(1) Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse pune la dispozitia parintilor care au divortat un serviciu public de intermediere a platii pensiei de intretinere.
(2) Atunci cand printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, instanta de tutela a dispus indeplinirea obligatiei de intretinere printr-o pensie de intretinere, ea poate fi intermediata de serviciul prevazut la alin. (1) in urmatoarele cazuri:
(a) Prin hotararea instantei de tutela, la cerere sau din oficiu, atunci cand parintele debitor a fost subiectul unei plangeri prealabile sau al unei condamnari pentru o fapta penala comisa cu intentie impotriva parintelui creditor sau a copilului sau copiilor, ori cand asemenea fapte prevazute de legea penala au fost mentionate intr-o hotarare judecatoreasca cu privire la parintele debitor.
(b) Prin hotararea instantei de tutela care judeca cererea de divort, la solicitarea unuia dintre parinti.
(c) Prin acordul ambilor parinti.
(3) Intermedierea platii pensiei de intretinere se poate pronunta in conditiile alin. (2), lit. b) si c) doar in cazurile unde venitul net al parintelui creditor in ultimele 6 luni nu a depasit, in medie, pragul stabilit conform alin. (4),
(4) Pragul pentru intermedierea platii pensiei alimentare se calculeaza prin adunarea valorii nete a 2 salarii minime pe economie cu valoarea neta a unui salariu minim pe economie per copil aflat in intretinerea parintelui. La calcul se ia in considerare valoarea neta a unui salariu minim pe economie la momentul solicitarii intermedierii.
(5) Intermedierea poate fi solicitata printr-o cerere adresata agentiei de intermediere in conditiile alin. (2), lit. c) sau printr-o cerere adresata instantei de tutela in conditiile alin. (2), lit. b), si ulterior divortului.
(6) Cu exceptia cazului prevazut la alin. (2), lit. a), intermedierea poate inceta la cererea unuia dintre parinti, cu acordul celuilalt parinte sau ca urmare a depasirii pragului de venit prevazut la alin. (4). In acest sens, parintele creditor este obligat sa notifice institutia responsabila in ceea ce priveste orice modificare in venitul acestuia.
(7) Odata cu stabilirea intermedierii pensiei de intretinere de catre institutia responsabila din subordinea Ministerului Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, parintele debitor este obligat sa plateasca suma aferenta pensiei de intretinere catre aceasta institutie in conditiile si la termenele prevazute in hotararea judecatoreasca.
(8) Institutia responsabila cu intermedierea pensiei de intretinere este obligata sa plateasca pensia de intretinere parintelui creditor In termen de 5 zile de la primirea sumei corespunzatoare de la parintele debitor.
(9) In ipoteza in care parintele debitor nu indeplineste obligatia de plata a pensiei de intretinere, institutia responsabila cu intermedierea platii acesteia este obligata sa notifice Agentia Nationala de Administrare Fiscala pentru inceperea actiunii de recuperare a sumei corespunzatoare, in conformitate cu prevederile legale privind procedura de executare silita a creantelor bugetare in termen de 15
zile lucratoare.
(10) In termen de 90 de zile de la scadenta obligatiei de plata a pensiei de intretinere de catre parintele debitor, institutia este obligata sa plateasca parintelui creditor sumele corespunzatoare, indiferent daca creanta a fost recuperata de la parintele debitor sau nu.
Cuantumul sumelor platite catre parintele creditor se calculeaza luand in considerare perioada dintre termenul de scadenta al primei obligatii de plata neefectuate si momentul platii acestora.
(11) Plata obligatiei prevazute la alin. (7) se realizeaza din bugetul institutiei responsabile cu intermedierea pensiei de intretinere."
Articolul II Normele de aplicare ale prezentei legi se adopta in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare prin ordin al ministrului tineretului, familiei si egalitatii de sanse.
Proiectul de lege se afla la Senat in dezbatere. Pentru a intra in vigoare trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la presedintele Romaniei.