Recent ni s-a expus o situatie extrem de interesanta, referitoare la eliminarea din organigrama a postului unei angajate. Aceasta se intoarce din concediul de ingrijirea copilului dar postul ei a disparut. Intre timp, cand dansa se afla in concediu, superiorii au decis ca postul sa fie eliminat din organigrama.
Angajatorul doreste sa ofere angajatei un nou post, cu sarcini asemanatoare si compatibile cu cele anterioare. Se poate?
Raspunsul expertului:
"Angajata revenita din CCC, concediul pentru cresterea copilului, are dreptul conferit prin legislatia in vigoare sa primeasca postul pe care il ocupa.
Daca postul a fost scos din organigrama, greseala mare, va fi reintrodus de urgenta. Il vom reintroduce in organigrama si il vom oferi anagajatei.
Ca regula generala, retineti ca nu puteti sa desfiintati postul salariatei aflate in concediu de crestere a copilului. Pe durata CCC, contractul de munca se suspenda conform prevederilor art. 51 din Codul muncii.
Atunci cand suspendam un contract de munca, suspendam toate termenele legate de incheierea, modificarea, executarea sau incetarea sa.
Cand angajata revine la locul de munca, inceteaza suspendarea contractului de munca. Salariata isi va relua activitatea in aceeasi functie."
Sursa: LegislatiaMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<