Cum efectuam popriri pe salariile angajatilor nostri? In mod natural, discutam despre un subiect dificil pentru orice responsabil cu dreptul muncii. Cand apar noi date necunoscute in ecuatie, deja avem nevoie de ajutorul expertilor.
In randurile urmatoare vom analiza un caz practic de poprire pe salariul angajatului cand acesta plateste si pensie alimentara.
In mod concret, angajatul are o pensie alimentara fixa stabilita prin hotarare judecatoreasca care depaseste jumatate din salariul lui net curent. In lunile in care beneficiaza de bonusuri, pensia alimentara fixa nu depaseste jumatate din salariu.
Intrebari:
1. in lunile fara bonusuri, ii retin angajatului numai jumatate din salariu, conform prevederilor fiscale?
2. in lunile cu bonusuri, ii retin jumatate din salariu + restul sumelor care nu au putut fi retinute in conditiile de la pc. 1, pana la concurenta a jumatate din salariu?
3. sau retin in toate lunile maxim jumatate din salariu?
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Conform art. 169 alin. (4) din Codul muncii, retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.
Asadar, retinerile din salariu pot fi facute pana la jumatate din salariul net. Or, salariul cuprinde atat salariul de baza cat si sporurile, indemnizatiile si alte adaosuri. Bonusurile reprezinta adaosuri la salariul de baza, deci fac parte din salariu, astfel incat, lunar angajatorul poate efectua retineri de pana la jumatate din salariu net, acest salariu incluzand si bonusurile.
Raspuns furnizat de specialistii PortalCodulMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<