INSCOP a publicat rezultatul unui sondaj privind atitudinea romanilor fata de vaccinuri si vaccinare.
Un sondaj national realizat de INSCOP Research la comanda Societatii Nationale de Medicina Familiei, in colaborare cu Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala (Universitatea din Bucuresti) si Societatea Romana de Microbiologie releva ca aproximativ doua treimi dintre respondenti sunt de parere ca parintii trebuie sa discute cu medicul de familie sau cu medicul pediatru despre ingrijorarile legate de vaccinarea copiilor lor. 62,7% sunt de acord cu ideea vaccinarii obligatorii in cazul copiilor, iar 81.1% dintre cei chestionati sunt de parere ca vaccinarea copiilor este necesara. Putin peste jumatate dintre romani sunt de parere ca beneficiile vaccinarii sunt mai mari decat riscurile. Referitor la vaccinarea antigripala, aproximativ 80% dintre cei chestionati nu s-au vaccinat anul trecut sau anul acesta impotriva gripei sezoniere.
Rugati sa-si exprime acordul cu privire la o serie de afirmatii despre informarea pe tema vaccinurilor, putin peste doua treimi (67.2%) dintre respondenti sunt de parere ca parintii trebuie sa discute cu medicul de familie sau cu medicul pediatru despre ingrijorarile legate de vaccinarea copiilor lor. 63.6% apreciaza ca este rolul parintului sa se informeze despre siguranta vaccinarii pentru copii. Locuitorii din Banat, Crisana, Maramures reprezinta categoria de respondenti care considera in cea mai ridicata proportie ca parintii trebuie sa discute cu medicul de familie sau cel cu medicul pediatru despre ingrijorarile legate de vaccinarea copiilor.
Doar 39.7% isi exprima acordul fata de afirmatia ”Am incredere in informatiile pe care le primesc despre vaccinuri”. 46.4% sunt nici in acord, nici in dezacord cu afirmatia, un bazin de populatie sceptica imens care confirma nevoia unor campanii de informare si educare pe acest subiect. 9.3% sunt in dezacord, adica nu au incredere in informatiile primite pe aceasta tema. Femeile si locuitorii din Banat, Crisana, Maramures sunt mai increzatorii in informatiile primite despre vaccinare decat celelalte categorii.
Cat priveste eficienta vaccinurilor in fata bolilor, peste jumatate dintre respondenti (54.1%) sunt de acord cu afirmatia ”Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare sunt grave si pun in pericol viata”, 32.2% sunt nici in acord, nici in dezacord, in timp ce 7.4% sunt in dezacord.
Putin sub 50% (49.1%) sunt de parere ca vaccinarea este cea mai sigura modalitate de a ne apara fata de unele boli. 36.1% sunt nici in acord, nici in dezacord, in timp ce 10.5% isi exprima dezacordul fata de afirmatia data. Femeile, varstnicii, locuitorii din Banat, Crisana, Maramures sunt de parere intr-o proportie mai mare decat celelalte categorii ca vaccinarea este cea mai sigura modalitate de a ne apara fata de unele boli.
45.5% dintre respondenti isi exprima acordul fata de afirmatia ”Copilul meu poate fi expus bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare”. Aproape 30% sunt nici in acord, nici in dezacord cu afirmatia, 8% sunt in dezacord. In cazul acestei afirmatii procentul non-raspunsurilor este destul de ridicat, respectiv 16.7%.
O cincime dintre cei intervievati considera ca singurul motiv pentru vaccinarea copilului este accesul la cresa, gradinita sau scoala. 32.5% sunt nici in acord, nici in dezacord, in timp ce 30.1% isi exprima dezacordul fata de afirmatia data. In cazul acestei afirmatii, procentul celor care nu stiu sau nu raspund este destul de ridicat, respectiv 16.6%.
Doar 54.9% dintre respondenti sunt de parere ca beneficiile vaccinarii sunt mai mari decat riscurile, 28.7% considera ca vaccinarea este o problema complicata si trebuie evaluata de la caz la caz, 10.3% ca riscurile sunt mai mari decat beneficiile vaccinarii. 6% nu stiu sau nu raspund. Femeile, respondentii cu varsta cuprinsa intre 35-49 de ani, cu educatie medie, care au copii sub 18 ani, rezidentii din rural si cei din Banat, Crisana si Maramures considera intr-o masura mai ridicata decat celelalte categorii ca beneficiile vaccinarii sunt mai mari decat riscurile.
250 Modele Fise de Post
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Marea majoritate (89%) dintre respondenti sunt de parere ca accesul la vaccinare ar trebui sa fie gratuit, 7% ca ar trebui sa fie partial gratuit (compensat) si 1% cu plata. 2.5% este procentul non-raspunsurilor.
