Cum efectuam popriri pe salariile angajatilor nostri? In mod natural, discutam despre un subiect dificil pentru orice responsabil cu dreptul muncii. Cand apar noi date necunoscute in ecuatie, deja avem nevoie de ajutorul expertilor.
In randurile urmatoare vom analiza un caz practic de poprire pe salariul angajatului cand acesta plateste si pensie alimentara.
In mod concret, angajatul are o pensie alimentara fixa stabilita prin hotarare judecatoreasca care depaseste jumatate din salariul lui net curent. In lunile in care beneficiaza de bonusuri, pensia alimentara fixa nu depaseste jumatate din salariu.
Intrebari:
1. in lunile fara bonusuri, ii retin angajatului numai jumatate din salariu, conform prevederilor fiscale?
2. in lunile cu bonusuri, ii retin jumatate din salariu + restul sumelor care nu au putut fi retinute in conditiile de la pc. 1, pana la concurenta a jumatate din salariu?
3. sau retin in toate lunile maxim jumatate din salariu?
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Conform art. 169 alin. (4) din Codul muncii, retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.
Asadar, retinerile din salariu pot fi facute pana la jumatate din salariul net. Or, salariul cuprinde atat salariul de baza cat si sporurile, indemnizatiile si alte adaosuri. Bonusurile reprezinta adaosuri la salariul de baza, deci fac parte din salariu, astfel incat, lunar angajatorul poate efectua retineri de pana la jumatate din salariu net, acest salariu incluzand si bonusurile.
Raspuns furnizat de specialistii PortalCodulMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societatea noastra are un angajat care are un copil ce detine certificat de incadrare a copilului cu dizabilitati in gradul de handicap grav, cu asistent personal, cod grad handicap 11, data nasterii copilului 16.06.2013. Angajatul care are in intretinere copilul cu handicap, in conditile mai sus mentionate, beneficiaza de scutire integrala a impozitului pe salarii si de alte scutiri - facilitati pe perioada cat va fi salariatul societatii noastre sau pana la implinirea varstei de 7 ani sau 18...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca un contract de munca care are mai putin de 8 ore/zi ex 4 ore/zi, se considera vechime in munca la fel ca si un contract cu norma intreaga.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca se poate si in baza carui temei legal se poate cumula pensia anticipata partial cu penalizare cu activitatea desfasurata in baza unui PFA. Activitatea desfasurata in baza unui PFA este considerata vechime in munca care se poate adauga la recalcularea vechimii? In ce conditii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<