
Incepand de la 1 ianuarie 2023, pentru fiecare nou-nascut, statul roman ar putea acorda familiilor cate un tichet in valoare de 1.000 de lei, indiferent de veniturile inregistrate.
Banii ar reprezenta un sprijin pentru familie in achizitionarea lucrurilor necesare pentru nou-nascut, printre care: hrana pentru bebelusi, articole vestimentare, de lenjerie si produse dermato-cosmetice.
Prevederile sunt incluse intr-un proiect de lege inregistrat la Senat pentru dezbatere.
Initiatorii proiectului amintesc ca, in perioada 2006-2010, in Romania a fost reglementat dreptul parintilor de a beneficia de un ajutor financiar la nasterea fiecarui copil.
"Din motive de restabilire a echilibrului bugetar, actul normativ mentionat a fost abrogat iar asemenea politici au fost implmentate ulterior, exclusiv la nivel local. In ultimii ani, in Bucuresti si in alte orase din tara, parintii au putut beneficia de un ajutor financiar care sa-i sprijine in procesul de crestere a copilului, ajutoare a caror sistare poate avea loc in orice moment din orice motiv", noteaza acestia.
Prin urmare, se propun urmatoarele prevederi in Legea privind acordarea unui tichet social pentru ingrijirea nou-nascutilor
Articolul 1
(1) Incepand cu intrarea in vigoare a prezentei legi, se acorda, pentru fiecare copil nou-nascut pe teritoriul Romaniei, un tichet social pe suport fizic, in cuantum de 1000 lei, destinat achizitiei de hrana pentru bebelusi, articole vestimentare, de lenjerie si de produse dermato-cosmetice.
(2) Tichetul prevazut la alin. (1) va fi acordat o singura data de catre autoritatile administratiei publice locale de la domiciliul beneficiarului, la cererea oricaruia dintre parinti, in momentul eliberarii certificatului de nastere, prin structura de specialitate care elibereaza acest certificat.
Articolul 2
(1) Fondurile necesare pentru acordarea tichetului prevazut la art. 1 si pentru cheltuielile administrative legate de acordarea acestuia se asigura prin transferuri de la bugetul de stat catre bugetele proprii ale judetelor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti, si sunt prevazute in-bugetul Ministerului Familiei, Tineretului si-Egalitatii de Sanse.
(2) Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse este responsabil de punerea in aplicarea prevederilor prezentei legi.
Articolul 3
Nerespectarea prevederilor prezentei legi atrage raspunderea disciplinara, administrativa, civila sau penala, dupa caz.
Articolul 4
Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2023
Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am primit de la un angajat o comunicare emisa de o unitate militara prin care ne informeaza ca angajatul nostru in calitate de soldat gradat rezervist voluntar va participa la programul de instruire initiala de specialitate in luna noiembrie este precizata perioada exacta. Intrebarea este cum o sa figureze angajatul in acea perioada la angajatorul din mediul privat? Suspendare? In baza carui articol? Poate sa fie in concediu de odihna in acea perioada?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O angajata a incetat raporturile de munca, prin depunerea la sediul angajatorului a deciziei de pensionare anticipata partiala, in data de 28 septembrie 2023. In luna septembrie 2023, angajata a absentat de la locul de munca, in temeiul art.152 indice 2 din Codul Muncii, urmand sa recupereze perioada de absenta in intervalul 27 septembrie - 13 octombrie 2023. Avand in vedere ca angajata a incetat raporturile de munca inainte de a recupera integral timpul absentat de la locul de munca, va rog sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<