O societatea comerciala care isi suspenda activitatea la Registrul Comertului poate, pe perioada suspendarii, sa aiba un angajat cu atributiuni administrative (plata leasing, rate, impozit cladiri)?
Problema aceasta este una controversata deoarece prevederile legale in acest sens sunt ambigue si lacunare.
Astfel, Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale prevede:
“Art. 237. – (1) La cererea oricarei persoane interesate, precum si a Oficiului National al Registrului Comertului, tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii in cazurile in care:
a) societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni;
b) societatea nu a depus, in cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale, situatiile financiare anuale sau alte acte care, potrivit legii, se depun la oficiul registrului comertului;
c) societatea si-a incetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori nu indeplineste conditiile referitoare la sediul social sau asociatii au disparut ori nu au domiciliul cunoscut sau resedinta cunoscuta;
Va recomandam
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI (2 culegeri)
Solutii practice, 100% eficiente, pentru nota maxima la examenul de TITULARIZARE INVATATORI Subiecte REZOLVATE in conformitate cu programa M.E. in vigoare! Va prezentam Pachetul de Teste pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar format din doua culegeri: 1. Culegerea de Teste rezolvate pentru reusita la examenul...
Legea contabilitatii nu face distinctie intre societatile active si cele care au activitatea suspendata. Prin urmare, exista obligatia de a inregistra toate facturile si chitantele emise pe numele societatii.
Asadar, este posibil ca o societate comerciala care si-a suspendat activitatea sa inregistreze in continuare venituri si cheltuieli, dar care nu sunt rezultatul activitatilor pe care aceasta este autorizata sa le desfasoare. Spre exemplu, societatea poate avea cheltuieli sub forma unei chirii pentru sediul social, poate sa efectueze diverse plati pentru furnizorii restanti, poate fi obligata sa plateasca unui fost angajat anumite drepturi restante. O societate a carei activitate este suspendata poate face incasari si
poate efectua plati pentru serviciile anterioare suspendarii.
De asemenea, o societatea a carei activitate este suspendata are obligatia de a depune la Fisc diverse declaratii, mai ales in cazul in care aceasta nu a obtinut si regim de declarare derogatoriu. Toate aceste activitati trebuie duse la indeplinire de un angajat al societatii.
Asadar, o societate comerciala care si-a suspendat activitatea poate inregistra in contabilitate diverse operatiuni ce nu tin de specificul obiectului de activitate.
In schimb, in cazul obtinerii de la Fisc a regimului de declarare derogatoriu, societatea trebuie sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului pe perioada in care a obtinut acest regim.
Neavand insa dispozitii concrete cu privire la inactivitatea temporara, din pacate ramane la latitudinea organelor de control daca exista sau nu dreptul de a avea angajati pe perioada in care societatea se afla in inactivitate temporara.
NOUTATI si MODIFICARI aparute in LEGISLATIE
Noutati importante in Codul Fiscal aparute in 2025 - legislatia a fost modificata. Puteti vedea totul despre Impozitul pe Venit si Contributiile sociale + Codul Fiscal actualizat (format PDF) in 2025. Detalii despre noile Taxe, Accize dar si despre Impozitul suplimentar.
Vezi AICI lista completa a modificarilor <<