Tata fara voie
Recent mi-a captat atentia, o problema foarte delicata aparuta in societatea noastra. Aceasta problema, desi nu este una des intalnita, capata din ce in ce mai multa repetabilitate privind inspre viitor.
Este vorba despre institutia casatoriei si efectele ei asupra viitorilor membri ai unei familii. Tot mai multe persoane isi pun intrebarea daca: „un copil nascut in timpul casatoriei il are sau nu ca tata real, pe sotul mamei?”.
La auzul unei astfel de intrebari, reactiile ar fi impartite, unii dintre noi am trata-o zambind, considerand ca este un lucru firesc si ca sotul este tatal adevarat al copilului. Altii in schimb, ar trece la o stare de indignare, in care ar sustine ca o astfel de intrebare nu isi are locul in viata de familie actuala.
In majoritatea cazurilor insa, intr-adevar, sotul mamei este tatal real al copilului, legea instituind pe baza acestei idei si o prezumtie de paternitate. Aceasta reglementare isi are sediul in Codul Familiei, si stabileste concret situatia conform careia „copilul nascut in timpul casatoriei, il are ca tata pe sotul mamei.”
Dar, daca in unele situatii adevarul ar fi altul decat cel considerat de lege?
Sa luam, spre exemplu, ipoteza cand sotii, ca urmare a unor relatii conflictuale, renunta sa mai convietuiasca, viata lor pornind din acel moment in directii diferite. Avand anumite probleme personale acestia nu intenteaza actiunea de divort, ramanand in acte in continuare soti. Chiar in conditiile unei vieti separate de mai bine de cativa ani, dupa o perioada de timp destul de semnificativa, „sotia” naste un copil in urma unei alte relatii.
Aici apare situatia delicata a problemei, pentru ca datorita dorintei legiuitorului de a proteja interesele copilului din casatorie, se va aplica prezumtia de paternitate, chiar daca situatia reala sustine contrariul. Fara sa vrea, „sotul”, devine tatal unui copil pe care nu numai ca nu l-a dorit, dar nici macar nu l-a conceput.
As concluziona in incheierea editorialului de astazi, ca nu ar fi rau ca legiuitorul sa reglementeze aceasta situatie, astfel incat interesele copilului sa nu fie afectate. Un pas important spre rezolvarea acestei probleme, consider ca este si acela al declararii in prezent, a neconstitutionalitatii prevederilor conform carora, actiunea in tagada paternitatii ar fi putut fi pornita numai de tatal copilului.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
250 Modele Fise de Post
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro
Asteptam si opiniile dumneavoastra in legatura cu subiectul editorialului de mai sus, pe adresa infojuridic@rs.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri