Privilegiile, prevazute in vechiul Cod civil la art. 1718-1815, sunt prevazute in noul Cod civil la art. 2323- 2342, chiar daca exista numeroase modificari.
In privinta raspunderii si a garantiei privind indeplinirea obligatiilor, art. 2324 Cod civil arata urmatoarele:
“(1) Cel care este obligat personal raspunde cu toate bunurile sale mobile si imobile, prezente si viitoare. Ele servesc drept garantie comun a a creditorilor sai.
(2) Nu pot face obiectul garantiei prev azute la alin. (1) bunurile insesizabile.
(3) Creditorii ale caror creante s-au nascut in legatura cu o anumita diviziune a patrimoniului, autorizata de lege, trebuie sa urmareasca mai intai bunurile care fac obiectul acelei mase patrimoniale.
Daca acestea nu sunt suficiente pentru satisfacerea creantelor, pot fi urm arite si celelalte bunuri ale debitorului.
(4) Bunurile care fac obiectul unei diviziuni a patrimoniului afectate e xercitiului unei profesii autorizate de lege pot fi urmarite numai de creditorii ale c aror creante s-au nascut in legatura cu profesia respectiva. Acesti creditori nu vor putea urmari celelalte bunuri ale debitorului.”
Spre deosebire de art. 1720 din vechiul Cod civil, noul Cod civil include la cauzele de preferinta prevazute la art. 2327 si gajul, pe langa privilegii si ipoteci.
Situatie. O persoana, obligata la plata unei sume de bani, si care a garantat cu un bun mobil plata creantei sale, poate instraina acel bun? Ce se intampla in cazul in care bunul este avariat partial si nu mai acopera creanta ?
SOLUŢIE: In aceasta situatie, bunul poate fi instrainat numai cu acordul creditorului, caz in care pretul poate fi folosit pentru acoperirea in tot sau in parte a creantei sale. Un bun grevat este asigurat astfel incat avarierea sau pieirea acestuia sa nu prejudicieze creditorul , conform dispozitiilor art. 2330 si ur., Cod civil.
1.Privilegiile
Privilegiul este preferinta acordat a de lege unui creditor in considerarea creantei sale, asa cum prevede art. 2333 Cod civil.
Privilegiile sunt opozabile tertilor fara sa fie necesara inscrierea lor in registrele de publicitate, daca prin lege nu se prevede altfel.
Creditorul privilegiat este preferat celorlalti creditori, chiar daca drepturile acestora s-au nascut ori au fost inscrise mai inainte.
Privilegiile speciale, conform art. 2339 Cod civil sunt:
“(1) Creantele privilegiate asupra anumitor bunuri mobile sunt urm atoarele:
a) creanta vanzatorului neplatit pentru pretul bunului mobil vandut unei persoane fizice este privilegiata cu privire la bunul vandut, cu exceptia cazului in care cumparatorul dobandeste bunul pentru serviciul sau exploatarea unei intreprinderi;
b) creanta celui care exercita un drept de retentie este privilegiata cu privire la bunul asupra caruia se exercita dreptul de retentie, atat timp cat acest drept subzista. ”
Situatie 1. Revanzarea unui bun care nu a fost achitat de cumparator si asupra caruia exista o creanta privilegiata, conform art. 2339 alin. (1) lit. 1 Cod civil, poate fi urmarit de primul vanzator?
Solutie: Cel de-al doilea cumparator, cunoscand creanta privilegiata, cumpara pe riscul sau. O solutie ar fi sa achite intai creanta primului cumpara tor catre vanzatorul initial si numai diferenta sa o achite celui care i-a vandut lui bunul. Acest aspect este intarit si de prevederile art. 2342 alin. (1) Cod civil in care este prevazuta ordinea satisfacerii creantelor in caz de concurs intre privilegii.
2. Ipoteca
Ipoteca este un drept real asupra bunurilor mobile sau imobile afectate executarii unei obligatii (art. 2343 Cod civil).
Ipoteca este, prin natura ei, accesorie si indivizibila.
Dreptul de ipoteca se mentine asupra bunurilor grevate in orice mana ar trece.
In exercitarea dreptului sau de urmarire, creditorul ipotecar va trebui sa tina seama de ipotecile mobiliare privilegiate reglementat e de art. 2425 si 2426 din Codul civil, chiar daca acestea au fost constituite sau inscrise dupa inscrierea ipotecii sale, conform art. 161 din Legea 71/2011.
Ipoteca poate fi conventionala sau legala.
Ipoteca poate avea ca obiect bunuri mobile sau imobile, corporale sau incorporale.
Situatie 1. In cazul in care o persoana cumpara un imobil insa vanza torul isi rezerva un drept de uzufruct, poate imobilul sa fie ipotecat ? Printr-o executare silita uzufructuarul poate fi lipsit de dreptul sau de uzufruct ?
Solutie: Este posibila ipotecarea unui asemenea imobil, asa cum rezulta din interpretarea prevederilor art. 2352 Cod civil. In cazul stingerii uzufructului, ipoteca nudei proprietati se extinde asupra proprietatii depline. Uzufructuarul nu detine un drept de proprietate asupra imobilului astfel incat nu poate fi afectat de ipoteca nudei proprietati. O e ventuala executare nu-l poate afecta pe uzufructuar deoarece o eventuala executare silita ar privi doar nuda proprietate si nu ar afecta dreptul de uzufruct.
Situatie 2. O persoana incheie un antecontract de vanzare-cumparare cu privire la un imobil ipotecat si da un avans echivalent cu creanta ipotecara in vederea stingerii acesteia. In cazul in care promitentul -vanzator nu achita creanta pentru care a fost constituita ipoteca, ce masura poate lua promitentul-cumparator in vederea garantarii indeplinirii obligatiei asumate de catre promitentul-vanzator?
Solutie: Promitentul-cumparator poate beneficia de notarea antecontractului de vanzare-cumparare in Cartea funciara si poate institui o ipoteca legala cu privire la avansul pe care l-a dat promitentului-vanzator. Cu toate acestea, conform dispozitiilor art. 2421 Cod civil, „rangul ipotecilor imobiliare este determinat de ordinea inregistr arii cererilor de inscriere in cartea funciara.”.
Pentru a avea certitudinea indeplinirii obligatiilor asumate prin ant econtract, promitentul cumparator poate pune in vedere promitentului-vanzator ca sa imputerniceasca o terta persoana, care sa prezinte incredere deplina promitentului cumparator, in vederea achitarii sumei pentru care a fost constituita ipoteca si in vederea radierii acesteia. Astfel, promitentul-cumparator poate plati avansul si semna antecontractului in acelasi moment cu semnarea contractului de mandat, asigurindu-se ca suma va fi inmanata mandatarului.