Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Poprire pe salariu: Care sunt drepturile care pot fi urmarite pentru datorii si care nu?

Deoarece, in dreptul procedural fiscal, se deroga de la prevederile dreptului comun unde este prevazuta obligatia creditorului de a cere, in instanta, aplicarea masurilor de executare silita, organul fiscal este cel care aplica masura executarii silite prin poprire.


Poprirea cuprinde 2 etape:
- Etapa asiguratorie = blocarea veniturilor in mainile unui tert (persoana fizica sau juridica, ex. banca);
- Etapa executorie = retinerea si virarea sumelor inscrise in adresa de infiintare a popririi.


Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor în caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de întretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.

Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.


Asadar, urmatoarele drepturi nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de întretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale si numai în limita a jumatate din cuantumul acestora:

- indemnizatia de incapacitate temporara de munca;

- platile compensatorii acordate salariatilor în caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale;

Urmatoarele drepturi nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii:

- indemnizatia pentru îngrijirea copilului bolnav în varsta de pana la 7 ani sau pana la împlinirea varstei de 18 ani în cazul copilului cu handicap pentru afectiuni intercurente;

- diurna;

- indemnizatia de maternitate;

- ajutorul acordat în caz de deces.

Totodata, nu sunt supuse executarii silite prin poprire:

- sumele care sunt destinate unei afectatiuni speciale prevazute de lege si asupra carora debitorul este lipsit de dreptul de dispozitie;

- sumele reprezentand credite nerambursabile ori finantari primite de la institutii sau organizatii nationale si internationale pentru derularea unor programe ori proiecte;

- sumele aferente platii drepturilor salariale viitoare, pe o perioada de 3 luni de la data infiintarii popririi.

 Atunci cand asupra aceluiasi cont sunt înfiintate mai multe popriri, termenul de 3 luni în care se pot efectua plati aferente drepturilor salariale viitoare se calculeaza o singura data de la momentul infiintarii primei popriri.

In concluzie, indemnizatia de incapacitate temporara de munca nu poate fi urmarita decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale si nu pentru credit bancar.

Prin urmare, indemnizatia de incapacitate temporara de munca nu va fi supusa popririi pentru restituire credit bancar.

Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro

 

 

 


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Poprire pe salariu: Care sunt drepturile care pot fi urmarite pentru datorii si care nu?":
Rating:

Nota: 4.45 din 5 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI