Avand in vedere cazurile tot mai numeroase de rujeola atat din Romania, cat si din UE consideram oportuna analiza asupra obligativitatii vaccinarii in tara noastra.
Pentru inceput, precizam ca la nivel european exista un plan de actiune pornit din 2015 privind vaccinarea. Acesta a fost aprobat de toate statele membre si se va derula pana in 2020. Printre altele, in acest mare proiect este inclusa si eliminarea rubeolei si a rujeolei. Conform OMS, lucrul acesta se poate realiza doar prin transformarea imunizarii in prioritate si prin conceperea unor sisteme de sanatate cu o buna functionalitate din care imunizarea sa fie parte integranta. In plus, mai arata institutia, este nevoie si de o aprovizionare de calitate.
Pe langa programul mentionat anterior, Parlamentul European a emis o propunere de Rezolutia in luna martie 2018, dupa ce s-a constatat la nivel european o reticenta fata de vaccinuri. Totodata, rata de vaccinare a scazut in UE. Rezolutia ar urma sa reduca din diferentele semnificative existente intre tari cu privire la vaccinurile recomandate, dar va reorganiza si serviciile de sanatate, dupa ce rata deceselor a crescut in urma epidemiilor de rujeola.
Parlamentul European solicita, astfel, statelor membre sa consolideze cadrul legislativ pentru vaccinarile esentiale.
Avand in vedere cele exprimate mai sus, in tara noastra a fost elaborat un proiect de lege care instituie obligatia vaccinarii copiilor cu vaccinurile prevazute in Calendarul National de Vaccinare. Tot in aceasta initiativa sunt incluse si vaccinurile administrate in situatii epidemiologice speciale intregii populatii sau unor grupuri de populatie. Cu toate astea, vorbim inca despre un proiect. Actul care guverneaza acest capitol in Romania este legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Aici gasim reglementata obligativitatea vaccinarii romanilor si celor aflati pe teritoriul Romaniei impotriva bolilor transmisibile prin existenta obligatiei fiecarui cetatean de a se supune masurilor de prevenire si combatere a bolilor transmisibile. In cazul in care nu se respecta legea, contravenientii vor suporta amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei, conform HG nr. 857/2011. Este important sa mentionam ca acest caracter de obligativitate nu se aplica si in cazul propriei sanatati, atunci cand afectiunile proprii nu afecteaza sanatate altor persoane.
Proiectul de lege de care aminteam anterior ar urma sa respecte indicatiile venite de la organismele europene si ar urma sa faca mai multe vaccinuri obligatorii pe teritoriul Romaniei, dupa cum putem observa in categoriile urmatoare:
In plus, initiativa legislativa mai prevede si obligativitatea prezentarii unei adeverinte care atesta efectuarea tuturor vaccinarilor obligatorii la inscrierea copiilor intr-o forma de invatamant. Singurele persoane pentru care se admite o exceptie de la aceasta regula sunt cele care au contraindicatii medicale pentru vaccinare.
Pana aici, intelegem trei lucruri: la nivel european exista o ingrijorare tot mai mare asupra epidemiilor de rujeola/rubeola si se vrea stoparea fenomenului, vaccinarea este obligatorie in Romania si nerespectarea legii se pedepseste cu amenda. Avand in vedere cadrul legislativ national in vigoare, se pare ca suntem in linie cu doleantele europene.
Problema intervine la acest nou proiect legislativ, care a si fost contestat pana acum, in sensul ca ofera posibilitatea refuzarii efectuarii vaccinului in scris. Asadar, practic se anuleaza obligativatatea vaccinarii in tara noastra si riscul de epidemii poate creste. Cu toate ca refuzarea vaccinarii se pedepseste cu amenda in continuare, numarul parintilor care nu vor sa-si vaccineze copiii este in crestere.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Este adevarat, insa, ca Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului prevede ca "Pacientul are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala, asumandu-si si in scris, raspundere pentru decizia sa." Cu toate astea, se poate considera ca acest text de lege are aplicabilitate doar in cazurile individuale si nu in situatia bolilor transmisibile, care ar afecta si dreptul la viata sanatoasa a altor oameni.
Finalmente, pana se va pune lumina asupra acestui proiect de lege si pana va ajunge intr-o forma finala aprobata de Parlament, avem urmatoarea situatie de drept: atat timp cat normele europene stabilesc obligativitatea vaccinarii la nivel comunitar, Romania este obligata sa urmeze aceeasi cale.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri