Infertilitatea este o problema cu care se confrunta din ce in ce mai multe femei si cupluri, asadar statul va oferi 22.250 lei (4.500 de euro) drept suma decontata pentru tratarea infertilitatii.
Ministrul Familiei a confirmat ca femeile din Romania cu varsta cuprinsa intre 20 si 45 de ani vor primi 22.250 de lei pentru tratarea problemelor privind fertilitatea. Suma va reprezenta decontarea procedurilor medicale care vor elimina infertilitatea. Conform proiectului, masura vizeaza atat femeile singure, cat si cuplurile.
"Am publicat pe site-ul Ministerului Familiei un pachet de documente care se refera la decontarea procedurilor de fertilitate in clinicile din Romania - si la spitalele de stat si la clinicile private. Este vorba despre programul pe care l-am propus cand eram primar general si care functioneaza si in acest moment in Bucuresti, chiar daca redus. Noi decontam 1.000 de proceduri pe an, acum se deconteaza partial, doar 100 pe an, si in urma acestui program, o sansa pentru cuplurile infertile, s-au nascut in Bucuresti 500 de copii si sunt 100 de sarcini in evolutie", a spus ministrul Familiei.
Ministrul a adaugat ca aceste conditii si criterii au fost discutate cu ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, care incurajeaza foarte mult toate masurile privind cresterea natalitatii.
"Pentru cuplurile care au problema infertilitatii venim cu acest program direct, targetat, asumat, prin care statul, prin Ministerul Familiei si Ministerul Sanatatii deconteaza, practic, atat tratamentul, monitorizarea, procedura. Pe perioada procedurii, femeia are nevoie de mai multe zile libere de la birou - intre 7 si 10 zile. Este ceea ce ne transmit specialistii si, de asemenea, organizatiile si fundatiile cu care am lucrat pe acest proiect", a mai spus ministrul.
Orice depaseste pragul de 22.250 de lei va trebui acoperit de pacienta.
Ministerul Familiei mai pregateste si decontarea testarii genetice pentru cancerul de san, o boala care afecteaza o multime de femei si este prea tarziu descoperita in multe cazuri.
Masurile vor trebui adoptate de Guvern pentru a se aplica, insa exista suficient sprijin politic la nivelul Executivului pentru a crede ca acestea vor ajunge in curand in vigoare.