Declaratia pe propria raspundere privind parasirea domiciliului a fost completata probabil de milioane de romani in ultimele doua luni. Iata consecintele pe care le poate presupune acest document.
In primul rand, e important sa intelegem ca "declaratia pe propria raspundere" nu este intru totul corect denumita astfel, intrucat niciun alt roman nu va putea declara ceva pe raspunderea altuia. Acest lucru este pur informativ, intrucat expresia a fost folosita pana acum in numeroase acte oficiale.
Declaratia pe propria raspundere a fost, totodata, folosita si de catre angajatorii care au suspendat contractele individuale de munca, de catre parintii care au solicitat zile libere pentru ingrijirea/supravegherea copiilor si de catre profesionistii (profesii liberale) care au dorit sa incaseze indemnizatia aferenta starii de urgenta care a dus la scaderea incasarii veniturilor. Introducerea acestor forme de asumare a responsabilitatii a insemnat ca nu va mai fi timpul pierdut cu tot felul acte si hartii doveditoare care trebuiau verificate si aprobate de catre responsabili. Prin declaratie totul s-a putut intampla mai rapid.
In al doilea, consecintele completarii eronate sau falsificarii declaratiei pe propria raspundere sunt important de stiut. Acestea ajung pana la pedeapsa cu inchisoarea!
Falsul in declaratii. Este poate cea mai importanta consecinta care izvoraste din semnarea unei declaratii pe propria raspundere.
Art. 326 din Codul penal stabileste ca "declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute in art. 175 [functionari publici n.n] sau unei unitati in care aceasta isi desfasoara activitatea in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste la producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda". In plus, fapta asemanatoare produsa pentru "a ascunde existenta unui risc privind infectarea cu o boala infectocontagioasa, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda".
Trebuie sa fim foarte atenti cu declaratia pe propria raspundere, intrucat si trunchierea adevarului poate fi pedepsita conform falsului in declaratii din Codul penal, mai ales ca organul penal se poate sesiza din oficiu nemaifiind necesara o plangere prealabila.
Important! Prescriptia se activeaza dupa 5 ani de la data semnarii documentului, asadar puteti fi trasi la raspundere oricand in acest interval. Un dosar penal poate fi creat chiar si cu doua zile inainte de activarea termenului de prescriptie.
Verificari ale autoritatilor. Cum in prezent facilitatile puse la dispozitia diferitelor entitati si persoane fizice se acorda in principal in baza declaratiei pe proprie raspundere, fara a se verifica veridicitatea celor declarate de catre beneficiari, suntem indreptatiti sa credem ca, ulterior incetarii situatiei de criza existente, autoritatile competente vor trece la verificarea indeplinirii conditiilor de catre beneficiari.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Vezi AICI cum te poti proteja de eventuale abuzuri ANAF si cum poti evita sanctiuni dure!
Afli raspunsuri detaliate la intrebari punctuale si gasesti lista celor mai arzatoare (inclusiv la buzunar) a contraventiilor si infractiunilor fiscale prevazute in legislatia din Romania - dar si cum sa EVITAM sa fim sanctionati doar dand click AICI!
Institutiile abilitate in domeniu vor putea solicita rambursarea integrala a facilitatilor primite de la stat, daune suplimentare si vor putea sesiza chiar si instantele penale competente pentru a se raspunde in temeiul legii pentru incalcarea prevederilor legale in vigoare.
Retinem ca este foarte important ca cele declarate sa fie corespunzatoare adevarului si, daca este cazul, sa poata fi sustinute cu documente doveditoare. Un exemplu in acest sens ar fi existenta situatiilor financiar-contabile pentru dovedirea scaderilor incasarilor de catre angajatorii care au suspendat activitatea salariatilor si au depus cerere pentru acordarea indemnizatiei de somaj acordata de catre stat.
In al treilea rand, persoanele fizice pot fi si ele trase la raspundere pentru completarea incorecta a declaratiei, daca autoritatile investigheaza si dovedesc ca cele cuprinse in act nu au fost conforme situatiei derulate.
Finalmente, cel mai important lucru cu privire la declaratia pe propria raspundere ramane ca in acest document sa fie declarat doar adevarul! Completarea acesteia nu trebuie tratata cu superficialitate, intrucat consecintele pot fi destul de crunte.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri