Educatia financiara reprezinta o baza solida pentru o situatie prospera pe termen lung. De aceea, este important sa ii acorzi atentie inca din momentul in care iti castigi primii bani. Descopera in cele ce urmeaza cateva cunostinte pe care merita sa le dobandesti, deoarece te vor ajuta sa-ti cresti veniturile.
Modalitati de a-ti investi banii
Daca doresti sa-ti maresti veniturile pe termen lung, atunci trebuie sa te documentezi despre diversele modalitati in care poti investi. Iata cateva exemple:
- Investitii in actiuni: Daca alegi aceasta modalitate, devii proprietar partial al unei companii, in functie de numarul de actiuni pe care il achizitionezi. Prin tranzactionare la bursa, alegand companii cu o crestere solida, poti obtine venituri substantiale sub forma de dividende.
- Investitii in petrol: Pentru ca un portofoliu de investitii, cu cat este mai diversificat, cu atat dispune de un risc mai scazut, pe langa actiuni, poti alege sa investesti si in petrol. Sectorul petrolului este adesea asociat cu stabilitatea, motiv pentru care poate fi util sa te documentezi despre modalitati de investitii petrol.
- Investitii in imobiliare: Achizitia de proprietati iti poate aduce randamente pe termen lung, atunci cand alegerile pe care le faci in materie de imobile, sunt unele profitabile. In acest caz, este important sa studiezi piata si sa alegi apartamente in zone strategice ale orasului, cu potential de crestere.
- Investitii in titluri de stat: Aceasta metoda este considerata a fi una dintre cele mai sigure investitii deoarece dobanda pe care o obtii este garantata de catre stat. Valoarea nominala a unui titlu de stat este de 1 leu, iar in anumite perioade ale anului, ai posibilitatea de a achizitiona un numar nelimitat de titluri de stat care sa iti aduca un profit de peste 7%.
Gestionarea finantelor personale
Gestionarea finantelor personale se afla in stransa legatura cu investitiile deoarece, in functie de suma de bani pe care reusesti sa o economisesti, iti poti imbunatati strategia de investitii. Totusi, nu uita ca, pentru un plus de siguranta financiara pe viitor, o parte din banii economisiti este bine s-o aloci unui fond de urgenta. Acest fond poate fi folosit ulterior in cazul unei situatii neprevazute care presupune cheltuirea unei sume substantiale de bani.
Pentru a reusi sa iti indeplinesti toate obiectivele financiare, alege sa iti planifici lunar bugetul si cheltuielile. Astfel, poti obtine o imagine clara asupra finantelor tale si asupra categoriilor de cheltuieli pe care le poti reduce. Ca acest proces sa fie mai usor, imparte cheltuielile in 3 categorii: cheltuieli fixe, in care sa incluzi ratele sau chiria si plata facturilor, cheltuieli flexibile pentru dorinte si o parte din buget pe care sa o aloci economiilor.
Dezvoltarea abilitatilor de negociere
Capacitatea de a negocia eficient iti poate aduce multiple beneficii, de la obtinerea unor conditii favorabile intr-un contract, la rezolvarea disputelor si imbunatatirea relatiilor interpersonale.
De exemplu, in ceea ce priveste cresterea venitului personal, niste abilitati bune de negociere te pot ajuta sa obtii un salariu mai mare sau un pret mai bun pentru anumite produse sau servicii pe care le vinzi. De aceea, este important sa lucrezi constant la imbunatatirea acestor abilitati. Iata ce poti face:
- Studiaza literatura de specialitate, participa la cursuri si seminarii si incearca sa intelegi principiile fundamentale ale procesului de negociere.
- Asculta activ si intelege mai bine nevoile celorlalti. In acest mod, vei putea identifica solutii care sa fie profitabile pentru ambele parti.
- Foloseste un limbaj clar si concis in fiecare conversatie si adapteaza modul in care comunici cu interlocutorul tau.
Gestionarea eficienta a finantelor proprii, investitiile strategice si documentate si dezvoltarea unor abilitati sociale te pot ajuta sa-ti cresti veniturile. In timp, acestea vor contribui la un viitor financiar stabil, care sa iti permita sa traiesti stilul de viata dorit.
Sursa foto: Shutterstock.com
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<