Doar 19.5% dintre cei intervievati declara ca s-au vaccinat anul trecut sau anul acesta impotriva gripei sezoniere. Aproape 80% raspund negativ, ceea ce explica, printre altele, proportiile epidemiei de gripa de la sfarsitul acestei ierni. Femeile, varstnicii, persoanele cu studii medii si superioare, rezidentii din mediul urban si locuitorii din Transilvania, Muntenia, Oltenia si Dobrogea declara intr-o proportie mai mare decat celelalte categorii ca s-au vaccinat anul trecut sau anul acesta impotriva gripei sezoniere.
Din totalul persoanelor care s-au vaccinat antigripal – reprezentand 19.5% din totalul populatiei intervievate – 42.1% cred ca e bine sa te vaccinezi impotriva gripei, 39.7% declara ca s-au vaccinat in trecut si vaccinul a fost eficient, 15.7% au obiceiul sa se vaccineze in sezonul de toamna/iarna si 2.2% indica alt motiv. Respondentii cu un nivel de educatie ridicat si locuitorii din rural considera intr-o proportie mai mare decat restul categoriilor ca este bine sa te vaccinezi impotriva gripei. Un procent mai ridicat dintre rezidentii din Banat, Crisana, Maramures declara ca s-au vaccinat in trecut si ca vaccinul a fost eficient.
Din totalul persoanelor care nu s-au vaccinat – reprezentand 79,3% din totalul populatiei – 31.3% declara ca s-au imunizat altfel, 16% ca nu au avut timp si 15.3% ca le-a fost teama. 12.3% dintre cei chestionati considera ca vaccinarea nu este eficienta, 9.9% nu sunt de acord cu vaccinarea si 6.2% nu au gasit vaccinul. Aleg alt motiv 3.5%, in timp ce 5.4% nu stiu sau nu raspund. Barbatii, respondentii cu studii primare si locuitorii din Bucovina si Moldova declara ca nu sunt de acord cu vaccinare mai mult decat celelalte categorii. Invoca teama de vaccinare mai mult femeile si persoanele cu studii superioare.
In contextul in care in multe tari dezvoltate, vaccinarea este obligatorie pentru ca un copil sa fie primit la gradinita sau scoala, respondentii au fost intrebati daca sunt de acord ca vaccinarea sa fie obligatorie in acest caz si in Romania. 62.7% au raspuns afirmativ, in timp ce 24.4% si-au exprimat deazacordul. Procentul non-raspunsurilor este de 12.9%. Femeile, respondentii care au copii sub 18 ani, cei cu studii medii si locuitorii din rural sunt de acord intr-o proportie mai mare decat celelalte categorii ca vaccinarea ar trebui sa fie obligatorie.
Un procent foarte ridicat (81.1%) dintre cei chestionati este de parere ca vaccinarea copiilor este necesara. Doar 8.1% aleg varianta contrara, in timp ce 10.8% nu stiu sau nu raspund.
Aproximativ doua treimi dintre respondenti declara ca si-au vaccinat copiii (sau, dupa caz, nepotii) conform Programului National de Vaccinare. 4.3% precizeaza ca nu au facut acest lucru, in timp ce 27.7% aleg varianta nu am copii/nepoti. Declara ca si-au vaccinat copiii (sau, dupa caz, nepotii) conform Programului National de Vaccinare in proportii mai reduse decat alte categorii rezidentii din mediul urban si cei cu studii primare.
„Cercetarea sociologica releva o atitudine ambivalenta neclara a unei parti a populatiei fata de vaccinuri si vaccinare, ceea ce reflecta faptul ca perceptiile rationale asupra acestui subiect sunt viciate semnificativ de o serie de mituri care alimenteaza neincrederea si impun necesitatea unor campanii solide de informare si educare, mai ales a celei tinere, cu privire la rolul pozitiv al vaccinarii asupra sanata‚ii publice. Majoritatea romanilor sunt de acord cu vaccinarea, procentul concetatenilor nostri care refuza vaccinul si vaccinarea fiind foarte mic. Exista insa un segment de populatie semnificativ care nu este pe deplin convins de principiile vaccinarii, acest segment fiind probabil cel mai vulnerabil la eventuale mesaje antivaccinare”, sunt de parere sociologii Inscop Research.
Sondajul de opinie la nivel national a fost realizat de INSCOP Research in perioada 21 ianuarie–11 februarie 2019 pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor. Studiul a fost comandat de catre Societatea Nationala de Medicina Familiei si proiectat cu sprijinul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii din Bucuresti si al Societatii Romane de Microbiologie. Volumul esantionului de tip multi-stratificat, probabilistic a fost de 2115 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei, neinstitutionalizata, cu varsta de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de ±2,1%, la un grad de incredere de 95%.
Reprezentarea grafica completa poate fi descarcata dand click AICI!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri