Guvernul a adoptat proiectul de lege privind Strategia de Dezvoltare a Romaniei pana in anul 2040, care va cuprinde obiectivele propuse a fi realizate pe termen lung, liniile directoare cu privire la dezvoltarea economico-sociala si setul de politici publice strategice ce ar trebui implementate.
Strategia "Romania 2040" se va elabora prin consens national si va cuprinde scenarii si politici publice alternative pentru atingerea obiectivelor asumate.
De asemenea, Strategia se va realiza in concordanta cu strategiile si directiile de dezvoltare pe termen mediu si lung asumate la nivelul Uniunii Europene.
Actul normativ prevede infiintarea Comisiei "Romania 2040", organism consultativ, fara personalitate juridica, cu scopul pregatirii proiectului de strategie, fundamentarii acesteia, realizarii de scenarii de dezvoltare si armonizare si integrarii contributiilor institutiilor publice, a partidelor si organizatiilor neguvernamentale.
Comisia "Romania 2040" va fi condusa de presedintele Camerei Deputatilor (Liviu Dragnea in prezent), iar coordonarea metodologica si stiintifica a activitatii Comisiei "Romania 2040", precum si a intregului proces de elaborare a strategiei, vor fi realizate de Consiliul de Programare Economica si Comisia Nationala de Strategie si Prognoza.
Citeste si:
Comisia "Romania 2040" va fi alcatuita din reprezentanti ai Guvernului Romaniei, ai Presedintiei Romaniei, ai partidelor parlamentare, reprezentanti ai comisiilor de specialitate din Senat si Camera Deputatilor, reprezentanti ai Academiei Romane, ai Consiliului de Programare Economica si ai Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza. De asemenea, in componenta Comisiei vor fi incluse si personalitati ale stiintei, din mediul academic si universitar, desemnate de conducerea Comisiei "Romania 2040", la propunerea Consiliului de Programare Economica.
Comisia isi va desfasura activitatea in perioada 1 iunie 2018 -1 iunie 2019, atat in cadrul unor reuniuni lunare in plen, cat si in mod curent, prin realizare de lucrari de fundamentare si sinteza.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Actul normativ prevede, pentru asigurarea consensului national si a validarii directiilor de dezvoltare, organizarea, de catre Comisie, de dezbateri publice, sub forma unor forumuri nationale, cu participare deschisa, in care se vor prezenta rezultatele de etapa.
De asemenea, Comisia "Romania 2040" va urma sa prezinte informari periodice, la cererea conducerii, cu privire la activitatea sa, atat Guvernului cat si Parlamentului.
Citeste si:
Strategia "Romania 2040" se va fundamenta pe baza prognozelor macroeconomice si a scenariilor de dezvoltare alternative realizate de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza si avizate de Consiliul de Programare Economica.
Elaborarea strategiei de dezvoltare se va realiza prin fundamentarea a trei scenarii: optimist, moderat si pesimist, diferentiate in raport cu premisele, obiectivele si liniile directoare stabilite de Comisia "Romania 2040".
Totodata, strategia se va corela cu Planul national de adoptare a monedei euro, precum si cu strategiile sectoriale aprobate de catre Guvern.
La finalul activitatii Comisiei "Romania 2040" vor rezulta urmatoarele documente:
Citeste si:
In functie de schimbarile din contextul international si de evolutiile economico-sociale interne, Strategia "Romania 2040" se va actualiza la un interval de 3 ani, de catre Comisia Nationala de Strategie si Prognoza si va fi prezentata Guvernului si Parlamentului, dupa avizarea de catre Consiliul de Programare Economica.
Parlamentul, prin comisiile de specialitate, va asigura monitorizarea continua a implementarii Strategiei "Romania 2040".
La elaborarea proiectului legii bugetului de stat, se vor lua in considerare cu prioritate prevederile Strategiei "Romania 2040". Totodata, pentru eficientizarea cheltuielilor, guvernele investite potrivit prevederilor art. 103 din Constitutia Romaniei republicata vor continua programele si proiectele de dezvoltare ce decurg din Strategia "Romania 2040".
Cheltuielile legate de organizarea, functionarea si activitatea specifica a Comisiei "Romania 2040" se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputatilor, iar Parlamentul va asigura spatiile necesare desfasurarii activitatii Comisiei "Romania 2040, precum si birotica necesara.
Proiectul de lege urmeaza a fi trimis Parlamentului spre dezbatere si adoptare.
S-ar putea sa te intereseze si: GDPR - protectia datelor cu caracter personal
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri