Administratia Nationala a Penitenciarelor
Administratia Nationala a Penitenciarelor este institutia publica cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Justitiei, avand ca scop coordonarea si controlul activitatii unitatilor care se organizeaza si functioneaza in subordinea sa.
Organizarea, functionarea si atributiile Administratiei Nationale a Penitenciarelor se stabilesc prin hotarare a Guvernului.
Conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor este asigurata de un director general, numit prin ordin al ministrului justitiei.
Directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor are calitatea de ordonator secundar de credite.
Finantarea Administratiei Nationale a Penitenciarelor se asigura din subventii acordate de la bugetul de stat si din venituri proprii.
Penitenciarele
Pedeapsa detentiunii pe viata si a inchisorii se executa in locuri anume destinate, denumite penitenciare.
Penitenciarele se infiinteaza prin hotarare a Guvernului, au personalitate juridica si sunt in subordinea Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
Organizarea si functionarea penitenciarelor se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin al ministrului justitiei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
In cadrul penitenciarelor se pot infiinta, prin decizie a directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, sectii interioare sau exterioare, in raport cu regimurile de executare a pedepselor privative de libertate, categoriile de persoane condamnate si cerintele speciale de protectie a anumitor categorii de detinuti.
Penitenciarul in care persoana condamnata
executa pedeapsa privativa de libertate se stabileste de Administratia Nationala a Penitenciarelor. La stabilirea penitenciarului se are in vedere ca acesta sa fie situat cat mai aproape de localitatea de domiciliu a persoanei condamnate, tinandu-se seama si de regimul de executare, masurile de siguranta ce trebuie luate, nevoile de reintegrare sociala identificate, sex si varsta.
Penitenciarele speciale
Pentru anumite categorii de detinuti se pot infiinta penitenciare speciale, in conditiile art. 11 alin. (2) si (3).
Penitenciarele speciale sunt:
a) penitenciare pentru tineri;
b) penitenciare pentru femei;
c) penitenciare-spital.
In conditiile art. 11 alin. (2) si (3), se pot stabili penitenciare cu rol de coordonare a penitenciarelor dintr-o zona geografica.
Atributiile penitenciarelor cu rol de coordonare a penitenciarelor dintr-o zona geografica se stabilesc prin regulamentul de aplicare a prezentei legi.
Sectiile speciale de arestare preventiva
In cadrul penitenciarelor se pot infiinta sectii speciale de arestare preventiva, prin decizie a directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
Sectiile speciale de
executare a masurilor educative privative de libertate
Prin decizie a directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor se stabilesc penitenciarele in care vor functiona sectii speciale pentru continuarea executarii masurii educative privative de libertate.
Click aici pentru cuprinsul integral al
Legii nr. 254 din 2013