Soferii ar urma sa nu mai faca drumuri matinale la DRPCIV si sa stea la cozi lungi, intrucat inmatricularile se vor face la RAR. Mai mult, institutia va fi autorizata sa procedeze si la radierea sau eliberarea autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe.
Potrivit actului normativ, transferul activitatilor de inmatriculare trece in competenta Ministerului Transporturilor, prin RAR, incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator publicarii prezentei legi, dar nu mai devreme de 6 luni de la publicarea acesteia. Incepand cu aceasta data, RAR este desemnata ca autoritate competenta sa efectueze activitatea de inmatriculare, radiere si eliberare a autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor. In acest sens, RAR va beneficia din partea Ministerului Afacerilor Interne de accesul la baza de date continand evidenta persoanelor. RAR efectueaza activitatea de inmatriculare sau radiere a vehiculelor, de eliberare si evidenta a certificatelor de inmatriculare si a placilor cu numere de inmatriculare a vehiculelor, precum si de eliberare si evidenta a autorizatiei de circulate provizorie sau pentru probe a vehiculelor, prin reprezentanlele sale teritoriale.
"Schimbarile vizate de aceasta propunere legislativa vin in intampinarea eficientizarii administratiei din prisma inmatricularii si inregistrarii vehiculelor, fiind de bun augur pentru cetateni eliminarea unor costuri nejustificate. In conditiile actuale, de pandemie, este esentiala reducerea birocratiei si eliminarea unor drumuri pe care cetatenii le efectueaza catre DRPCIV, urgentarea adoptarii unor masuri legislative, prin crearea unei structuri mult mai eficiente, precum si simplificarea actiunilor administrative care privesc aceasta activitate", sustin initiatorii.
Inmatriculari si radieri, doar la RAR
Proiectul de act normativ stabileste la art. 10 ca "la data de 1 ianuarie a anului urmator publicarii prezentei legi, dar nu mai devreme de 6 luni de la publicarea acesteia, activitatea de inmatriculare a autovehiculelor efectuata pana la data respectiva de DRPCIV si SPCRPCIV este preluata de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, prin RAR".
Astfel, conform si de la implinirea termenului de mai sus, RAR exercita atributiile ce ii revin, conform legii, cu privire la desfasurarea activitatii de inmatriculare a vehiculelor si, in acest scop, va beneficia din partea Ministerului Afacerilor Interne de accesul la baza de date continand evidenta persoanelor.
Art. 13 din proiectul de lege stabileste ca "RAR efectueaza activitatea de inmatriculare sau radiere a vehiculelor, de eliberare si evidenta a certificatelor de inmatriculare si a placilor cu numere de inmatriculare a vehiculelor, precum si de eliberare si evidenta a autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor, prin reprezentantele sale teritoriale".
Proiectul a fost semnat de parlamentari PSD, PNL, USR-PLUS, AUR si UDMR, asadar sansele ca acesta sa treaca de Legislativ sunt extrem de mari. Avem deja semnul ca exista consens politic asupra acestei modificari. Prin urmare, dezbaterile ar trebui sa se finalizeze destul de repede si actul chiar sa se aplice de la 1 ianuarie 2022.
Ramanem, insa, vigilenti. De indata ce vor aparea noutati, va vom informa!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<