Cum efectuam popriri pe salariile angajatilor nostri? In mod natural, discutam despre un subiect dificil pentru orice responsabil cu dreptul muncii. Cand apar noi date necunoscute in ecuatie, deja avem nevoie de ajutorul expertilor.
In randurile urmatoare vom analiza un caz practic de poprire pe salariul angajatului cand acesta plateste si pensie alimentara.
In mod concret, angajatul are o pensie alimentara fixa stabilita prin hotarare judecatoreasca care depaseste jumatate din salariul lui net curent. In lunile in care beneficiaza de bonusuri, pensia alimentara fixa nu depaseste jumatate din salariu.
Intrebari:
1. in lunile fara bonusuri, ii retin angajatului numai jumatate din salariu, conform prevederilor fiscale?
2. in lunile cu bonusuri, ii retin jumatate din salariu + restul sumelor care nu au putut fi retinute in conditiile de la pc. 1, pana la concurenta a jumatate din salariu?
3. sau retin in toate lunile maxim jumatate din salariu?
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Conform art. 169 alin. (4) din Codul muncii, retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.
Asadar, retinerile din salariu pot fi facute pana la jumatate din salariul net. Or, salariul cuprinde atat salariul de baza cat si sporurile, indemnizatiile si alte adaosuri. Bonusurile reprezinta adaosuri la salariul de baza, deci fac parte din salariu, astfel incat, lunar angajatorul poate efectua retineri de pana la jumatate din salariu net, acest salariu incluzand si bonusurile.
Raspuns furnizat de specialistii PortalCodulMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat lucreaza la tura de 12 cu 24; 12 cu 48. A avut un deces in familie, are dreptrul conform regulametului intern la 3 zile libere platite. 2 zile se suprapun cu liberul lui de drep dupa turele lucrate. Va rog, cum trebuie sa acordam zilele libere in acest caz.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul incetarii de drept a contractului de munca, la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, decizia de incetare se poate intocmi si dupa data la care se indeplineste conditia de varsta standard ? Avem o salariata care are luna si anul pensionarii oct 2024 conform anexei nr. 5 din Legea 263/2010 privind VARSTELE STANDARD de pensionare. Deoarece nu i-am intocmit decizia de incetare de drept in oct 2024, intrebarea este...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o angajata care urmeaza sa intre in concediu de crestere copil dupa perioada concediului medical pe cod 08 de 126 de zile, conform legislatiei, pana la data la care copilul implineste 1 an si 10 luni, restul de doua luni fiind lunile tatalui. Voiam sa intreb daca in cazul in care tatal este eligibil pentru luna tatalui insa decide sa nu beneficieze de acest tip de concediu, angajata poate solicita CIC pana la data la care copilul implineste 1 an si 10 luni, iar pentru restul de doua luni...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<