) sa folosesc calculatorul personal in alte scopuri decat cele pentru care am primit aprobare;

b) sa permit folosirea calculatorului personal de catre alte persoane condamnate;

c) sa primesc si sa folosesc CD-uri, DVD-uri si alte echipamente care au ca functiune inscriptionarea de date, in format electronic, pe orice tip de suport extern, in afara celor aprobate de conducerea unitatii;

d) sa rulez sau sa instalez orice programe sau aplicatii pe calculatorul personal, ulterior primirii calculatorului;

e) sa conectez, prin orice mijloace, calculatorul personal la internet sau la alte echipamente care permit comunicarea cu alte echipamente sau cu exteriorul;

f) sa modific setarile BIOS si de sistem ale calculatorului personal;

g) sa modific sau sa dezactivez parolele de administrator, de BIOS sau de administrator de sistem;

h) sa utilizez calculatorul personal in scopul contactarii altor persoane, din interiorul sau din exteriorul locului de detinere;

i) sa imprim sau sa inscriptionez orice informatii pe suport de hartie, DVD, CD, sau pe orice tip de suport de stocare fara acordul scris al directorului asezamantului de detinere;

j) sa intervin asupra carcaselor constitutive ale calculatorului personal si a sigiliilor aplicate acestora.

Totodata, imi asum urmatoarele obligatii:

a) sa asigur accesul persoanei desemnate de administratia penitenciarului la calculatorul personal pentru verificarea respectarii conditiilor tehnice si de utilizare a acestuia;

b) in cazul obtinerii aprobarii pentru imprimare sau inscriptionare sa suport costurile aferente imprimarii sau sa pun la dispozitie CD/DVD-urile necesare inscriptionarii;

c) in cazul defectarii sau a necesitatii de upgradare, sa suport reparatiile calculatorului personal sau upgrade-ul acestuia si sa anunt familia sau o persoana anume desemnata, spre a se prezenta la penitenciar sa ridice calculatorul spre a fi reparat / upgradat ;

d) in cazul in care sunt transferat in alt penitenciar, ma oblig sa anunt familia sau o alta persoana spre a ridica de la penitenciar calculatorul;

e) la returnarea calculatorului personal cu ocazia liberarii sau catre familie sau persoana agreata de mine, ulterior salvarii informatiilor specificate pe CD/DVD de unica scriere de catre persoana desemnata de administratia locului de detinere , imi exprim acordul ca hard-disk-ul sa fie formatat.

Am luat la cunostinta ca nerespectarea oricarei interdictii sau obligatii dintre cele de mai sus poate duce la retragerea aprobarii privind utilizarea calculatorului si poate atrage raspunderea disciplinara.

Am fost informat despre consecintele neridicarii calculatorului in termen de 6 luni de la data transferului sau liberarii.

Calculatorul a fost controlat in fata mea. Dupa aplicarea sigiliului am efectuat proba si certific faptul ca acesta se afla in stare de functionare.

Data, Semnatura persoanei condamnate,

_________________________ ____________________________________

Dat in fata mea,


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Detinutii isi vor putea folosi calculatoarele personale in penitenciar":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI