O noua lege stabileste ca nu vom avea penalizari pentru afaceri, daca obligatiile bugetare fiscale principale restante sunt achitate pana la data de 15 decembrie 2021.
Parlamentarii s-au gandit, in cele din urma, sa ofere un beneficiu afacerilor. Astfel, conform noii propunerii, plata obligatiilor bugetare fiscale principale restante pana la 15 decembrie 2021 va atrage automat anularea obligatiilor fiscale accesorii.
"Prin aceasta masura avem in vedere sustinerea resurselor financiare atat a contribuabililor, cat si a statului pentru asigurarea cheltuielilor, precum si faptul ca in perioada starilor de urgenta si alerta mediul de afaceri s-a confruntat cu o diminuare semnificativa de lichiditati financiare, ceea ce conduce la dificultatea acestora de a se conforma voluntar la plata", arata semnatarii proiectului de lege.
Mai mult, acestia sustin ca prin aceasta lege se previne acumularea de datorii la bugetul general consolidat care ar putea declansa proceduri de insolventa.
"De asemenea, consideram ca este necesara adoptarea prezentei initiative deoarece odata cu vaccinarea impotriva SARS-COV-2 viata va reintra in normal, pana la finalul anului 2021, ceea ce va duce la o crestere a activitatilor economice si, indirect, la posibilitatea achitarii creantelor bugetare", mai sustin parlamentarii.
Proiectul de lege se aplica atat pentru persoane fizice, cat si pentru cele juridice, dar si pentru entitati fara personalitate juridica sau persoane care exercita profesii libere.
Conform actului, prin obligatii bugetare principale restante la data de 31 martie 2021 inclusiv, se intelege:
Dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2021 inclusiv, se anuleaza daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
Cu toate ca termenele prevazute pentru afaceri sunt destul de apropiate, procedura de urgenta nu a fost aprobata de Biroul Permanent al Senatului. Aceasta, insa, a fost solicitata de initiatori. Dezbaterea si votarea se vor desfasura normal, adica aprobarea ar putea dura cateva luni.
Senatul este primul for sesizat, asadar deputatii vor avea votul decizional.
Revenim cu actualizari de indata ce
proiectul de lege isi va urma cursul parlamentar.