Dezvoltatorii imobiliari vor avea reguli mult mai stricte, astfel incat cumparatorii sa poata fi indrumati corect catre locuinte sigure, confortabile si autorizate.
L381/2019 introduce noi reguli pe care dezvoltatorii imobiliari vor trebui sa le respecte. Este un proiect legislativ amplu care introduce masuri de supraveghere si reglementare nemaintalnite pana acum in Romania. Noi il vom prezenta mai jos in integralitatea sa. Daca sunteti in cautare de o noua casa sau doriti sa realizati investitii in acest domeniu in perioada urmatoare, ar fi bine sa aveti in vedere aceasta initiativa.
"Necesitatea sociala pentru reglementarea legislativa in domeniul imobiliar este stringenta", sustin semnatarii intiativei legislative.
"Actualul cadru legislativ, restrans ca intindere si dispersat in multe reglementari cu putere juridica diferita determina cresterea numarului reclamatiilor romanilor care se simt inselati, dar si a situatiilor in care viata proprietarilor este in pericol in propria casa.
Piata imobiliara este singura piata de bani, in sensul definit de teoria economica, lipsita de o autoritate de reglementare si supraveghere. Celelalte piete de bani beneficiaza de o astfel de institutie, astfel:
"Scopul legii este acela de a institui standardele minimale in domeniul dezvoltarii imobiliare si ale constructiilor. Legea trebuie sa rezolve toate problemele din domeniul imobiliar prin introducerea medierii intre cumparatori si dezvoltatori. Prin mediere dezvoltatorii sunt indrumati cu ajutorul noii legislatii sa ofere locuinte sigure, confortabile si autorizate – asa cum promit in anunturi – cumparatorilor”, spun parlamentarii.
Propunerea de act normativ adoptata deja tacit de Senat impune dezvoltatorului cateva reguli importante in relatia cumparator-dezvoltator, dupa cum urmeaza:
"In prezent, piata imobiliara este privita cu suspiciune de consumatori, doar 38% au incredere ca o tranzactie imobiliara nu este o pacaleala. Acest sector este intrecut doar de cel al masinilor second-hand, unde cumparatorii au incredere doar intr-un procent de 36% ca tranzactia este corecta. In acest moment, legislatia din domeniul constructiilor este una permisiva, ceea e face aparitia chiar si a cazurilor in care proprietarii mor incendiati in propria casa. Important de mentionat ca aceasta lege nu este una impotriva dezvoltatorilor, ci isi propune sa stabileasca un set de reguli care trebuie respectat atunci cand se construieste si vinde un spatiu locativ", subliniaza parlamentarii.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Noul act redefineste cateva termene, dupa cum urmeaza:
Agentia Nationala pentru Locuinte primeste noi responsabilitati, in sensul ca va verifica regulile de construire si va deveni autoritate de reglementare si supraveghere.
"A.N.L. este o institutie de interes public cu personalitate juridica, de coordonare a unor surse de finantare in domeniul constructiei de locuinte, avand autonomie financiara si cu rol de inregistrare, supraveghere al dezvoltarilor imobiliare", este precizat la Titlul III din proiectul de act normativ. Daca actul de care am amintit va intra in vigoare, atunci in 60 de zile ANL va trebui sa modifica Regulamentul de organizare si functionare.
Ai nevoie de un model de contract de vanzare-cumparare apartament? Ai AICI doua modele gratuite in format .PDF impreuna cu informatii utile!
Dezvoltatorilor le va fi interzis sa faca publicitate, sa comercializeze sau vanda o parcela de teren, apartament sau cladire, dupa caz, fara inregistrarea dezvoltarii imobiliare la Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL).
Dupa inregistrarea proiectului de dezvoltare imobiliara, acesta creaza o pagina in cadrul paginii web pusa la dispozitie de ANL si introduce acolo toate detaliile proiectului propus pentru a putea fi consultate de catre consumatori, inclusiv:
Clientul va primi in mod obligatoriu de la dezvoltator planurile de proiectare aprobate impreuna cu specificatiile aprobate de autoritatea competenta si calendarul etapelor de finalizare a proiectului, inclusiv prevederile privind infrastructura civia (apa, salubrizare, curent).
Dezvoltatorul imobiliar este responsabil:
Important! In cazul in care un cumparator efectueaza o plata a unui avans sau o garantie in baza informatiilor continute in anuntul de publicitate sau prospect, sau in baza oricarui model de apartament, parcela sau cladire, dupa caz, si sufera o pierdere sau dauna, din cauza unei declaratii false incorecte inclus in aceasta, el este despagubit de dezvoltator.
Suma maxima admisa ca avans sau taxa de rezervare este de 10% din costul apartamentului, parcelei sau cladirii. Daca se incheie o promisiune de vanzare, inscris autentic, atunci acest procent poate creste.
In situatia in care au loc modificari ale proiectului, constructiei sau materialelor, dezvoltatorul trebuie sa obtina acordul cumparatorului pentru a putea continua. Daca acesta nu e de acord, atunci poate denunta contractul si poate obtine o restituire completa a avansului, fara deduceri sau retineri de taxe.
Cumparatorul are obligatia de a participa la inregistrarea actului de transmitere a apartamentului, parcelei sau a cladirii si trebuie sa respecte prevederile contractului de vanzare-cumparare.
Dezvoltatorul va achita o amenda de 5% din valoarea intregului proiect de dezvoltare imobiliara, daca nu inregistreaza proiectul la ANL. Daca nici dupa prima amenda nu se intampla acest lucru, atunci urmeaza o amenda de 10%.
Dezvoltatorul va achita o despagubire catre client in valoare de:
Actul normativ care a trecut deja tacit de Senat mai prevede transformarea Agentiei Nationale pentru Locuinte in Autoritatea Nationala pentru Locuinte si obliga Guvernul la eliberarea de norme de aplicare in 60 de zile de la intrarea in vigoare a actului.
Atentie! L381/2019 nu se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare are nevoie de votul deputatilor, promulgarea presedintelui si publicarea in Monitorul Oficial.
Proiectul de lege nu este sustinut de Guvernul Romaniei.
Initiatorii sunt Andronache Gabriel si Roman Florin Claudiu.
Procedura de urgenta n-a fost aprobata pentru aceasta initiativa.
Vom reveni cu informatii noi imediat ce acestea vor fi disponibile.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE