Conform art. 1 alin. (1) din Legea 192/2006 cu modificarile si completarile ulterioare, daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, inclusiv, daca este cazul, dupa declansarea unui proces In fata instantelor competente, In vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor in materie civila, de familie, In materie penala, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de lege.
Dovada participarii la sedinta de informare privind
avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea, astfel cum prevad dispozitiile art. 1 alin. (11) teza I din aceeasi lege.
Legiuitorul nu stabileste In sarcina partilor conflictului obligatia de a participa la
procedura medierii, ci doar obligativitatea participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii. In concluzie, partile sunt singurele In masura sa decida daca recurg la solutionarea conflictului prin mediere.
Cu alte cuvinte, medierea este facultativa, voluntara, lasata de legiuitor la indemana partilor care consimt parcurgerea unei astfel de proceduri in scopul rezolvarii conflictului intervenit Intre ele. Insa participarea la sedinta de informare privind avantajele medierii este obligatorie.
De retinut! Nu trebuie confundat caracterul facultativ si voluntar al medierii cu cel obligatoriu al participarii la informarea de mediere In materiile prevazute de lege.
sursa: Manualul Mediatorului – Succes garantat >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<