ANTECONTRACTUL1)
Conventie prin care o parte denumita promitent, se obliga fata de cealalta parte, denumita beneficiar, sa incheie in viitor, la cererea acesteia, un anumit contract al carui continut este determinat in cuprinsul antecontractului.
FORME
PROMISIUNE BILATERALA (SINALAGMATICA) DE A CONTRACTA – atunci cand partile se obliga reciproc una fata de cealalta, avand, fiecare, calitatea de promitent si de beneficiar.
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri Cartea verde a contabilitatii Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
PROMISIUNE UNILATERALA DE A CONTRACTA – in cazul in care numai una dintre parti se obliga, conferind celeilalte beneficiul unei optiuni (de a cere sau de a nu cere incheierea contractului promis).
OBIECT
O obligatie sinalagmatica sau unilaterala de a face, respectiv de a incheia in viitor contractul promis.
CONDITII
● Promitentul trebuie sa aiba capacitatea de a se obliga in momentul incheierii antecontractului.
● Beneficiarul trebuie si el sa aiba capacitatea de a se obliga in momentul incheierii antecontractului.
● Obligatia de a face subzista pe toata durata prevazuta in antecon- tract (daca nu s-a prevazut un termen, ea incepe sa curga de la data incheierii conventiei partilor si dureaza pana la implinirea termenu- lui general de prescriptie).
CONSECINTE
● refuzul nejustificat al promitentului de a incheia contractul promis
confera beneficiarului dreptul la despagubiri pentru toate prejudici- ile cauzate prin neindeplinirea obligatiei de a face;
● in mod exceptional, legea, in anumite conditii, acorda beneficiaru- lui dreptul de a cere executarea silita, in natura, a obligatiei promi- tentului (hotararea pronuntata substituie caracterul promis).
1. In uzante, se mai numeste si „precontract“, „promisiune de contract“, „contract preliminar“ sau „contract provizoriu“. Antecontractului i se aplica dispozitiile privitoare la contracte sau conventii prevazute de art. 942-1206 din Codul civil.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri