Conform art. 1 alin. (1) din Legea 192/2006 cu modificarile si completarile ulterioare, daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, inclusiv, daca este cazul, dupa declansarea unui proces In fata instantelor competente, In vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor in materie civila, de familie, In materie penala, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de lege.
Dovada participarii la sedinta de informare privind
avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea, astfel cum prevad dispozitiile art. 1 alin. (11) teza I din aceeasi lege.
Legiuitorul nu stabileste In sarcina partilor conflictului obligatia de a participa la
procedura medierii, ci doar obligativitatea participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii. In concluzie, partile sunt singurele In masura sa decida daca recurg la solutionarea conflictului prin mediere.
Cu alte cuvinte, medierea este facultativa, voluntara, lasata de legiuitor la indemana partilor care consimt parcurgerea unei astfel de proceduri in scopul rezolvarii conflictului intervenit Intre ele. Insa participarea la sedinta de informare privind avantajele medierii este obligatorie.
De retinut! Nu trebuie confundat caracterul facultativ si voluntar al medierii cu cel obligatoriu al participarii la informarea de mediere In materiile prevazute de lege.
Va recomandam
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
25 de teste – antrenament pentru reusita la proba de limba romana a examenului de Evaluare Nationala Noua culegere la limba romana, Evaluarea Nationala - Teste rezolvate la limba si literatura pentru clasa a VIII-a, contine 25 de teste similare celor aflate pe foaia de examen, inspirate din modelele PISA. Acestea raspund perfect...
sursa: Manualul Mediatorului – Succes garantat >>>