Intrebare: Inteleg ca pot parasi Romania cu copiii, daca acestia, in urma desfacerii casatoriei, imi sunt incredintati spre crestere si ingrijire mie, dar este foarte probabil sa se intample urmatoarea situatie :
Mama copiilor primeste drept legal de vizita ( sa spunem de doua ori pe luna ) si dreptul legal de a petrece o parte din vacanta de vara impreuna cu copiii ( sa spunem doua saptamani ).
Intrebare :
1) I se incalca mamei dreptul legal la vizita, prin mutarea copiilor in alta tara decat cea in care locuieste mama? Si atunci:
2) Este obligatorie o declaratie notariala de neobiectie cu privire la mutarea resedintei copiilor in alta tara, decat cea in care locuieste mama, ca sa pot efectiv sa parasesc Romania dar si sa pot sa locuiesc impreuna cu copiii in Canada ?
Raspuns:
Acum, cand avem aceste discutii, legislatia cu privire la raporturile dintre parintii care au divortat si copiii lor minori, este reglementata intr-un fel, iar incepand cu luna octombrie 2011, va intra in vigoare noul Cod Civil.
Ca urmare, daca divortul se pronunta (ipotetic vorbind) pana la intrarea in vigoare a noii legislatii, mama (daca copiii sunt incredintati dvs) poate cere stabilirea unui program de vizitare, care se poate materializa atat in vizite ale parintelui cu drept de vizitare, cat si in luarea copiilor la domiciliul parintelui, pe perioada vacantelor si de sarbatori, de exempul.
Ca raspuns la prima intrebare, opinia mea este ca nu putem vorbi de o incalcare a drepturilor mamei privind vizitarea copiilor. Ea are in continuare acest drept recunoscut printr-o hotarare judecatoreasca, drept pe care nu il incalca nimeni.
Poate veni sa vada copiii de cate de cate ori ii permite legea si de asemenea ii poate lua legal din tara unde acestia se afla, in vacante. Cu privire la a doua intrebare, declaratia de neobiectie pentru emigrarea copilului minor este unul dintre actele cerute de Ambasada Canadei alaturi de celelalte documente solicitate la intocmirea dosarului, pentru a putea emigra impreuna cu copiii minori, in cazul cand acestia va sunt incredintati, iar celalalt parinte ramane in tara.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<