Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Florica Bejinaru, sustine, intr-o scrisoare deschisa adresata marti magistratilor, ca pana in prezent CSM nu a primit vreo propunere de act normativ care sa constituie fundamentul legal pentru discutii pe marginea reducerii fondului de salarizare cu 25% pentru sistemul judiciar.
Seful CSM face aceste precizari ca raspuns la solicitarea care i-a fost adresata de judecatorul Horatius Dumbrava, presedintele Curtii de Apel Targu Mures, care invoca necesitatea convocarii instantelor judecatoresti si a parchetelor, pentru marti, "in vederea exprimarii unui punct de vedere unitar cu privire la masurile anuntate de reducere a fondului de salarizare cu 25%, precum si in vederea mandatarii reprezentantilor autoritatilor judecatoresti la discutiile cu puterea executiva in raport cu masurile anuntate".
"Va precizez, ca, pana in acest moment, Consiliul nu detine vreo propunere de act normativ care sa faca vorbire despre subiectul pentru care domnul judecator ne-a formulat cererea de convocare a conducatorilor de instante si parchete, document care sa constituie fundamentul legal al unor astfel de discutii, care sa aiba loc in 11 mai 2010. Documentul ce ne-a fost transmis va fi avut in vedere de indata ce vom avea un proiect de act normativ care sa materializeze, eventual, declaratiile oficialilor romani", mentioneaza Florica Bejinaru in scrisoare.
Aceasta reaminteste magistratilor ca respectul pentru lege, pentru corecta interpretare si aplicare a acesteia este baza activitatii lor.
Potrivit sefului Consiliului, CSM a manifestat, de fiecare data, in mod public, "neechivoc", atitudini ferme si solidare in clipele in care magistratii au aparat justitia, ca putere in stat, atunci cand a trebuit sa se demonstreze ca in Romania exista un corp al judecatorilor si procurorilor de cariera care percep in sensul cel mai profund separatia si echilibrul in care puterile unui stat de drept trebuie sa se situeze.
"Totodata, in spiritul echilibrului pe care justitia trebuie sa-l confere societatii democrate, Consiliul s-a exprimat si manifestat concret pentru realizarea acelor masuri care asigura puterii judecatoresti rolul sau de echilibru intre celelalte puteri ale statului. CSM este garantul independentei justitiei, calitate in care va actiona de fiecare data atunci cand exista actiuni concrete care tind spre stirbirea acestui principiu constitutional ", se mai arata in scrisoare.
Judecatorul Horatiu Dumbrava i-a solicitat, luni, sefului CSM, printr-o adresa, sa demareze o intalnire cu sefii instantelor si parchetelor in care sa fie atrasa raspunderea puterii executive.
De asemenea, el a cerut ca Guvernul sa explice cum au fost cheltuiti banii publici si ce masuri concrete exista pentru cheltuirea acestora.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Cartea verde a contabilitatii
250 Modele Fise de Post
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Totodata, magistratul doreste sa fie analizata posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale pentru un posibil conflict juridic de natura constitutionala intre puterile statului. El intreaba si care ar putea fi masurile privind reducerea fondului de salarii - returnarea sumelor la bugetul de stat pentru posturile vacante finantate, reducerea programului de lucru.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri